Caliban, As We Fight en Broken Circle, 21-01, Goudvishal – Arnhem

[b]Caliban, As We Fight en Broken Circle, 21-01, Goudvishal – Arnhem[/b]

Vorig jaar stond Caliban ook al in de Goudvishal, toen nog als voorprogramma voor Soilwork. Nu mochten ze zelf headlinen. De band die sinds zijn laatste plaat bij Roadrunner zit, is in een korte tijd dan ook flink gegroeid. Het was ook aan het publiek duidelijk te zien dat Caliban ook buiten het metalcore-wereldje fans gewonnen heeft. De recente tour met Machine Head zal daar ongetwijfels aan hebben bijgedragen.

In een goedgevulde Goudvishal was er natuurlijk ook nog een voorprogramma. Zo was daar allereerst [b]Broken Circle[/b] Deze Utrechtse band speelde metalcore die helaas niet lang bleef hangen. Muzikaal gezien was er weinig aan deze band te beleven. De podiumpresentatie was echter wel zeer enthousiast. Minder slim was echter om hetgeen waardoor deze band het meest opvalt, van het podium te halen. Broken Circle heeft namelijk een zangerers. Gezegend met een niet onaardige brulstem was deze frontvrouw dan ook het visitekaartje van de verder weinig interessante band. Om dan na enkele nummers in het publiek te gaan staan zingen om de band ‘wat meer ruimte te geven’ is simpelweg niet slim.

Hierna was het de beurt aan [b]As We Fight[/b]. Deze Deense metalcoreband deed een aantal wenkbrauwen fronsen vanwege hun opvallende verschijning: nagellak, stropdasjes en gestileerde kapsels vormden het imago van deze band. Dit schijnt er tegenwoordig allemaal een beetje bij te horen. Persoonlijk ben ik hier geen liefhebber van, maar zolang een band goede muziek maakt kan het me verder vrij weinig interesseren hoe ze er bij lopen. De heren van deze band klonken gelukkig absoluut niet beroerd. De stijl die As We Fight speelt past goed bij een band als Caliban: harde, snelle metal gecombineerd met zware breakdowns met veel dubbele bass partijen. As We Fight maakte gebruik van twee zangers, wat niet echt nodig was, aangezien de stemmen van beide heren redelijk veel op elkaar leken. Er was er echter ook een bij die ook laag kon grunten. Dit maakte de muziek van deze band nog net wat heftiger en het was jammer dat deze grunt niet wat vaker werd gebruikt. Toch was het al met al best een aardig optreden van deze band.

Iedereen was echter natuurlijk gekomen voor [b]Caliban[/b]. Vanaf het begin was het dan ook meteen feest. Ik ben geen groot liefhebber van de toch wat veranderde stijl die Caliban zich sinds zijn laatste plaat ([i]The Opposite From Within[/i]) heeft aangemeten, maar live staat de band gelukkig nog steeds als een huis. Sterker nog, ze zijn alleen maar beter geworden. Zanger Andy deed vorig jaar namelijk nog de cleane zangpartijen bij optredens en dat had hij beter niet kunnen doen. Hij kan namelijk geweldig brullen en krijsen maar clean zingt hij zo vals als een kraai. Tegenwoordig doet gitarist Dennis de cleane zangstukken en dat klinkt vele malen beter. Tot mijn genoegen bleef de set niet beperkt tot materiaal van de laatste plaat, maar kwamen er ook nog wat oudere krakers voorbij. Vooral de wat oudere fans gooiden er hierna nog een schepje bovenop en dit optreden werd dan ook een groot feest. Een flinke pit, stagedivers en singalongs waren hiervan het resultaat. Het was een erg goed optreden en het was dan ook duidelijk te zien waarom Roadrunner deze band heeft opgepikt.

Bands:
www.calibanmetal.com
www.aswefight.com
www.brokencircle.tk

Review meest recente album Caliban: http://www.zwaremetalen.com/recensie/3018.html

Label Caliban:
http://www.roadrunnerrecords.com/