Machine Head – The Eighth Plague Tour

Machine Head – The Eighth Plague Tour

28 november 2011, Tilburg

Op 28 november schudde Tilburg op haar grondvesten. Poppodium 013 was deze avond het toneel van optredens van Darkest Hour, DevilDriver, Bring me the Horizon en Machine Head. Dit alles onder de noemer The Eighth Plague Tour, in het verlengde van de titel van Machine Head’s laatste album: Unto the Locust.

De zaal stroomt langzaam vol tegen de tijd van aanvang, dat vroeg op de avond plaatsvindt. Om half zeven staat 013 gevuld met een publiek dat klaar is voor een avond snoeiharde metal. En ze krijgt waar ze om vraagt. Darkest Hour bijt het spits af. Het is even inkomen, met deze Amerikaanse metalcore band. De set is kort maar krachtig, waarna melodic deathmetalband DevilDriver het podium bestormt.

DevilDriver Eighth Plague tour

Zanger Dez Fafara schreeuwt de longen uit z’n lijf, maar een echte moshpit wil er maar niet ontstaan. Heel even, wanneer de band het heft in eigen handen neemt en het publiek sommeert om een cirkelpit te bouwen, gaat de zaal los. Veel tijd om de zaal warm te spelen krijgt DevilDriver niet, hoewel de afsluiter Clouds over California nog wat haren doet wapperen. De beurt is vervolgens aan de Engelse metalcore formatie Bring me the Horizon . Het net opgebouwde enthousiasme van het publiek slaat dood als een lauw biertje. Dit is duidelijk niet het juiste voorprogramma voor metal-grootheid Machine Head. Bring me the Horizon-zanger Oliver Sykes krijst erop los en aan podiumdrift ontbreekt het de jongens zeker niet, maar ze krijgen de zaal niet mee. Dan is het tijd voor de band waar iedereen voor gekomen is: Machine Head.

Met het album Unto The Locust vers in de schappen hebben ze een waardige opvolger uitgebracht voor hun album The Blackening, dat in 2008 genomineerd werd voor een Grammy Award. Machine Head opent sterk met I am Death, waarna in hoog tempo de muzikale hoogstandjes zich opvolgen. Het publiek krijgt eindelijk waarvoor ze gekomen is: gillende gitaren en een krachtig brullende Rob Flynn. De band is in vorm en speelt de sterren van de hemel.

Machine Head promo materiaal 2011

Na de eerste ogenschijnlijke afsluiter Old gaat het dak eraf en schalt het minutenlang ‘Machine Fucking Head’ door de 013. Zoals het Machine Head betaamt komt de band terug het podium op voor het ietwat gevoelige Darkness Within, gevold door stevige tegenhanger Bulldozer. Ook hierna verlaat de band het podium, om onder luid gejuich nogmaals terug te keren voor een toegift: het briljante Halo en klassieker Davidian. Na een applaus wat qua decibellen niet onder lijkt te doen voor hun eigen geluid, gaan de trashmetal goden zichtbaar voldaan het podium af. Om vervolgens niet meer terug te keren, althans, niet tot volgend jaar.

Voorafgaand aan het concert sprak ik met met DevilDriver‘s gitarist Mike Spreitzer. Dit interview is hier te lezen.

Links: