Door de decennia heen: Nightwish in Ziggo Dome

De meest geprezen en toch ook ondergewaardeerde zangeres van Nederland, Floor Jansen, is met haar band Nightwish op toer door vele staten en ‘door de eeuwen heen’. Uiteraard gaat het hier om de Decades-toer. Met slechts één concert in dit kikkerlandje, wist ik dat ik mij een weg moest banen naar de Ziggo Dome om dit te aanschouwen. Helaas is het niet gelukt om een fotopas te bemachtigen voor dit concert, noch konden wij deze na afloop van een andere fotograaf of van MOJO beeld gebruiken. De toegevoegde foto’s dienen dan ook als een impressie en zijn afkomstig van een eerder verslag over Fortarock.

Met nog een kwartier op de klok tot de deuren open gaan, sta ik met een groot aantal fans in de rij voor de zaal te wachten. Sjaals, mutsen en handschoenen zijn geen overbodige luxe, want de temperatuur is gevoelsmatig zo rond het vriespunt. Als dan eindelijk de deuren open gaan en de meute begint te lopen, begint mijn enthousiasme ook aan te wakkeren. Dit is de eerste keer dat uw trouwe verslaggever in de Ziggo Dome komt en wat ik aantref, licht boven mijn verwachtingen. Een gigantische zaal met merchandise-kraampjes, twee flinke bars voor de drank, een bar van La Place met verse broodjes en andere lekkernijen en genoeg ruimte om comfortabel te staan. Iets voor half acht wandel ik rustig naar de zaal, want het voorprogramma start al gauw.

De opwarmer van de avond is het nog relatief onbekende Beast In Black. Ik hen in het verleden slechts één nummer van de Finnen gehoord (Blind and Frozen) en weet dat de zanger een bizar hoge kopstem heeft. Gelijk bij het eerste nummer is het duidelijk dat hij de kopstem live prima kan presenteren. Jeetje, Rob Halford zou jaloers zijn!

Voor een krappe drie kwartier worden de gasten omver geblazen met belachelijk hoge uithalen, scheurende gitaarsolo’s van beide gitaristen, een hoop spektakel en gekkigheid en zelfs een tranceachtig nummer (?). Even vraag ik mij af of ik wel bij het juiste concert sta, want Scooter speelt zich op dezelfde tijd af in de kleine zaal. Ik betrap mij er op dat de muziek mij niet aanspreekt en mij doet verlangen naar de hoofdakte van de avond.  Een leuke show van kundige artiesten, maar niet mijn ding.

Iets voor de klok van negen begint het introductiefilmpje van Nightwish, waar ons allen gevraagd wordt de mobiele telefoons weg te stoppen en vooral te genieten van de show. Gelijk hierna verschijnt de alom bekende klok die één minuut lang begint af te tellen. Kort nadat de teller op nul staat, begint Troy Donockley met een prachtige instrumentale versie van het nummer Swanheart. Het is heerlijk wegdromen en genieten van deze klassieker. De rest van de band komt op aan het einde van deze intro en knalt gelijk met het machtige Dark Chest Of Wonders, één van de zwaardere nummers.

Het decor is fantastisch gedaan met een enorm projectiedoek achter de bandleden, waar bij elk nummer een verschillende animatie afspeelt. Ook de verschillende plateaus op het podium (voor drummer Kai, fluitist Troy en toetsenist Tuomas) worden gebruikt voor de projectie, waardoor het geheel als een soort optische illusie met de verbeelding van de fans speelt. Ook de nodige pyrotechniek, vuurwerk en confetti zijn aanwezig en voegt een hoop magie toe aan de sfeer en muziek.

Voor ruim twee uur lang worden de duizenden fans getrakteerd op een gevarieerde geschiedenisles van de formatie met een ruime twintig nummers van de albums Once, Oceanborn, Wishmaster, Angels Fall First, Endless Forms Most Beautiful, Imaginaerum, Century Child en Over The Hills And Far Away. Ook de prachtige cover van het nummer Elvenjig komt voorbij en maakt diepe indruk op deze verslaggever. De avond eindigt met het krachtige Ghost Love Score en gespannen wachten wij allen op die ene uithaal aan het einde van het nummer. En verrek! Even lijkt het er op dat Floor het niet zal redden, maar ze weet zich binnen een seconde te herstellen en gooit de imponerend hoge noot er in volle glorie uit. Gelijk met dit moment vliegt de confetti door de zaal (en komt in mijn bier terecht) en het magische moment is af. Ben je benieuwd over welke noot ik het heb? Kijk en luister zelf:

Zo rond de klok van elf komt er dan toch een einde aan deze magische avond en verlaten de leden van Nightwish onder luid applaus het podium. Nog bijkomend van de show, blik ik terug op de gespeelde setlist. Wat een genot om deze formatie zo voor het eerst te mogen aanschouwen! Dit doet mij absoluut verlangen naar een vervolg en heeft mij ook nieuwsgierig gemaakt naar het nieuwe album, waar toetsenist Tuomas al druk voor aan het schrijven is. Bedankt Ziggo Dome, MOJO Concerts en Nightwish, het was écht een mooie avond.

Setlist Beast In Black:

 1. Beast in Black
 2. Eternal Fire
 3. Blood of a Lion
 4. The Fifth Angel
 5. Born Again
 6. Ghost in the Rain
 7. Crazy, Mad, Insane
 8. Blind and Frozen
 9. End of the World

Setlist Nightwish:

 1. Intro (Swanheart performed by Troy Donockley)
 2. Dark Chest of Wonders
 3. Wish I Had an Angel
 4. 10th Man Down
 5. Come Cover Me
 6. Gethsemane
 7. Élan
 8. Sacrament of Wilderness
 9. Dead Boy’s Poem
 10. Elvenjig (traditional cover)
 11. Elvenpath
 12. I Want My Tears Back
 13. Last Ride of the Day
 14. The Carpenter
 15. The Kinslayer
 16. Devil & the Deep Dark Ocean
 17. Nemo
 18. Slaying the Dreamer
 19. The Greatest Show on Earth (Chapter I: Four Point Six; Chapter II: Life; Chapter III: The Toolmaker)
 20. Ghost Love Score
 21. Outro – The Greatest Show on Earth (Chapter IV: The Understanding; Chapter V: Sea-Worn Driftwood)

Foto’s:

Uit het ZM-archief: FortaRock 2018, zaterdag

Datum en locatie

26 november 2018 – Ziggo Dome, Amsterdam

Links: