Mastodon in Amsterdam

Mastodon in Amsterdam
Melkweg, 25 juni 2012

Op een maandagavond stond Mastodon op het programma van poppodium De Melkweg te Amsterdam. Laatste album The Hunter, verschenen in 2011, bleek een prima reden voor nog een wereldtournee. Zware Metalen was erbij.

Mastodon logo 2012

De muziek van Mastodon laat zich niet makkelijk in een hokje plaatsen. De stijl bungelt tussen hardrock en progressieve metal, met hier een daar een vleugje doom en zelfs blues. De metalformatie uit het Amerikaanse Atlanta timmert, sinds de oprichting in 2000, hard aan de weg, mede door de vele live-optredens die de band geeft. Stonden ze eerder in het voorprogramma van grootheden als Slayer en Slipknot, deze keer zijn ze de headliner. Het publiek is niet massaal toegestroomd, de balkonnen van de Melkweg zijn leeg, wat de zaal een ietwat kaal gevoel geeft.

Het prachtig rood verlichte podium zorgt voor iets meer uitstraling en daarmee sfeer. Mastodon opent sterk met Black Tongue en Hand of Stone. Bassist Troy Sanders is goed bij stem, zuiver, wat niet altijd vanzelfsprekend lijkt te zijn. Het klinkt rauw, zijn stem lijkt van diep te komen. De band staat als een huis, stevig op de benen, alsof ze nooit iets anders hebben gedaan.

Mastodon bij review 2012

Nummers volgen elkaar in rap tempo op, voor interactie met het publiek lijkt weinig ruimte. Iets wat mij niet stoort, Mastodon is, mijns inziens, vooral een ‘luisterband’. En dat is precies wat het publiek doet: luisteren. De zaal is ingetogen maar geniet zichtbaar van de songs van voornamelijk The Hunter: slechts de titelsong van voorgaand studioalbum, mijn favoriet, Crack the Skye wordt ten gehore gebracht.

Gitarist Brent Hinds komt qua vocalen niet helemaal uit de verf. Hij is amper hoorbaar en wanneer zijn stemgeluid wel onze trommelvliezen bereikt, klinkt het wat onzuiver. Aqua Dementia, Iron Tusk en Blood and Thunder zorgen voor meer beweging in het publiek. Na de afsluiter Creature Lives neemt drummer Brann Dailor, de hele avond verscholen achter zijn drums, een momentje om zichzelf te laten zien en bedankt het publiek namens de band.

Setlist:

 1. Black Tongue
 2. Hand of Stone
 3. Crystal Skull
 4. Dry Bone Valley
 5. Thickening
 6. The Hunter
 7. Octopus Has No Friends
 8. Stargasm
 9. Blasteroid
 10. Crack the Skye
 11. All the Heavy Lifting
 12. Spectrelight
 13. Curl of the Burl
 14. Bedazzled Fingernails
 15. Aqua Dementia
 16. Iron Tusk
 17. March of the Fire Ants
 18. Blood and Thunder
 19. The Sparrow
 20. Creature Lives

Links: