Obituary: Slowly We Rot via een live stream

Zaterdagavond 18 oktober om 23:00 Europese tijd is het dan zover: het legendarische Obituary gaat na enkele weken van voorbereiding zijn eerste livestream voor het echie opvoeren. We schrijven inderdaad eerste, want om het concept rondom deze stream wat interessanter te maken dan het überhaupt al was, bedachten de deathmetalveteranen een programma van drie opeenvolgende zaterdagen met elk zijn eigen setlist. Obituary speelt deze avond zijn debuutalbum Slowly We Rot integraal, volgende week komt het album Cause Of Death aan bod en de derde zaterdag (7 november) zullen er louter speciale tracks en exclusieve klassiekers de revue passeren. Zware Metalen keek mee.

Exact om 23:00 gaat de stream online en krijgen de kijkers zicht op de voorbereidingen die hebben plaatsgevonden om de ESI Streaming Studio in Tampa, Florida klaar te stomen voor deze zaterdag. In de chat is er volop leven en schieten enkele kijkers in de stress omdat er kennelijk geen beeld is. Verversen blijkt de oplossing te bieden, waarna de gemoedelijke sfeer in de digitale communicatie zich verplaatst in de gemoedelijke sfeer die we zien bij de bandleden en de crew. Na wat soundchecken horen we Obituary onder andere Dethroned Emperor van het invloedrijke Celtic Frost spelen. Een mooie teaser voor de derde avond? Dat we te maken hebben met een band die plezier heeft gemaakt in de voorbereiding naar deze avond, blijkt eveneens uit het feit dat we glimlachen van oor tot oor zien bij alle bandleden, gitarist Trevor Peres doodleuk op zijn flipflops staat te knallen alsof het een eitje pellen betreft en zijn collega Kenny Andrews tijdens de repetitie van Redneck Stomp ineens naar de wc loopt en na een korte tijd terugkeert in beeld terwijl het wc-papier nog uit zijn broek hangt. Het blijkt een humoristische aftrap te zijn voor een mooi en oerdegelijk uur vol met snoeiharde death metal van de bovenste plank.

De setlist gaat van start met Internal Bleeding, terwijl de grote backdrop achter de band een ware eye-catcher vormt. Uiteraard herkennen we de gifgroene kleur in het bandlogo van het gerenommeerde album Slowly We Rot. Hoewel de ritmesectie al meteen overtuigend uit de startblokken schiet, hapert John Tardy nog wat met zijn zanglijnen. Al snel is ook die smet voorbij en heeft de zanger het ritme te pakken, waarna het genieten geblazen is. Hoewel de overgangen in tempo tijdens de beuker Godly Beings iets minder soepel gaan, maakt het shreddende gitaarwerk van Kenny Andrews alles meer dan goed. De ritmesectie verkeert overigens sowieso in een werkelijke topvorm en de spelvreugde slaat al snel over richting de gedreven zanger en drummer.

Feit is dat Obituary met volle overtuiging speelt en de productie van de livestream bovendien ook noemenswaardig is. Het geluid staat werkelijk moddervet en loepzuiver afgesteld en dat komt de set en performance absoluut ten goede. Donald Tardy deelt vervolgens rake meppen op zijn vellen uit als Immortal Visions met het hakkend drumwerk van start gaat. Vanaf dat moment lijkt alles te kloppen; het geluid, de ruige zang van John Tardy, het samenspel tussen de snarenplukkers en niet te vergeten het camerawerk en de lichtshow. Vooral de laatste twee krijgen inmiddels een iets minder roerig karakter wat resulteert in een prettigere kijkervaring. Na dit nummer richt de drummer zich even tot de kijkers en laat met de tijd op zijn telefoon zien dat het daadwerkelijk live is, om vervolgens met rode peper tussen de kakwangen te beginnen aan Gates To Hell. Obituary dendert als een stoomlocomotief door het nummer en laat zich niet stoppen, tot grote vreugde van de kijkers die de chat bombarderen met enthousiaste reacties.

Het uptempo Words Of Evil is voorbij voordat we er erg in hebben en voor die prestatie kloppen de bandleden zichzelf ook even op de borst. Mag het ook als we bedenken dat de gemiddelde leeftijd in de band rond de vijftig jaar ligt? Met het groovende Suffocation pakt het gezelschap de draad eenvoudig op en brult Tardy er weer vrolijk op los terwijl gitaristen Trevor Perez en Kenny Andrews hun instrumenten ouderwets kietelen. Doordat de geluidsproductie een stuk zwaarder en vetter klinkt dan het gruizig albumgeluid, komen alle instrumenten optimaal tot zijn recht. Ook het snoeiharde Intoxicated en Deadly Intentions gaan er in als een vette patat na een avondje flink pilsjes hakken. De gitaren janken als de beste en Donald staat zo trots als een hond met zeven lullen achter zijn drumstel nadat de laatste akkoorden wegvloeien. Tevreden concludeert hij: ‘I celebrate that one!’.

Na een korte break zien we backdrop naar rood veranderen en starten de dreigende gitaarriffs van Blood Soaked. De akkoorden trillen door de speakers terwijl vocalist John Tardy tevreden toekijkt vanaf de zijlijn, alvorens zich te mengen in het bruut portie dood metaal van de bovenste regionen. Het blijft een waar genot om de moddervette breaks te horen en de mannen zo aan het werk te zien. Gas erop! De nodige ‘wooh’s!’ volgen terwijl de laatste akkoorden van Stinkupuss uit de boxen galmen. Helemaal vlekkeloos verlopen de acceleraties in tempo niet, maar geen rottende hond die daar nog om maalt. De wedstrijd is inmiddels al met ruime cijfers gewonnen.

Nadat Obituary het publiek op een wat ongemakkelijk en bescheiden manier bedankt alsof de prestatie van deze avond niets bijzonders was, komt drummer en woordvoerder Donald Tardy tot de conclusie dat er één belangrijk nummer ook nog niet is gespeeld, namelijk titelnummer Slowly We Rot. Snel verplaatsen de muzikanten zich weer achter hun instrument en start de trage opbouw van het inmiddels legendarisch nummer. Zware, stroopdikke gitaarriffs vullen de kamer en zoals we weten is de jankende gitaarsolo het begin van de laatste behaaglijke minuten vertoeven op deze stream. Nog eenmaal geeft Obituary alles op alles en horen we het nummer op een wijze zoals de band zich vanavond live heeft laten gelden: hard, loepzuiver, bevlogen en oerdegelijk. Met een ode aan de overleden Riley Gale van Power Trip sluit de stream. Wij kijken alvast uit naar de volgende twee zaterdagen, want dit smaakt absoluut naar meer. Het vijftal laat op een krachtige wijze zien waarom de band één van de belangrijkste namen in het genre is. Tickets voor het volgende event zijn te koop via de website. Leuke bijkomstigheid: het optreden is bij aanschaf van je ticket tot het eind van het jaar ongelimiteerd beschikbaar!

Setlist:

1. Internal Bleeding
2. Godly Beings
3. ‘Til Death
4. Immortal Visions
5. Gates To Hell
6. Words Of Evil
7. Suffocation
8. Intoxicated
9. Deadly Intentions
10. Blood Soaked
11. Stinkupuss
12. Slowly We Rot

Datum en locatie

17 oktober 2020, Stream

Links: