The End + Transmission0 + Forcefield – 19/11/2004 – Mukkes, Leeuwarden

The End, Transmission0, Forcefield – 19/11/2004 – Mukkes, Leeuwarden

Organisator/programmeur Noordkabaal is in het noorden des lands de laatste tijd goed bezig wat betreft het binnenhalen van sterke acts. Voor deze avond wisten ze het Canadese mathcore vijftal The End te strikken met met als tourgezelschap Transmission0 en als voorprogramma het Friese Forcefield op het podium in het kleine, knusse Mukkes in Leeuwarden. Hierbij een kort verslag van deze geslaagde avond.

Forcefield

Forcefield uit Leeuwarden heeft de eer om dit heftige avondje af te trappen en dat doen ze met redelijk succes. De band heeft een erg sterke ritmesectie (vooral een erg goeie bassist!), maar de muziek moet het helaas hebben van momenten.
Qua muzikaliteit valt er genoeg te genieten, want beginnelingen zijn dit zeker niet, maar het beheersen van je instrument is niet persé een garantie voor kwalitatief sterke nummers. Dit laatste ontbreekt er nog een beetje aan bij dit Forcefield. Soms iets te langdradig, soms iets te geforceerd, desondanks erg genietbaar. Als daarbij de zanger volgende keer iets minder overdreven genietend (met genieten is niets mis mee natuurlijk, maar de hele tijd net doen of wij publiek speciaal voor dit bandje naar Mukkes zijn gekomen…tsja) over het podium en in het publiek gaat dansen, dan gaat het wel goed komen met dit Friese progressieve thrashcore orkestje.

Forcefield

Transmission0

Aangezien ik de laatste tijd behoorlijk verslaafd ben aan bands als Neurosis, Isis en Cult of Luna was ik (ook naar aanleiding van deze recensie) erg benieuwd naar de verrichtingen van het Tilburgse Transmission0. Ingrediënten: dreigende intro samples, hypnotiserende riffs, lang uitgesponnen composities en erg goed ingepaste toetsenpartijen, dit aangevuld met zowel schreeuw- als cleane zang. Lang doorzwevende riffs mondden hier en daar uit in een heerlijke bak noise. Het kippenvel was af en toe onvermijdelijk. Op CD komt het door de ietwat matte, productie (helemaal zelf opgenomen, niets dan lof overigens!) iets minder indrukwekkend over, daarom raadt ik de liefhebbers aan om dit vijftal eens live te aanschouwen! Eén ding is absoluut zeker: hier gaan we zeker meer van horen!

Transmission0

The End

Tot slot: The End. Helemaal vanuit Canada zijn ze gekomen deze mathcore maniakken, om een enorme bak pleurisherrie (in de goede zin van het woord!) op Europa los te laten. Dat die gasten niet moe van zichzelf worden mag een wonder heten, want aan deze hak-op-de-tak mathcore is eigenlijk meestal geen touw vast te knopen, maar het wordt met zo veel energie gebracht (en dat op dat kleine Mukkes podiumpje…) dat het een enorm gave beleving wordt. De ene ingewikkelde riff is nog niet voorbij of de volgende dient zich alweer aan. Deze band streeft naar totale onvoorspelbaarheid en chaos, maar ik had ook niet anders verwacht. De MCD Transfer Trachea… en de full-length Within Dividia (beiden Relapse) staan beide in mijn cd-kast en de pure nieuwsgierigheid hoe dit live zou worden gebracht lokte mij naar Leeuwarden deze avond. Eigenlijk zou ik dit optreden in twee woorden kunnen samenvatten: Pure waanzin! Dit is een kunst die maar weinig mensen kunnen vatten en bij dit soort muziek kan ik echt begrijpen dat mensen het herrie vinden. Ik vind lekker van niet! Goddamn, wat een heerschend optreden!

The_End

The_End

Met dank aan Roman/Noordkabaal voor de foto’s

The End
Transmission0
Forcefield
Noordkabaal
Transmission0 albumrecensie