Xe-None: Bang your head and move your ass

Interview met Xe-None

Xe-None is een beetje een vreemde vogel. House en metal… niet evident. Na de vrijwillige review van hun laatste cd contacteerde mij zowat de ganse groep voor een interview.

XN

Hallo! Het gaat het met jullie in Rusland?

Newman: Bij ons is het echt koud! Er zijn massaal veel sneeuwbuien en dronken beren en “ushankas” (typische Russische mutsen met gevoerde flaporen) op straat, overal.
EvilAnn: … vodka aan het drinken.
Lexy Dance: Ja, alles is ok. Momenteel geven we wat concerten, we werken aan nieuw materiaal, we schieten een nieuwe clip. Er is altijd wel iets aan de gang. Soms is het oorlog.
Fucker: Jaja, alles in Rusland is ok. Je moet de massamedia niet geloven hoor. Wij zijn de oorlog in Georgië niet begonnen. Voor de rest hebben we niet te klagen, alhoewel het moeilijk is om door te breken in de muziekwereld, maar het leven wordt beter.
Andrew_Rex: Een tijdje geleden heeft ons voetbal team Zenit Manchester United verslagen! Dus we zijn goed bezig.

Ok, jullie klinken als een happy bende sloebers. Waarom mixen jullie metal met eurodancetrancetechnorave?

Newman: Dat was Lexy’s idee. Metal en dance muziek mixen, dat deed niemand ons voor. Op een bepaald moment had ik een idee om het te doen zoals dat voorheen zelfs nooit was geprobeerd.
Lexy Dance: Er zit een grote brok energie in dance music. En metal muziek is de wereld rond aan het rocken voor de laatste 30 jaar of zo. De mengeling van de twee moet dus wel garant staan voor explosief vuurwerk die het publiek zo opblaast. Dat is de richting waarin we werken.
Fucker: We hebben hilarische stukken muziek, maar ook diepzinnige en ironische teksten. We creëren een nieuwe stijl.
EvilAnn: Onze stijl is voor iedereen, want we houden van alle muziek!

Ik vind het alleszins een zeer bijzonder allegaartje dat jullie brengen. We kennen wel industrial metal, maar dit is anders. Dit klinkt niet als Rammstein of Pain. Wat is jullie bedoeling, moeten de mensen dansen of headbangen?

Lexy Dance: Bedankt voor de appreciatie. Pain en Rammstein zijn complete andere bands ja. Er zijn veel donkere electronische bands met een Pain-sound en Rammstein is geïspireerd door het Sovjetverleden van Oost-Duitsland. Onze inspiratie komt hoofdzakelijk uit de dance van de jaren ’90.
Herinner je je bands als 2 Unlimited, Capella en Scooter?

LexyWij willen mensen een overdosis positive energy geven tijdens onze concerten. En de feedback van het publiek is eveneens een bron aan inspiratie voor ons!
EvilAnn: Onze muziek helpt mensen hun emoties te uiten, in een humeur rond te lopen en weg te trekken uit de dagelijkse sleur.
Fucker: Wij geven mensen een goede kans om een hoop fun te hebben, en tegelijkertijd doen we ze nadenken over hun leven en hoe ze het kunnen omdraaien voor hun eigen bestwil!
Newman en Andrew_Rex samen: Jump!!! Bang your head and move your ass!

Ik kan mij inbeelden dat jullie discostyle-metal ook discogewoontes meebrengt. En aan deze antwoorden te horen…

Andrew_Rex: We zijn allemaal drug-free, alcohol-free en sigaret-free. Ik ben de enige roker. De rest van de band moet het ook zelf maar weten.
Fucker: Sommige mensen kunnen niet leven zonder drugs! Ik heb nog nooit drugs geprobeerd. Ik rook en drink ook niet. Slechte gewoonten beïnvloeden niet de muziek die je luistert of verkiest.
Lexy Dance: We zegden NEEN tegen drugs en dat was erg gemakkelijk omdat we nooit JA gezegd hebben tegen drugs. En in dit Rusland is vodka populairder dan drugs. Maar we drinken niet. Onze muziek is pure energie.
Newman: We zijn 100% vrij van slechte gewoontes. Mensen nemen drugs op de dansvloer omdat de muziek niet goed is om van te kunnen genieten zonder drugs.
EvilAnn: We zijn drugfree! En ik drink bier zonder alcohol!

andrew

Doen jullie zelf de mixing? En de opnames en de mastering? Worden er cd’s geperst ook?

Lexy Dance: Het album is volledig independently gereleased en de hoofdgedachte was “DO IT YOURSELF!”. We hebben alle opnames zelf gedaan, net als de mixing en de mastering, bij mij thuis.
Het enige wat we in een professionele studio gedaan hebben is de opnames van Ann’s stem.
We hebben het album uitgebracht op ons eigen onafhankelijke label. Das een principe waar we op staan. We geven niet om lange persconferenties zoals bij grote labels in Rusland. (begreep duidelijk “press” verkeerd, red.). We zijn wel bezig met hoeveel mensen onze muziek bereiken. We maken onze muziek voor simpele mensen – diegenen die naar onze optredens komen, die onze cd’s kopen of ze downloaden van het internet. We zijn geïnteresseerd in wat gewone mensen denken van onze muziek. Daarom stellen we ook vrij onze volledige cd te downloaden op
deze link
. Gewoon downloaden. Als je er van geniet, dan was het de moeite. En anders, gewoon op delete klikken.

Welke reacties krijgen jullie? De muziek is waarschijnlijk populairder bij darkwavefans en industrial goths dan bij black metallers veronderstel ik, of vergis ik me?

Newman: Onze muziek is universeel op een bepaalde manier. Daarom vinden we ook bijna niemand die onverschillig blijft bij het horen van onze muziek.
Veel van onze fans verkiezen gothic metal, alternatieve metal, black metal en zelfs R’n’B. En natuurlijk, er zijn mensen die ons haten.
Lexy Dance: Tegenwoordig is de grens tussen muziekstijlen erg vaag. Er zijn weinig mensen die nog zeggen dat ze alleen gothic luisteren of alleen black metal. Er zijn zonder twijfel nog van die mensen met oorkleppen die zich enggeestig blindstaren op één genre, maar de meeste mensen kiezen toch voor wat goed klinkt en niet voor wat in hun hokje zit. Ik vind dat super. Daarom is ons publiek ook een mengeling van metalheads in lederen jackets, cyber-goth-freaks en fans van alternatieve metal. Ik geloof dat onze muziek mensen kan verenigen. En dat bewijst dat mensen op de goede weg zijn.

Nooit gedacht om mee te doen aan de Eurovisie Song Contest voorronden in Rusland?

Lexy Dance: Dat is een goede vraag! Goed opgemerkt van je dat we een kans maken om het ver te schoppen tijdens zo’n wedstrijd. Jammer genoeg beslist de Russische pop-muziek-maffia wie doorgaat en wie niet. En wij doen niet mee met de maffia.
Fucker: Die wedstrijd is meer politiek dan muzikaal. Toch zijn we klaar om voor iedereen te spelen. We willen op Wacken spelen, op Ozzfest of eender welk festival in Europa of Noord-Amerika.

ann

EvilAnn, jij brengt verschillende zangstijlen. Van 100% catchy house-frasen tot Nightwish-esque sopraanklanken. Nooit gedacht om te beginnen grunten als Angela van Arch Enemy?

EvilAnn: Ik heb wat geëxperimenteerd met mijn stem en mijn manier van zingen. Omdat Lexy al screamt, kan ik moeilijk ook beginnen screamen, dat staat niet echt. Maar ik kan het wel hoor, hier en daar als je goed luistert zul je dat kunnen horen. Hoe dan ook, het zou niet echt staan in onze muziek.

Zijn jij en Lexy toevallig een koppel??

EvilAnn: Haha! NO!

Jullie hebben jullie eigen label, producen of verdelen jullie ook andere bands? Of kennen jullie gelijkaardige bands die we zeker moeten checken?

Fucker: In de toekomst gaan we wat bands helpen bij de productie ja. Ons label is behoorlijk jong, dus momenteel is onze prioriteit de distributie, maar ook experimenteren, tools aankopen en ervaring opdoen met mixing en mastering.
Er zijn zeker en vast een paar Russische bands die aandacht verdienen: Stardown, Vergeltung, Melancholy.
Lexy Dance: Momenteel is de promotie van ons debuutalbum prioriteit. Veel werk, maar ik ben overtuigd dat het zal opleveren. Al mijn tijd en energie zitten er in.

Wanneer komt er nieuw werk, of zien we jullie live?

Lexy Dance: Tegen eind dit jaar is er nieuw werk. Daarnaast komt er ook een nieuwe video. Je kunt hem bekijken op onze
Youtube-channel
. Voor volgend jaar een geheel nieuw album hopelijk. Mensen vragen dikwijls of het meer metal of meer dance zal worden, geen idee, maar het zal alleszins beter worden.
We zouden erg graag Europa eens aandoen voor wat concerten. We zijn aan het zoeken naar een touringagentschap en promoters! “We wanna rock you , guys!”

Wat is de laatste cd die je laatst gekocht hebt?

Lexy Dance: Divine Heresy – Bleed the Fifth! en Meshuggah – Obzen. En de laatste Motörhead!
Fucker: Heroes of Might & Magic 5 Gold – een computer game!
Newman: Best of Garbage, ik hou van het nummer The World is not Enough.
Die is al van 2000, tegenwoordig is het allemaal mp3 en internet radio.

XeN

Nog een woordje voor de fans?

EvilAnn: Mensen moeten dromen, dromen maakt gelukkig. Droom en wees blij!
Fucker: Bedankt voor de support!!! Binnenkort nieuwe nummers online! See you!
Newman: Take care en blijf ons volgen!
Lexy Dance: Download ons album, luister naar onze muziek en tot later! Start the Dance of Mass Destruction!!!

Links: