Zwaar metaal roest niet – Salacious Gods

Het laatste deel in deze serie komt van Salacious Gods. Ooit Nederlands black metal trots in bange dagen en thans en tegenwoordig is Iezelzweard actief in andere bands. Hij is nog wel de spreekbuis voor dit interview.

Vertel eens iets over het ontstaan van de band. Waren jullie al vrinden, wat was de motivatie en wat waren destijds de ambities?

Nee, we kenden elkaar niet. We waren allen onafhankelijk van elkaar op zoek naar muzikanten om een pure black metal band te beginnen. We waren allen kotsmisselijk van de (technische) death metal die in die tijd zo populair was. We wilden dat muziek en kunst weer puur en exclusief werd. Belangrijk was ook de sfeer en de sacrale, religieuze ondertoon zonder dat we daarbij verkondigend of prekend over wilden komen. In het begin waren we geen van allen muzikanten. We konden onze eigen instrumenten nog niet eens stemmen. We hebben alles van elkaar moeten leren, zonder internet uiteraard. We hadden er destijds ook best veel voor over. Om te oefenen bijvoorbeeld moest ik twee uur met de bus en een half uur fietsen om 1,5 uur te oefenen en weer terug. Toch lukte het ons om vrij snel goede nummers te schrijven. Op het eerste album Askengris staat bijvoorbeeld het vierde nummer dat we ooit geschreven hebben. Onze gedrevenheid gecombineerd met (blijkbaar) latent aanwezig talent zorgde voor elkaar rap opvolgende mijlpalen.

Waar en hoe vaak oefenden jullie?

Elke zondag in Eerste Exloërmond.

Kun je je het eerste optreden nog herinneren? Waar was dat en hoe ging het?

Dat was in Stadskanaal, een benefiet festival voor en in het lokale concertzaaltje. Enige tijd daarvoor hadden Bestial Summoning, Marduk en Immortal er gespeeld. Aan de reacties van het publiek was toen al te merken dat we, voor die tijd, opmerkelijk waren in vergelijking met de rest van de lokale bands.

Hoe zijn jullie destijds aan je eerste platencontract gekomen?

We waren nog bezig met de opnames van onze eerste demo. Henry Sattler en Berthus Westerhuis hadden een platenlabel (Cold Blood Industries) en hadden ons een optreden zien doen in Zwolle (met Liar Of Golgotha en God Dethroned) en ze wilden ons tekenen. We zullen nooit weten wat er was gebeurd als we dat aanbod hadden laten lopen en in plaats daarvan onze demo zelf aan de man hadden gebracht.

Wat vind je zelf het hoogtepunt uit je carrière?

Alle album opnames, de tours door Europa, enkele specifieke optredens (met name in Belgrado) en de eerste keer in Zwolle. Tijdens dat optreden verzorgden de lokale politieke politieke partijen (RPF en GPV) het geheel van een komische noot door te demonstreren, kamervragen te stellen en bidstonden te organiseren tegen zoveel antichristelijk geweld. Met als gevolg dat enkele televisie- en radiostations een rapportage maakten. Een ander hoogtepunt is de kameraadschap die uiteindelijk is ontstaan en de daaruit voortvloeiende wilde feestjes.

Salacious Gods komt uit Drenthe. Jullie hebben ervoor gekozen enkele teksten in het Drentse dialect te schrijven. Leg deze keuze eens uit?

Chauvinisme en trots is ver te zoeken in de maatschappij tegenwoordig. Enkele met name Scandinavische bands flirten daar destijds wel mee en we vonden dat wij dit ook wilden uitdragen. Het maakt je als band zijnde immers ook uniek. Daarnaast brengt het je emoties veel intensiever over omdat het de taal is waar je ook in denkt. Ik denk dat wij in ieder geval de eerste waren en misschien nog steeds enige Drentstalige metalband zijn. Teksten in het Nederlands werd al wel gedaan door Sammath.

Voor blackmetalbands is het gebruikelijk een alias aan te nemen. Vaak is dat iets uit de Noorse mythologie of uit de boeken van Tolkien. Ook op dit vlak zochten jullie het destijds dicht bij huis.

Klopt, we hebben veel binding met de natuur en dus met de Drentse taal. Dit maakt het vrij voor de hand liggend om heel impulsief een alias te nemen welke persoonlijk bij je past.

Wat is het verhaal met betrekking tot het eind van de band. Wat was daar de reden van?

Er is geen eind, slechtst een hiaat. Het vierde album is in de maak….al heel lang, dat wel. We hadden vlak na Piene al een album klaar liggen maar dat was meer van hetzelfde en we wilden wat betreft de sfeer van de muziek en de muzikaliteit de boel naar een hoger plan tillen. Tegelijkertijd werd er van mij verwacht dat ik kant en klare nummers zou aanleveren wat inhield dat ik een opnamefaciliteit moest regelen. Omdat dit in vergelijking met de huidige technieken toen nog erg primitief was, duurde het schrijven en opnemen van de nieuwe nummers erg lang. Inmiddels waren bandleden verspreid over Nederland gaan wonen zodat een oefenruimte in Zwolle het meest centraal gelegen is en het oefenen nog maar enkele malen per jaar plaatsvond. Net toen we klaar waren om dat nieuwe materiaal in te studeren besloten enkele leden er mee te stoppen. Vooral wegens persoonlijke redenen. Daarna was het lastig om geschikte muzikanten te vinden. We hebben ook enkele malen moeten zoeken naar een nieuwe oefenruimte, zijn bandleden gewond geraakt zodat ze een poos niet bruikbaar waren, zijn er opnames kwijtgeraakt en meer van die dingen. Een van de redenen waarom het nieuwe album  Oalevluuk zal heten. Intussen is mijn opnamefaciliteit gegroeid en hebben we inmiddels veel van de opnames hier afgerond. Salacious Gods bestaat inmiddels uit Lafawijn, Swerc, Njirrebrod, Fjildslach en ik.

Maak je tegenwoordig nog muziek?

Ik speel ook in Infidel Reich, Lugubre en een doom project dat het daglicht nog niet heeft gezien. De andere prominente leden die er vanaf het eerste uur bij waren maken geen muziek meer. Derhalve hebben we inmiddels een bijna compleet nieuwe samenstelling. Deze nieuwe leden hebben ook allemaal meegewerkt aan het nieuwe album en spelen ook allen in andere bands.

Luister je nog weleens naar metal en zo ja, welke bands?

Zeker! Ik grijp vaak teug naar de klassiekers uit de begin jaren ’90. Vooral black metal en soms old-school death metal. Ik ben geen CD- en LP-verzamelaar maar houd ook niet van digitaal dus nieuwe bands ontglippen me vaak. Uit de koker van het Lugubre kamp komt over niet al te lange tijd wel iets bijzonders. Gitarist Swerc is ontzettend creatief en met hem heb ik ook wel een voorliefde voor filmmuziek en dark dungeon gemeen. De rest van de band zowel huidige leden als voorgaande leden luisteren nog steeds naar (black) metal.

Hebben de bandleden onderling nog contact?

De voorgaande leden heb ik sinds het begin van Covid niet meer gesproken. De huidige leden spreek ik bijna wekelijks.

Link: