Emperor zorgt voor majestueuze live stream vol verrassingen

Gelijk de Griekse goden op de berg Olympus, beziet Emperor het blackmetalgepeupel van ons, gewone stervelingen, aan. Platen maken doen ze al twintig jaar niet meer, maar zo nu en dan verlaten de heren Ihsahn (zang, gitaar), Samoth (gitaar) en Trym Torson (drums) hun paleizen, dalen af, pikken onderweg nog wat muzikanten op en laten vervolgens horen hoe het moet: black metal maken. Zij die daarvan getuige mogen zijn kunnen de ervaring vervolgens niet uitleggen. Zij die het niet hebben meegemaakt kunnen het niet begrijpen.

23 mei sloot ook Emperor aan in de inmiddels oneindige rij bands die een live stream verzorgen. In het theater van Notodden in Noorwegen waren zelfs levende zielen in de zaal en dus er was zowaar nog iets van een concertbeleving ook. Aan de voet van de Olympus hadden de gebruikelijke versterkingen zich bij Emperor gevoegd: bassist Secthdamon en toetsenist Jørgen Munkeby. Beiden speelden geen noot op welke Emperor-release dan ook maar dat is niet relevant. Temeer omdat nóg twee mannen zich aansloten bij het optreden in de thuisbasis van de band. Mannen die wél een studioverleden hebben en dus ook een plek op de Olympus hebben verdiend: drummer Faust en bassist Mortiis. Sterker nog: het kwartet Ihsahn – Samoth – Mortiis – Faust is de oerversie van de band en is verantwoordelijk voor de EP Emperor uit 1993. Mortiis vertrok daarna snel om zich met zijn solocarrière bezig te houden, Faust verdween even later achter de tralies wegens brandstichting en moord.

Het prachtige In the Wordless Chamber opent de Night of Emperial Wrath 2021 en dat nummer is sinds het einde van de twee incarnatie van Emperor in 2007 niet meer gespeeld. Het smullen begint al vroeg dus, ook omdat Emperor foutloos speelt. Zoals altijd eigenlijk. In een normaal concertjaar pikken de heren slechts een handjevol aanbiedingen uit de smeekbedes die binnenkomen voor optredens op festivals en presteren dus altijd op de toppen van hun kunnen. Daar zorgt rasmuzikant Ihsahn wel voor. Om de vingers bij af te likken dus, deze stream. Het geluid is perfect (laten we wel zijn: die streams zijn absoluut geen vervanging voor live-uitvoeringen, maar door de langere voorbereidingstijd is het geluid wél om door een ringetje te halen), de sobere lichtshow ook: het stemmige blauw en groen past prima bij de muziek.

Met Thus Spake the Nightspirit, The Loss and Curse of Reverence, The Acclamation of Bonds en With Strength I Burn, volgt er een kwartet nummers van het al met al toch wel beste album van de band: Anthems to the Welkin at Dusk uit 1997. Met ogen als schoteltjes en de mond open van verbazing vanwege de prachtige uitvoeringen, trekken de juweeltjes voorbij. En dan. Donkerte. Als de lampen weer aangaan (rood in dit geval) zit Faust achter de drumkit en heeft Mortiis (mét trollenmasker) de bas om. We gaan old-school. Old old-school. Pré-Emperor old old-school. Call from the Grave van Bathory (dé inspiratiebron voor de band) klinkt namelijk heerlijk rauw en dat geldt ook voor Wrath of the Tyrant: het titelnummer van Emperor’s enige demo (toen Ihashn zich nog Ygg noemde).

Helaas zit het feestje er daarna voor Mortiis alweer op, maar voor de toekijkers thuis wacht het machtige Curse You All Men!. Trym Torson heeft zijn plek achter de drumkit weer ingenomen, of beter gezegd: achter zíjn drumkit, want voor het gemak staan er twee trommelsets op het podium. Na The Majesty of the Nightsky keert Faust weer terug en dan kan het dus niet anders dan dat het tijd is voor materiaal van het baanbrekende debuutalbum In the Nightside Eclipse. I Am the Black Wizards en het prachtige, nimmer vervelende Inno a Satana zijn eruit gepikt. Een toegift is er in de vorm van Ye Entrancemperium, ook al afkomstig van Anthems to the Welkin at Dusk en dan zit vijf kwartier perfectie er dan toch echt op. Corona bracht weinig goeds, maar deze stream van een strak spelend majestueus Emperor is een hele positieve uitzondering.

Datum en locatie:

23 mei 2021, Theater Notodden, Noorwegen

Foto's:

Bjørn Tore Moen

Link: