Nieuwkomers in een vertrouwd jasje: Phrasing, Headless Hunter en Razorblade Messiah stoppen de tijd in de Leidse Nobel

Mode, heeft uw Zware correspondent zich laten vertellen, is een kwestie van timing. En van recycling: retro is immers het nieuwe hip. Maar welke retro precies, dat luistert heel nauw. Trends komen en gaan; voor je het weet, heb je er één gemist en loop je als het ware buiten het hier en nu. Zien we in 2024 de zoveelste wederopbloei van de luipaardprint (lekker te combineren, ook, met metallic accessoires)? Schoudervulling, Victoriaanse lingerie, good old sneeuwkettingen over je streepjespak: kan het wel weer of mag het niet meer? Worden wegwerp en leeftijdloos het volgende duurzaam en genderneutraal? Hard prangende vragen, waar een gemiddeld Zware-Metalenmens niet van wakker ligt. Want die is de mode voorbij. Die zweert bij puntige jaren-80 gitaren, ook als de ‘goede smaak’ die inmiddels al lang in de ban heeft gedaan. Die verslijt een… ehhhh… denim jack met daarop een levenswerk aan buttons en patches van bands die influencers waren ver voordat die term werd uitgevonden en, erger nog, in praktijk gebracht. En… als het even kan… loopt een Zwaar Wezen op schoeisel waarin zelfs de inkoperts van Bristol een afbreukrisico zouden zien.

Poster even 'Fool Metal Jacket'

Aan precies die Zware-Metalenmens is het defilé ‘Fool Metal Jacket’ gewijd, deze zaterdag 17 februari 2024 in de kleine zaal van de Nobel in Leiden. Uiteraard zijn ook ‘minder-metaligen’ welkom (en gelukkig ook present); metal is en blijft een inclusieve, ‘fits all’ aangelegenheid. En dat mag best vertrouwd aanvoelen, of zelfs gedateerd aandoen. Organisator Fool Circle, een nieuwe speler in het veld van de curatoren van het Zware Levende Erfgoed, heeft drie bands van eigen bodem gestrikt die samen een passende soundtrack gaan neerzetten bij de tijdloosheid, de bedreigingen en tevens onbekommerdheid van ons Zware bestaan: Phrasing, Headless Hunter en Razorblade Messiah. Nieuwkomers, niet noodzakelijkerwijs ‘haute couture’, maar wel in de beste, want tijdloze, tradities. Namens uw favoriete webzine voert Ruben Verheul de pen en zoekt diens alter ego Wishful Doing de letterlijke lichtpuntjes in de duisternis voor wat visueel houvast.

 

Phrasing: thuiswedstrijd met uit-nadeel

Phrasing

Aan Phrasing om als eerste act de catwalk te betreden. Het Leidse kwartet, aangevoerd door Natascha, speelt een thuiswedstrijd. Er staan veel bekenden in het publiek, die de aan- en afkondigingen met de nodige humor omlijsten (‘Slayer’ roepen tegen een band die dat in de verste verten niet is; het gaat nooit vervelen). Het onderonsje wil niet escaleren. In Parijs, New York, Londen en Milaan blijft het vooralsnog stil. We luisteren, knikken en heupwiegen instemmend, maar de vuisten gaan nog niet de lucht in; andere concertgangers evenmin. De songs pakken, de riffs werken en de uitvoering is strak en bevlogen—aan de collectie ligt het niet (sinds 2018 speelt Phrasing eigen werk, maar het portfolio is nog niet zo omvangrijk). Misschien moet de band nog meer podiummeters maken? In het geluid iets meer de scherpe randjes opzoeken en qua attitude iets losser worden? Of, waarschijnlijk, zich niets aantrekken van deze observaties. Want voor hetzelfde geld is de Grote Doorbraak nakende.

Phrasing

Phrasing

Phrasing

Phrasing

Phrasing

Phrasing

 

Headless Hunter: party thrashers pur sang

Headless Hunter

De ‘Metal Mosh Machine from Eindhoven’ hebben we eerder in deze zaal gezien, tijdens het Vijfde Metal Experience Fest (september vorig jaar). Destijds bleek al dat men onder de rivieren weet van ‘party thrashing’. Vanavond stuiteren, vlammen en knallen de vijf verre-van-routiniers (begonnen in 2021) door hun setlist alsof zij nooit anders hebben gedaan. Iets anders moet Headless Hunter ook helemaal niet proberen: dit zit de mènne als gegoten. Aanstekelijk in de beste Bay Area snit, zwaar als de Teutoonse patronen van weleer. Hun eerste langspeler (The Undertaker, 2023) had zeker niet misstaan op mijn Zware-Jaarlijst; hun volgende optreden zal ongetwijfeld weer vele zielen winnen voor de Zware Zaak.

Headless Hunter

Headless Hunter

Headless Hunter

Headless Hunter

Headless Hunter

Headless Hunter

Headless Hunter

 

Razorblade Messiah: scherp doch aaibaar

Razorblade Messiah

Op de rug van Frans Wijnens vest prijkt levensgroot de gestileerde tronie van King Diamond. Het is, gokken wij, nog wel even wachten tot Mercyful Fate H&M-fähig wordt en half vier havo zich tooit met hoge hoed en facepaint. Hoe dan ook, de hoge uithalen van de vocalist en frontmijnheer van Razorblade Messiah klinken vertrouwd en zijn te plaatsen. Met tomeloze energie en wars van de waan van de dag presenteren Wijnen en Co. hun hommage aan thrash, heavy, speed en power metal. De songtitels doen, genregetrouw, dystopisch aan. En de teksten, voor zover verstaanbaar, gaan over Zware Zaken. Het spelplezier en de interactie met het publiek verdringen deze scherpe kant van Razorblade Messiah naar de achtergrond. Rotterdams old skool rauw en aaibaar tegelijk: pret à porter.

Razorblade Messiah

Razorblade Messiah

Razorblade Messiah

Razorblade Messiah

Razorblade Messiah

Razorblade Messiah

Razorblade Messiah

Razorblade Messiah

Super show, dus, deze eerste editie van Fool Metal Jacket. Draag jij liever een houthakkershemd en/of batikbroek? Noteer dan alvast in je agenda: ‘15 maart 2024 Fool Circle avond stoner rock/metal in Popradar Den Haag’.

Setlist:

Phrasing

 1. Steel Yourself
 2. Nobody Cares
 3. Divide & Conquer
 4. Controlling Chaos
 5. My Own Wrong
 6. Throw You Out

Headless Hunter

 1. Sentenced to Live
 2. Hostile Takeover
 3. Death’s Defiance
 4. Murder the Monarchy
 5. Ill Fated Waters
 6. Kiko Is Stoned
 7. Heretical/Pilsfles
 8. (Pizza) Hunt ‘Em Down
 9. Liberate
 10. Baptized

Razorblade Messiah

 1. Age of Oppression
 2. The Fire Fades
 3. Narcodentity
 4. Lord of Lies
 5. Children of the Light
 6. Suïbible
 7. Fire Reborn
 8. The Fight
 9. Ride the Razor
 10. The Holy Revolution

Datum en locatie

17 februari 2024, Nobel, Leiden

Foto's:

Ruben Verheul (Wishful Doing)

Links: