Sabaton in 013, Tilburg

Sabaton in Tilburg

11 maart 2016, 013

Met en kersverse live-dvd in de pocket doet het Zweedse Sabaton nog maar eens een extra rondje Europa. Zware Metalen was erbij in een uitverkochte 013.

Door werkgerelateerde omstandigheden en de barre tocht per openbaar vervoer, kom ik 013 net op de tijd binnen om de laatste noten van Bloodbound mee te krijgen. En dat is jammer, want de band staat garant voor een aardig mopje traditionele heavy metal.

SANZ_SABATON_03112016_010

Gelukkig is uw scribent wel ruim op tijd voor de Britten van Alestorm, een band die, gezien de publieksreactie, nog steeds op handen gedragen wordt in Tilburg. Op zich begrijpelijk, want het materiaal bestaat uit olijke meezingers en de fun factor is torenhoog. Het is echter jammer dat de band rond toetsenist en zanger Christopher Bowes op de bühne nog steeds zo rommelig is als een dertienjarige jongenskamer, waardoor op plaat al drukke songs als Keelhauled en Shipwrecked live dreigen te verzanden in een kakofonische brei. De pret mag het echter niet drukken, getuige de enthousiast springende, hossende en meebrullende meute. De aanwezigheid van een grote, opblaasbare badeend (“We all went insane and thought this to be a good idea!”) is de spreekwoordelijke kers op de piratentaart.

SANZ_SABATON_03112016_011

Setlist Alestorm:

 1. Keelhauled
 2. Over the Seas
 3. Magnetic North
 4. Shipwrecked
 5. Nancy the Tavern Wench
 6. Walk the Plank
 7. The Sunk’n Norwegian
 8. Drink
 9. Hangover (Taio Cruz cover)
 10. Captain Morgan’s Revenge
 11. Rum

Sabaton is inmiddels een perfect geöliede machine, die haar zaakjes uitstekend op orde heeft, en waarvan iedereen ook precies weet wat er te verwachten valt. Enerzijds is dat een energieke show vol bombastische, kitcherige power metal van grote klasse, anderzijds een avond vol voorspelbare toneelstukjes, grappen en grollen. Want hoe puik de muziek van de sympathieke Zweden ook is, zo vervelend begint alle flauwekul er omheen inmiddels te worden. Joakim’s grappen en grollen tussen de nummers door halen de vaart uit een muzikaal prima optreden, en de meeste grappen beginnen inmiddels een baard te krijgen. Met name het intens vervelende “broek uit op je hoofd,” wat het Nederlandse publiek maar wat graag scandeert (en steevast eindigt met een zanger in zijn boxershorts) mag inmiddels een keer afgelopen zijn.

SANZ_SABATON_03112016_016

Hoe het ook moge zijn, de Zweedse pantsertank, onder leiding van zanger Joakim Broden en bassist Pär Sundström, raast vanavond door een uitermate geslaagde set heen, waarbij het duidelijk te merken is dat de heren per tour beter op elkaar ingespeeld raken. Sabaton speelt vanavond strak en werkt zich foutloos door achttien songs, twee intro’s en een gedeelte van de Scorpions-cover Winds of Change heen, en er zal geen bezoeker zijn geweest die zich verveeld heeft. De handen gaan tot achterin de zaal op elkaar tijdens favorieten als Soldier of 3 Armies, Midway en Primo Victoria, en het publiek laat zich meermaals luidkeels horen.

De jaren noeste arbeid hebben voor Sabaton duidelijk vruchten afgeworpen. Een zichtbaar smullend publiek dat zich van begin tot eind (afgesloten wordt er, zoals altijd, met Metal Crüe) gruwelijk vermaakt in een volledig uitverkocht 013, een show die tot in de puntjes verzorgd is en een fanschare die maar lijkt te groeien; vooralsnog lijkt de opmars van de Zweedse band nog steeds niet te stuiten. En gezien het plezier dat er vanavond zowel op als voor de bühne beleefd wordt, kan dat best nog wel eens een tijdje voortduren. De flauwigheden van zowel band als publiek daargelaten, mag Sabaton wederom een bijzonder geslaagde avond op haar conto schrijven.

SANZ_SABATON_03112016_018

Setlist Sabaton:

 1. The Final Countdown (intro)
 2. The March to War (intro)
 3. Ghost Division
 4. Far from the Fame
 5. Uprising
 6. Swedish Pagans
 7. Midway
 8. Resist and Bite
 9. Wolfpack
 10. Hellrider
 11. Gott mit uns
 12. The Lion From the North
 13. Carolus Rex
 14. Soldier of 3 Armies
 15. Attero Dominatus
 16. The Art of War
 17. Wind of Change (Scorpions cover)
 18. To Hell and Back
 19. Encore:
 20. Night Witches
 21. Primo Victoria
 22. Metal Crüe

Fotografie: Sanne Zeen

Links: