Zwaar Metaal Roest Niet: Incursion Dementa

In de serie “Zwaar Metaal Roest Niet” is het dit keer de beurt aan het Friese Incursion Dementa. De band deed het destijds goed in de plaatselijke scene maar ook daarbuiten was er belangstelling. Toen de band werd gevraagd om op het plaatselijke Wâldrock een reunie-optreden te doen, bleek dat er nog altijd belangstelling is voor Incursion Dementa. Gitarist Benny Meerstra beantwoord onderstaande vragen waarin onder andere wordt teruggeblikt op dat optreden. De foto’s bij dit interview komen van de band zelf of zijn gemaakt door Erwin Jonkman en worden met toestemming van de band hier geplaatst.

 

Vertel eens iets over het ontstaan van de band. Waren jullie al vrinden, wat was de motivatie en wat waren destijds de ambities?  Waar en hoe vaak oefenden jullie?

De band is in 1987 ontstaan uit de vriendschap tussen gitarist Benny Meerstra en bassist Radboud Burgsma, toen zestien en zeventien jaar oud. In die tijd kwam de thrash echt tot leven met onder andere de albums Kill ‘em All van Metallica en Show No Mercy van Slayer. Na het plaatsen van een “drummer gezocht”-briefje bij de supermarkt, kwam Douwe Leeuwen, destijds veertien jaar, erbij en Incursion Dementa was geboren. Er werd een oefenruimte/studio gevonden in Vrouwenparochie. De enthousiaste eigenaar zette gelijk de opnames aan en zo zijn er nog geweldige opnames van de allereerste keer dat Incursion Dementa een potpourri van Metallica, Slayer en Warrant er doorheen knalden.

Toen we hoorden van een metalhead met lang haar en gitaar uit de buurt was de keus met Sjoerd van Sloten als tweede gitarist gemaakt. Nu nog een zanger in het straatje van Testament. Na een middag auditie’s van verschillende zangers waren we er snel uit toen de Friese Chuck Billy binnen stapte en zijn vocalen door de speakers brulde. Benny van der Wal was een echte rocker maar vond helemaal z’n draai in de thrash. Incursion Dementa was nu precies waar het moest zijn: een hechte vriendengroep, dikke lol en vette thrash!

De bandnaam is eigenlijk een verkeerd gespeld nummer van Nasty Savage. Nooit gedacht om die i er stiekum toch in te plakken?

We vonden de coole naam Incursion Dementa op een cassettebandje met daarop een album van Nasty Savage. Niet wetend dat er een schrijffout inzat werd er een logo gemaakt. Toen later bleek dat de het eigenlijk ‘Dementia’ moest zijn vonden we het ook wel grappig om als simpele Friese band die mooi weg te laten met het idee van: niet moeilijk doen, who cares!

Kun je je het eerste optreden nog herinneren? Waar was dat en hoe ging het?

Het eerste optreden was op een zondagmiddag in de jeugdsoos van het dorp. Blijkbaar was het nieuws dat er een thrashmetalband in de buurt was ontstaan snel rondgegaan, want voor de deur hadden zich lange rijen metalheads verzameld die wel zin hadden in een stevige zondagmiddag. Een bomvolle zaal waar vele bekende metalnummers de revue passeerden met hier en daar al een eigen nummer als Victims Of Death, Nightmare en R.R.D.

Hoe zijn jullie destijds aan je eerste platencontract gekomen?

De demo’s We’re Just Us en Ever Never zijn opgenomen van onze hard verdiende zomervakantiewerkcentjes. De cd All This Is… is ook helemaal in eigen beheer opgenomen. Er zijn vijfhonderd stuks de hele wereld over verkocht en het is inmiddels een kostbaar collectors item geworden op internet. Zymotic Death en SelfConceit zijn nog een keer helemaal opnieuw opgenomen voor de LP Pûr Best van Hollebatsers. De demo Ever Never is samen met All This Is… nog opnieuw uitgebracht door Marista Records met als titel A Long Lane That Has No Turning. Verder is het optreden van Wâldrock 2008 nog op cd en dvd uitgebracht.

Wat vind je zelf het hoogtepunt uit je carrière?

We hebben op de eerste Wâldrock Dûveldei in 1991 gestaan, samen met onze grote helden van Sepultura. Wâldrock 2008 in de grote tent en de laatste Wâldrock in 2018. Dit waren geweldige optredens om nooit meer te vergeten. Maar ook de kleinere zaaltjes door het hele land en de grens over waar er heerlijk op los werd gemoshed en gedived waren super. De tour door Polen is ook om nooit meer te vergeten met als hoogtepunt het optreden met MDC in Warschau. Maar zo kan ik nog wel even doorgaan, we hebben zoveel gekke en mooie dingen beleefd naast de optredens, on the road en met vele grote namen samen gespeeld.

Wat is het verhaal met betrekking tot het eind van de band. Wat was daar de reden van?

We hadden als Friese band een mooie positie behaald in de metalscene maar toch, het leven veranderde. Van school af, een baan, relatie en minder vrije tijd. Ook werden er nieuwe bands gevormd als Way of Nature, Glassmaster en Hideous Sun Demons. En zo doofde Incursion Dementa langzaam uit. Enkel als er zich wat moois voordeed als voorprogramma van bands als Manowar en Metal Church of een mooi festival werd de band weer bij elkaar geroepen en was het snel weer als vanouds: lachen gieren en thrashen!

Incursion Dementa trad op Wâldrock op in 2008. Hoe beviel dat en hoe rijk ben je van dit reünieoptreden geworden?

Wâldrock 2008 was geweldig in die mooie grote circustent. We hadden lange tijd niet op het podium gestaan en je kon ons wel opvegen na de tijd. Het was perfect, mooi podium, goede stage en zaal sound en opnames gemaakt voor een live cd en dvd. Maar rijk…? Ja, een mooie ervaring rijker.

Vorig jaar stond er een optreden op Surhuzum Open Air gepland. Incursion Dementa is nog altijd actief dus?

Ja, maar helaas ging dit niet door. Zanger Benny en gitarist Benny spelen nog steeds samen in de stevige rockband Junkyard Dogs die het jaar ervoor nog op SOA stonden. Simon Schoon, die inmiddels de rol van Sjoerd heeft overgenomen, speelt ook in Tess & Her Highway Patrol. Simon kennen we al vanaf het begin van Incursion Dementa. Hij speelde onder andere in Nosferatu en Cone en draait nu al wat jaartjes mee in de band. Douwe is ook nog actief in Rent A Band en Black Fire. Incursion Dementa steekt zo nu en dan de kop weer eens op. Dan duiken we de oefenruimte weer in en gaat het weer als een speer. De plannen zijn om binnenkort de studio weer in te gaan voor de opnames van een LP voor Frisian Metal Massacre. Ideeën voor nieuw werk zijn er wel, maar dan sluipen de gemakzucht en tijdgebrek er weer in en blijft het er weer bij. Dus het is nog even afwachten welke nummers er op komen maar waarschijnlijk wel een vette uitvoering van Cut This Live.

Luister je nog steeds naar metal en zo ja, welke bands?

We zijn allemaal nog volop into the metal, al variëren de bands waar we nu in spelen van rockabilly tot classic rock. Als er een metalfestival is zijn we er zeker te vinden. Met een portie Testament of Anthrax maak je ons erg blij.

Is jullie persoonlijke muzieksmaak breder geworden en zo ja, op welke manier is dat terug te horen bij Incursion Dementa?

De nieuwe nummers die zijn gemaakt gaan dan ook richting de sound en stijl van bijvoorbeeld Exodus. Maar waarom moet je iets veranderen aan wat je heerlijk vind?  Dus nee, er is niet veel veranderd. Misschien een wat betere sound en we zijn strakker geworden. Recht toe recht aan, geen technische hoogstandjes maar vette metal die in je kop blijven hangen.

Hebben de bandleden onderling nog allemaal contact?

Ondanks dat we elkaar niet zo heel veel meer zien, zijn we nog een hechte ploeg en zoeken we elkaar wel eens op om gewoon even bij elkaar te zitten, te oefenen of een concertje te pikken. Gewoon gezellig biertje, metal en ouwehoeren. Dus tot ziens, want Incursion Dementa gaat gewoon door!! We’re Just Us… and That’s All.

Link: