Tentoonstelling: kunst voor metalfans

Tentoonstelling: kunst voor metal fans
In galerie De Appel in Amsterdam zijn momenteel twee tentoonstellingen te zien, die interessant zijn voor metal fans. Aan één ervan werkte de Nederlandse black metal band Sammath mee.

Steven Shearer

Allereerst is er een tentoonstelling van Steven Shearer. Deze Canadese kunstenaar maakt in zijn werkt veelvuldig gebruik van beelden en teksten, afkomstig uit de extreme metal wereld. Zo zie je bijvoorbeeld een aantal doeken, die zijn volgedrukt met duistere en gewelddadige kreten. De argeloze toeschouwer zal zich doodschrikken (of rotlachen), maar de echte metalfan ziet direct dat deze kreten allemaal zijn ontleend aan bandnamen, albumtitels, dan wel songtitels. De teksten zijn letterlijk gejat (exhume to consume, blasphemy made flesh), deels gejat (zoals epoch of disfigured unlight) of zijn zelf verzonnen (sodomythical frost goats, occult blood excrements).

Daarnaast zie je een serie schilderijen van langharig tuig, waaronder Euronymous en Quorthon. Ook zie je een fotocollage met honderden kleine foto’s, waaronder diverse bekendheden uit en verwijzingen naar de metal scene. Zo valt bijvoorbeeld de beruchte foto van Dead (Mayhem) te ontdekken, die gemaakt is vlak na zijn shotgun-zelfmoord. Even verderop heeft de kunstenaar een enorme poster opgehangen met daarop afgedrukt een tape traders list van gigantische proporties.

En zo valt er veel meer te ontdekken voor de metal liefhebber. Het is een tentoonstelling die eigenlijk alleen een echte metalhead op waarde kan schatten, omdat hij bekend is met de achtergronden en onderlinge verbanden. Op site van het Amsterdamse Uitburo vind je een voorproefje.

Erik Smith
Daarnaast heeft De Appel de Duitse kunstenaar Erik Smith uitgenodigd om een ruimte in te richten. Smith creëerde een lege, geheel verdonkerde zaal met een zwarte bol in het midden. In de hoek staan grote versterkers opgesteld, waaruit gedurende zo’n twintig minuten noise te horen is. Dan klinkt er plots een kort fragment van de Zweedse band Blodsrit, dat door de hele galerie heen dendert. De kunstenaar had Blodsrit gevraagd dit fragment eenmalig toe te voegen aan een optreden, zodat hij er gebruik van kon maken tijdens deze tentoonstelling.

Sammath
Naast Blodsrit, heeft de kunstenaar ook de Nederlandse black metal band Sammath gevraagd om mee te werken aan de tentoonstelling. Tijdens de opening deed Sammath namelijk een optreden/performance in de geheel verduisterde zaal. Na twintig minuten noise en gitaar-improvisatie hoorden de aanwezigen echter niet het fragment van Blodsrit, maar beukte Sammath er plotseling een genadeloos hard black metal nummer uit. Vooraf hadden de toeschouwers in het schemerduister wel silhouetten met lang haar en gitaren gezien, maar ze schrokken zich natuurlijk rot, toen er ineens een oorverdovende black metal orkaan losbarste. De argeloze kunstminnaars wisten niet goed wat ze hiermee aan moesten en keken elkaar onzeker glimlachend aan. Maar ook hier snapte de echte metal fan wel wat er aan de hand was, en wist ook wat de gepast reactie was: headbangen! Het was een bijzondere ervaring om in het pikkedonker zulke knalharde black metal te horen. Over twee weken herhaalt Sammath de performance tijdens een tentoonstelling in Berlijn en in augustus gaan ze zelfs richting New York.

Het is erg leuk om metal op deze manier terug te zien in kunst. Een feest van herkenning voor de doorgewinterde death/black metal fan. Tot en met 15 april 2007 kun je de tentoonstellingen bekijken. Het adres van De Appel is Nieuwe Spiegelstraat 10 te Amsterdam. De entree bedraagt vier euro en is gratis met een museumjaarkaart. Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 11:00 uur tot 18:00 uur.


Links: