Apocalyptica in de Melkweg 28-03-2001

Voor diegene die Apocalyptica niet kennen. We praten hier over vier Finse cellisten (oftwel cello-spelers). Nou zul je denken what the fuck heeft dat met zwaar metaal te maken. Eenvoudig, deze jongen presteren het om op deze vier cello’s cover te brengen van Metallica, Sepultura, Slayer, etc.
Interesting, huh?


Ik zag ze twee jaar geleden voor het eerst op Lowlands. Deze heren maakte direct indruk, we hebben hier niet te maken met een commerciele gimmick, maar met vier retegoeie muzikanten met een voorliefde voor metal.
Op de website van ze ( http://www.apocalyptica.com ) kun je wat van ze horen en zien. Ze hebben net een nieuwe CD uit waar een wonderbaarlijk eigen nummer op staat met de zangvocalen van Sandra Nasic van de Duitse band Guano Apes. De heren zijn niet vies van experimenteren dus.


Naar het concert. De Maxx oftwel Melkweg was aardig gevuld, het was niet uitverkocht. Maar ja, wie kent deze band dan ook? Ik heb heel wat mensen moeten uitleggen waar ik naar ging kijken in ieder geval. Ze begonnen mooi op tijd, lekker sfeertje werd er neer gezet en daarna direct beuken.
Je voelde je borstkas trillen, wat een geweld komt er uit deze aparaten. Naast een aantal eigen composities, die zeker niet onderdoen voor het coverwerk, passeerden nummer als: Master of Puppets, One, Fight fire with fire (ja, de echte die hard metallica nummers) de revu. Maar ook de commercielere hits als nothings else matters, enter sandman deden het erg goed.
Maar als er dan Refuse/Resist van Sepultara voorbij komt ben ik verkocht. De jongens springen met cello en al van hun stoel en maken er een wilde show van. Gaaf gezicht vier headbangende cellisten op een rij.


Het was minder strak als op lowlands, de solo van One van Metallica gaf me vandaag geen kippevel. Maar het entertainmentsgehalte was een stuk hoger, het publiek vondt het fantastisch en werd dus ook op een show van een uur en drie kwartier getrakteerd.
Kortom weer een heerlijk avondje anders za’k maar zeggen. Zeker de moeite waard om eens wat van te gaan beluisteren.