40 / 42 jaar Bad Religion in Paradiso

De legendarische punkrockers van Bad Religion stak eindelijk weer eens de grote plas over en streken neer in de poptempel van de Nederlandse hoofdstad, Paradiso. Namens Zware Metalen nam Friso Veltkamp een kijkje en haalde een notitieboekje tevoorschijn om zijn eerste concertverslag te maken. 

Bij het binnenkomen van Paradiso is de leeftijd van het publiek het eerste dat mij opvalt. Die ligt namelijk rond middelbare leeftijd. Iets zegt me dat dit vooral mensen zijn die komen vanwege jeugdsentiment danwel jaren fan zijn. Mooi om te zien dat sommigen ook de moeite namen om shirts uit de periode van Process of Belief of Suffer uit hun kast te vissen. Bad Religion afdoen als jeugdsentiment is overigens flauwekul. De heren zijn nog altijd actief en relevant als punkband. De laatste, tevens sterke plaat The Age of Unreason verscheen drie jaar geleden. Deze show staat evenwel niet in teken van de meest recente release, maar om het veertigjarig jubileum te vieren. Dat zou de band al een paar jaar geleden doen maar goed, corona enzo. Dus nu wordt het het een 42-jarig jubileum. Ook prima natuurlijk.

Nadat de vier mannen op hun gemak het podium op zijn gewandeld wordt er gelijk gestart met Generator en kan de avond eigenlijk al niet meer stuk. Opvallend is hoe sterk dit nummer na al die jaren nog steeds is. En dat merk je ook aan de publieksreactie. De sfeer zit er gelijk in. En die blijft er ook in gedurende het optreden. Bad Religion werkt zich door 27 nummers uit het hele oeuvre heen, waarbij maar weer eens opvalt wat een goede muziek de band in al die jaren bij elkaar gepend heeft. Ook valt op dat de wat nieuwere nummers, zoals Los Angeles is Burning en New Dark Ages, keurig overeind blijven ten opzichte van de oudere klassiekers zoals American Jesus en Punk Rock Song). 

Het publiek eet uit de hand van de strak spelende sympathieke punkrockers. Mooi om te zien is hoe soepeltjes de gitaristen Brett Gurewitz en Mike Dimkich spelen. Ook het enthousiasme van bassist Jay Bentley is aanstekelijk. Hij heeft het overduidelijk naar zijn zin door tijdens de nummers meerdere malen breed glimlachend richting het ouderwets pogoënde publiek te kijken en volop mee te zingen. Zanger en hoogleraar Greg Gaffin (die steeds meer op een conciërge is gaan lijken) is weer ouderwets naar alles en nog wat aan het wijzen en air drumt er lustig op los.

Tegen het einde dreigt het even in te kakken. De nummers worden zonder veel begeleidende tekst de zaal in geslingerd. Ik had iets meer gezwam verwacht van zanger Gaffin: hij is toch hoofdleraar en dat ben je altijd en overal, maar hij houdt het op wat plichtmatig gepraat. De nummers volgen elkaar in rap tempo op en dat maakt dat het wel wat veel wordt, maar gelukkig kan Bad Religion leunen op het sterke songmateriaal en heeft de band sommige van de beste nummers voor het laatst bewaard. You wordt voluit meegezongen en is één van de hoogtepunten van de avond. Daarna volgen in hoog tempo nog Infected, Sorrow, Conquer the World en Digital Boy om uiteindelijk de show succesvol af te sluiten met American Jesus en Fuck Armageddon. 

29

Een sterk optreden van Bad Religon. En gezien de spelsouplesse en zelfverzekerdheid die de heren uitstralen kan de band nog eens veertig jaar mee. Live en op plaat staat Bad Religion namelijk als een huis.  

Voor Bad Religion speelde overigens nog de sympathieke Nederlandse band Antillectual. Helaas kwam zowel uw fotograaf als uw recensent wegens werkverplichtingen te laat binnen om nummers mee te pikken. Sorry jongens. Als schuldbewust goedmakertje heb ik jullie laatste plaat gekocht…

Setlist:

 1. Generator
 2. Recipe For Hate
 3. New Dark Ages
 4. Man With a Mission
 5. Punk Rock Song
 6. LA is Burning
 7. Epiphany
 8. Suffer
 9. Come Join Us
 10. End of History
 11. Fuck You
 12. Only Gonna Die
 13. Kerosene
 14. Do What You Want
 15. Modern Man
 16. Slumber
 17. Anasthesia
 18. No Control
 19. Along the Way
 20. Atomic Garden
 21. You
 22. Infected
 23. Sorrow
 24. Conquer the World
 25. Digital Boy
 26. American Jesus
 27. Fuck Armageddon

Datum en locatie:

15 juni 2022, Paradiso, Amsterdam

Foto's:

Koen de Gussem (Visual Violence, Instagram)

Link: