Zwaar Metaal Roest Niet: LWS Inc.

In de serie Zwaar Metaal Roest Niet is het vandaag de beurt aan LWS Inc. Na een korte zoektocht op internet en met hulp van enkele lezers werd Manfred van Zadelhoff gevonden. Hij beantwoordt namens de band de vragen. De gebruikte foto’s bij dit artikel zijn met toestemming van de band van Facebook. 

Vertel eens iets over het ontstaan van de band. Waren jullie al vrienden, wat was de motivatie en wat waren destijds de ambities?

LWS Inc. is ontstaan uit twee bands: Whiplash en Stray Bullets. Wij kenden elkaar uit het metalcircuit in Alkmaar en Heemskerk. Bandjes kijken, demotrading. Dat werk. Op een gegeven ogenblik ware beide genoemde bands op zoek naar wat anders en dat werd Lunatics Without Skateboards. Na wat oefenen bleek er een goede klik en zijn we door gegaan .

Waarom kozen jullie destijds voor de toevoeging “Inc.” aan de bandnaam?

De toevoeging “Inc” kwam omdat er een Duitse band rondliep met dezelfde afkorting en ons platenlabel vond het verstandig om een aanpassing aan de naam te doen om eventuele problemen te voorkomen.

Waar en hoe vaak oefenden jullie?

Wij oefenden in Donkey Shot te Heemskerk , ik had mijn contacten daar vanwege de hardrockvereniging en ik wist dus dat daar twee ruimtes waren voor bands.

Kun je je het eerste optreden nog herinneren? Waar was dat en hoe ging het?

Eerste optreden… pfoe das een moeilijke. Ik kan het mij niet meer herinneren maar het zal ongetwijfeld Donkey Shot in Heemskerk zijn geweest.

Hoe zijn jullie destijds aan je eerste platencontract gekomen?

Onze Manager (Allard) heeft verschillende labels aangeschreven en daar kwam niks uit totdat een kennis van de band onze demo opstuurde naar Aaaarrgh Records en die hadden interesse in de band. Aaarrgh Records was al bekend in de scene met bands als Holy Moses, Living Death en Mekong Delta.

Vervolgens zat er zes jaar tussen het debuut uit 1989 en de opvolger in 1996….Waarom zo’n lange periode?

Na de release van de lp/cd Welcome to The Asylum viel de band uit elkaar. Dennis (gitarist) moest de militaire dienst in en ik stopte na een paar maanden met de band. De reden was dat de band professioneel wilde worden en mijns inziens kon dat niet in deze bezetting. Buiten dat had ik al een goede baan en ik kon (en wilde) het risico niet nemen. De band vroeg me om mij volledig voor de band te geven door middel van een contract. Dus zei ik: “jammer jongens, dat gaat hem voor mij niet worden”. Wel heb ik hen gezegd voor een goede songwriter te zorgen omdat ik veel nummers schreef voor de band.

Het tweede LWS Inc. album werd gemixed en gemasterd door Alex Perialis. Destijds een grote naam die met veel bekende bands samenwerkte. Hoe kwamen jullie bij hem? Waren jullie aanwezig bij het mixen?

Ik zat toen niet meer bij de band en weet het verloop niet.

Wat vind je zelf het hoogtepunt uit je carrière?

Hoogtepunt was de liveshow met Death Angel in een uitverkocht Tivoli in Utrecht. Vanaf het eerste nummer ging het dak er af.

Ik ga naar optredens vanaf 1989. Maar ik heb in al die jaren nog nooit iemand met een T-shirt van LWS Inc. gezien. Hadden jullie geen merchandise of zijn er T-shirts in een kleine oplage gedrukt?

Ik snap serieus niet dat je die nog nooit hebt gezien want als er één band was met veel merch dan waren wij het wel … LWS Inc. was een grote naam in het thrashcircuit. Van joggingbroeken, shirts, stickers eigenlijk alles wel voorradig. Ik was ook verbaasd dat jullie een oproep deden via Facebook of mensen info hadden over ons… anyway we hebben elkaar gevonden.

Wat is het verhaal met betrekking tot het eind van de band. Wat was daar de reden van?

Ik denk dat het komt omdat LWS Inc. na de eerste lp met een andere songwriter over een totaal andere boeg ging qua muziek. Ik hoorde later van John (zanger in beide line-ups) dat de mensen altijd om de oude nummers vroegen en zij die haast niet meer speelden. Na de release van de demo na Welcome To The Asylum (waar ik nog twee nummers voor schreef) ging de band een totaal andere kant op. Maar dat is hoe ik het zie…Omdat ik er al een tijd uit was weet ik niet het definitieve eind van de band.

Ik zag op internet dat Reality wordt aangeboden voor $75. Wat vind je daar zelf van?

Ja, ‘t is wat een gek er voor geeft. Ik vind het waanzin.

Maak je tegenwoordig nog muziek?

Jazeker, na LWS Inc. heb ik een tijdje in En Masse gezeten (met Don van LWS Inc. en Simon Menting van Defender). Daarna ben ik toe getreden tot Mac-11 (met Rick Ambrose van Jewel). Daarna heb ik vijftien  jaar niks gedaan maar sinds kort ben ik weer actief met dezelfde Rick Ambrose en Patrick Harreman in het project Temple Of Fear.

Luister je nog weleens naar metal en zo ja, welke bands?

Ik zit nog steeds vol op in de metal. Ik run al 23 jaar het Mailorder bedrijf HappyFace Vinyl, heb vijf jaar RustyCage Records gerund met Remco (Defender) en metal draait hier elke dag!

Hebben de bandleden onderling nog contact?

Ik heb op dit moment geen contact meer met de bandleden van toen. Ik spreek Joost af en toe op Facebook maar dat is het. In 2006 hebben wij nog een reünie gedaan met de oude bezetting en dat was leuk. Ook omdat er geen druk was alleen maar speelvreugde en fun.

Wil je ten slotte nog iets kwijt?

Leuk om even weer in het verleden te duiken. Dit is inmiddels het tweede interview in een korte tijd, het lijkt er op dat LWS Inc. herontdekt is. Dank voor de vragen en succes met jullie metalmagazine.

Link: