Motörhead in Zwolle

Motörhead in Zwolle
20 november 2014, IJsselhallen

Dat Lemmy, en daarmee Motörhead, zich in de herfst van de carrière bevindt zal niemand zijn ontgaan. De eens zo geoliede machine doet het nog wel, maar maakt aanzienlijk minder vlieguren. Boegbeeld Killmister is aanzienlijk vermagerd en moet zich van diverse hulpmiddelen bedienen om een complete show te vervolmaken. Zware Metalen bezocht de band in de IJsselhallen in Zwolle.

motorheadbanner

De IJsselhallen ademen de jaren ’80 en ver daarvoor. Hier werd in het verleden vee verhandeld, maar sinds allerlei veterinaire ziekten behoort dat tot het verleden. Dit soort hallen waren in de jaren ’80 het decor van optredens van toen grote acts als Iron Maiden. Motörhead zal er in dat decennium ook wel eens hebben gespeeld. Op deze donderdagavond was de zaal redelijk gevuld. Ondanks de hoge entree (meer dan € 60,–) vond het overwegend oudere publiek de weg naar Zwolle voor wat waarschijnlijk een van de laatste headlinershows van Motörhead in Nederland zal zijn. Maar daarover later meer

In de al behoorlijk gevuld hal mogen de Duitsers van Skew Siskin het bal openen. De op Accept en AC/DC geënte rock is degelijk, maar bovenal erg matig. Niet zo slecht als het Engels van de zangeres, maar men laat wel horen waarom de band al zo lang meeloopt, maar eigenlijk al jaren geen muzikale potten weet te breken. De publieksreactie is dan ook lauw, wat er ook mee te maken kan hebben dat consumptiebonnen weliswaar in de zaal verkrijgbaar zijn, maar dat de rijen daar behoorlijk lang zijn.

Als iedereen voorzien is van bier en de backdrop en andere toestanden van het voorprogramma zijn verdwenen is het tijd voor Motörhead. Wat direct opvalt zijn de kilo’s die Lemmy verloren heeft. Het iele uiterlijk en de te grote hoed geven hem een fragiele uitstraling. Nou is Lemmy natuurlijk nooit ’s werelds beste zanger geweest, maar wat er vanavond de IJsselhallen wordt ingeboerd is weinig verheffend. Phil en Mickey slagen er echter wonderwel in om Motörhead toch wat pit te geven. De band doet er goed aan om de setlist samen te stellen met vooral midtempo materiaal waardoor er nauwelijks pauzes tussen de nummers nodig zijn. Slechts een gitaarsolo en een drumsolo (beide erg afgezaagd) gunnen Motörheads boegbeeld adempauze.

Ondanks dat Killmister klinkt alsof hij met dubbele tong praat is hij zijn cynische humor niet verloren. Op de vraag wie het nieuwe album, Aftershock, heeft gaan verschillende handen in de lucht. Waarop hij het publiek toebijt dat downloaden natuurlijk geen kopen is. Het is een gniffel waard op een avond waarop iedereen wel door heeft dat het eind van de band in zicht is. Wanneer na Ace Of Spades de band van het podium loopt weet je dat er daarna nog een toegift komt inde vorm van Overkill. En het gaat zoals het ging. De band neemt vervolgens uitgebreid de tijd om het publiek te bedanken, wat plectrums en drumstokken te verspreiden en het applaus in ontvangst te nemen. Voor de laatste keer?

Setlist Motörhead

 1. Shoot You in the Back
 2. Damage Case
 3. Stay Clean
 4. Metropolis
 5. Over the Top
 6. Suicide
 7. Rock It
 8. The Chase Is Better Than the Catch
 9. Do You Believe
 10. Lost Woman Blues
 11. Doctor Rock
 12. Just ‘Cos You Got the Power
 13. Going to Brazil
 14. Ace of Spades
 15. Overkill

Links