Amon Amarth Live in Weert

Amon Amarth Live in Weert

Zondag 14 augustus, Muziekcentrum De Bosuil, Weert

In het kader van een kleine tour door Belgie, Nederland en Duitsland deed Amon Amarth Weert aan, vergezeld door twee bands, die de hele tour het geheel completeren, namelijk Impious en Cataract. Een tijdje geleden heb ik een nieuws stukje van Amon uit de mail geplukt en vertaald. Misschien wel daarom kreeg ik het aanbod om naar een van de concerten uit de tour af te reizen. Nu is het een muziekgebied waar ik niet zo in thuis ben als ouwe rocker. Toch ben ik op dit verzoek ingegaan en vergezeld door mijn zoon, die veel meer thuis is in dit genre, als ondersteuner en informatiebron reed ik op een wat somber ogende zondagmiddag naar Weert.

Muziekcentrum De Bosuil in Weert beschikt over een aardig ogende en klinkende zaal, die voor deze zondagmiddag matinee toch wel redelijk met publiek gevuld was, ook al was het zeker niet uitverkocht. .Het wordt een Zweeds middagje, dat wordt geopend door Impious, een voor ons tamelijk onbekende viking metalband. Je mag de jongens best een flink compliment geven, want binnen twee nummers is de matte sfeer in de zaal omgezet in een swingend geheel. De jongens zetten een goeie opening neer.De drummer zat er een beetje vreemd bij achter het drumstel van de volgende band, maar dat weerhield hem er niet van om een lekker swingend potje te drummen en daarom heen was het geluid verder prima opgebouwd. De zanger had het prima naar de zin, genoot van de reacties op zijn optreden van het publiek en deelde zelfs zijn biertje met hen. Een dikke voldoende voor Impious, een verrassend sterke opener. Helaas moesten ze vrij plotseling stoppen met het optreden en konden hun laatste nummer i.v.m. de tijd niet meer spelen. Maar zelfs dat werd door de band goed opgepikt en vrolijk zwaaiend werd afscheid genomen.

Na die lekkere opener was het de beurt aan Cataract om de boel verder op te warmen. Nu moeten we een beetje oppassen wat we daarover zeggen, want de muziek die deze club maakt, ligt echt ver buiten ons straatje. We hebben moeite met de brei aan geluid die wordt geproduceerd en het gewelddadige sfeertje dat wordt opgeroepen. De pit is meer dan een beetje heftig, dus zijn er zeker veel mensen bij die dit mooi vinden maar de hardcore metal, die door cataract wordt gespeeld is niet aan ons besteed. Voor ons was Impious een perfecte voorbereider voor Amon en hadden de jongens van Cataract er niet tussen gehoeven. Maar goed, een flink deel van het publiek genoot er wel van en inmiddels was de zaal ook nog wat verder met mensen volgelopen en werd vol verwachting uitgekeken naar de hoofdact van de dag.

Een dramatische intro, een hoop rook en daar staan ze dan :Amon Amarth. De mannen hebben een geweldige reputatie als live band en aan de manier waarop men aan het concert begint is te zien en te horen dat ze er zin in hebben en de reputatie volledig waar willen maken. Dat lukt ze dan ook helemaal. Vanaf het eerste moment is de interactie met het publiek absoluut top. Er wordt een strakke en zeer lange set neergezet. Het geluid staat als een huis. Lekker hard, erg hard soms, maar wat ik zelf altijd belangrijk vindt is dat je alle instrumenten moet kunnen blijven horen en het geen brei van geluid wordt en dat had Amon Amarth prima voor elkaar. De drums strak en retesnel, de bas stuwend en gevarieerd en de gitaren scherp en als onderdeel van het geheel duidelijk te onderscheiden. Dan hebben we het nog niet gehad over de vocale kwaliteiten van voorman Johan Hegg. Een klasse apart, dat mag je wel stellen. Hij heeft het niet nodig om zijn handen als echoput rond de microfoon te gebruiken en zet een, voor de liefhebbers, prachtige natuurlijke grunt neer. Bovendien bespeelt hij het publiek en weet de hele boel goed los te krijgen, een zeer heftige pit is dan ook het gevolg. We kwamen in het toilet dan ook een behoorlijk gehavende fan tegen, die met een gebroken en dus flink bloedende neus het pand moest verlaten.

amon amarth live foto
Amon Amarth denderde bijna twee uur, wild met de lange haren zwaaiend voort en nam het hele repertoire door. Veel bekende oude nummers die woord voor woord worden meegebruld, zoals Bastards of a Lying Breed, Masters of War, Death in Fire en Bleed for Ancient Gods bijvoorbeeld maar ook nieuwer materiaal van het laatste album Fate of Norns dat overigens ook al zeer bekend bleek te zijn aangezien iedereen al mee begon te schreeuwen bij de aanvang van het optreden met het nummer Pursuit of Vikings. Persoonlijk vond ik North Sea Storm het beste nummer Een behoorlijk bruut optreden dus en behoorlijk lang ook. Tegen het einde was ik zelf dan ook behoorlijk uitgeput en was de toegift aan mij eigenlijk niet meer besteed. Ik denk dat ik het optreden liever wat later op de dag had gehad. Toch is het eind oordeel van dit optreden uitermate positief. Amon Amarth maakt de reputatie als live band volledig waar en doet de liefhebbers een plezier met een lange en strakke set. De gemiddelde fan heeft een top middag, maar ook meer neutrale luisteraars, zoals wij, worden prima vermaakt. Absoluut waar voor je geld, zo’n optreden vanAmon Amarth, ik zou zeggen, ga zelf maar eens kijken, als je de kans krijgt!

Tekst Remi en Joris Peterse, Foto Joost Aarts