4/4/4 – Demoncy, Krieg, Abazagorath, Fluisterwoud en Zwartketterij, Pazzop Bladel

4/4/4 – Demoncy, Krieg, Abazagorath, Fluisterwoud en Zwartketterij, Pazzop Bladel

In het Brabantse land, dicht tegen de grens met België aan, ligt het vredige dorpje Bladel, wat eens in de zoveel tijd opgeschrikt wordt door de Herrie-avond in de Pazzop. Zondag 4 april jongstleden was het weer zo ver, toen 5 black metalbands hun opwachting maakten in de Pazzop.

Pazzop Bladel 375

Om 16.45 uur trapte Zwartketterij af. Van het onheilige driemanschap was alleen Zwendelaer vandaag van een zonnebril voorzien. De band opende met het inmiddels klassieke “Metal Demon Satan Blasphemy” openingsnummer van de demo cd, opgevolgd door “Heavy Thrashing, Gay bashing”. Het geluid liet helaas wel wat te wensen over: vooral tijdens de hoog tempo riffs nam het drumgeluid (Marchosias kan naast gitaar spelen ook erg verdienstelijk drummen) flink het overwicht. Vocalist Zwendelaer’s gebruik van cleane vocalen was nieuw voor me, en deze kwam ook terug in de Isengard cover, waarmee Zwartketterij het optreden beeindigde.

Tweede band van de dag was Fluisterwoud. “Langs Galg en Rad” is eindelijk uitgebracht, en tot die tijd wist de band live al menigeen te overtuigen met de grimmige black metal die gespeeld wordt. Het geluid was iets beter als bij Zwartketterij, maar nog niet geweldig, en vooral daardoor vond ik het optreden van Fluisterwoud in de 013 pas geleden een stukje beter.

Abazagorath was voor mij de grote onbekende van de avond, en deze Amerikaanse band speelde op zich wel leuke black metal, alleen de muziek deed me helemaal niks, het klonk totaal niet speciaal of aangrijpend. Halverwege viel de grote bandlogo-vlag nog naar beneden, en pas bij het een na laatste, wat thrashy aandoende nummer kwam het publiek een beetje los.

Van Krieg heb ik iets van de helft gemist, omdat ik de plaatselijke snackbar opgezocht had. Van deze band ken ik alleen “Destruction Ritual”, en zowel die cd als dit optreden kwamen niet op me over. Heel abrupt kwam er ook een einde aan het optreden, en konden de aanwezige metalheads nog even door de cd/lp/tape bakken bladeren alvorens Demoncy het podium betrad.

En wat een waardige afsluiting van deze Herrie-avond was Demoncy! De band wisselt genadeloze hoog tempo black metal riffs af met zeer trage stukken, en de overgangen tussen deze verschillende tempo’s voel je telkens weer meteen aankomen. Zeer gave band om flink op de headbangen dus. De kale frontman keek tijdens zijn zanglijnen door scherp het publiek in en wandelde zeer rustig op en neer op het podium, en creerde op die manier een wat demonische sfeer. Verdere interactie met het publiek was er niet, en roepen om een toegift werden ongetwijfeld gehoord, maar helaas genegeerd.

De Pazzop had weer een mooie package bij elkaar gekregen, en het lijkt er niet op dat dit de laatste keer was. Het gezellige zaaltje in Bladel, alwaar het Dommelsch bier goed smaakt, is te bereiken vanaf station Eindhoven met buslijn 150 richting Reusel.

Link: