Wegdromen met de muzikale landschappen van Omgeving, de band

De band, inderdaad. Omgeving is uit Nederland afkomstig, althans diens eigenaar Franck Johanson. Verder is er niet veel bekend over de exacte locatie, de voorgeschiedenis, de omstandigheden. Ik reviewde het album Wijde Wijdte dat verscheen via Hypnotic Dirge Records in december 2018 en kreeg zin om de maker er van extra vragen te stellen. Dit is het resultaat.


Dag Omgeving, hoe gaat het er mee?

Het debuut album Wijde Wijdte is net uitgebracht via het Canadese label Hypnotic Dirge Records. De reviews en reacties die ik tot dusver heb gelezen zijn allemaal heel positief, geen slecht begin van het nieuwe jaar.

Kun je cv-gewijs even overlopen hoe je gestart bent en hoe je muzikaal geëvolueerd bent tot op de dag van vandaag?

Omgeving is een solo project van mij, Franck Johanson. Er zijn verder geen andere bandleden bij dit project betrokken geweest. Wijde Wijdte is het eerste wat Omgeving heeft uitgebracht. Mensen kennen mij van de band Distillator waar ik ook veel muziek voor schrijf en bas speel. Maar buiten snelle muziek luister ik ook heel graag naar andere genres van klassiek en jazz tot elektronische genres. Na de release van het debuutalbum van Distillator in 2015 ben ik begonnen met het opnemen van ideeën die ik binnen Distillator niet kwijt kon. Op een gegeven moment had ik dusdanig veel materiaal dat ik er een album van ben gaan samenstellen.

Vanwaar de naam Omgeving eigenlijk?

Het begrip omgeving heeft geen eenduidige definitie. Het kan voor iedereen anders zijn en dat is precies wat de muziek reflecteert. Ik wil dat de luisteraar tijdens het luisteren naar de muziek kan wegdromen bij de muzikale landschappen die ik heb gecreëerd.

Hoe zou je zelf de muziek omschrijven die je maakt?

De muziek die ik maak is vrij vaag denk ik. Het heeft eigenlijk alle elementen die ik binnen muziek graag hoor gecombineerd. Het duistere en melancholische van black metal met het langzame van doom metal. Maar ook alle extra lagen en texturen die je hoort zijn geïnspireerd op genres als space rock en ambient. Af en toe is het een beetje psychedelic en op andere stukken hoor je keiharde blastbeats. Onze huidige maatschappij is ingericht met veel stress en iedereen heeft het altijd druk. Ik wil de luisteraar juist iets geven om zich even 45 minuten te kunnen afzonderen hiervan en helemaal terug te kunnen komen tot zichzelf. Door de gedachten te laten gaan, creativiteit op te wekken of om gewoon tot rust te komen. Je zou het kunnen zien als een soort mindfulness maar dan in metalvorm.

Wat zijn de invloeden die we zouden kunnen herkennen in de muziek?

Zie de vorige vraag. Een greep uit de artiesten waar ik veel inspiratie uit haal, dan kan ik de volgende artiesten aanraden: The Ruins of Beverast, Burzum, Alcest, Oranssi Pazuzu, Les Discrets, Nadja, Yuri Gagarin, Blut Aus Nord, Au-Dessus, Ozric Tentacles… etcetera.

Wat is de grootste uitdaging bij het maken van dit soort van muziek?

Creativiteit. Soms kan ik weken aan een compositie werken om hem vervolgens weg te gooien. Soms heb ik in twee dagen een geweldige track. Op dit moment ben ik ook aan het componeren voor een opvolger van Wijde Wijdte. Vaak stuurt je brein je een bepaalde richting in als je bezig bent. Vaak zijn dit richtingen van de gebaande paden. De uitdaging is om daar dan juist vanaf te stappen en in een nieuwe richting iets te zoeken. Voor het volgende album ben ik nog meer aan het experimenteren dan ik gedaan heb bij dit eerste album.

Hoe raak je zelf geïnspireerd om deze muziek te maken?

Bekijk de wereld en de omgeving om je heen vanuit een ander oogpunt. Breek met je dagelijkse structuren en experimenteer met instrumenten waar je normaal nooit op zou spelen.

Hoe kwam je bij Hypnotic Dirge Records terecht?

Online heb ik gezocht naar een geschikt label om dit album uit te brengen. Ik wilde geen enkele concessie doen op muziek en art-work. Hypnotic Dirge Records geeft hun artiesten die vrijheid en hun hele filosofie spreekt mij aan. Er waren ook grotere spelers geïnteresseerd, maar dan moest ik het album wel voorzien van zang. Dat is iets wat ik absoluut niet wilde doen omdat zang bij mijn muziek te dominant zou zijn en je uit de sfeer van het album zou halen.

Zul je ook live te zien zijn?

Voorlopig niet, al denk ik wel na hoe ik een act in elkaar kan zetten om ooit wel iets live te brengen. Maar dat is nu nog te vaag om het over te hebben.

Ben je nog betrokken bij andere bands/projecten?

Ik ben dus mede-oprichter van Distillator, een oldschool thrashmetalband. Daar speel ik bas en schrijf ik samen met Laurens Houvast alle muziek/concept/teksten. Af en toe breng ik tracks uit onder de naam Franck Johanson en ben ik met een experimenteel rap/metal project bezig waarbij ik alle muziek schrijf en een rapper alle bars vol spit met Nederlandstalige teksten. Geinig detail is dat we nog nooit hebben afgesproken, maar inmiddels wel bijna een EP klaar hebben. Alles online.

Wat zijn de reacties tot nu toe bij reviews?

De reacties zijn echt geweldig. Veel beter dan ik vooraf had gedacht. Alle reviews die ik tot nu toe heb ontvangen waren echt heel positief. Sommige mensen sturen zelfs mijn Facebookpagina priveberichten dat ze het album de vetste van 2018 vinden. En de YouTube-upload had binnen een aantal dagen al vijfduizend plays. Dat vind ik persoonlijk toch wel echt vet, helemaal gezien het om een nieuw project gaat en niemand er ooit nog van gehoord had. Al die positiviteit geeft mij alleen maar meer energie om bezig te gaan met een opvolger.

Ben je zelf iemand met een melancholische persoonlijkheid?

Nee, ik ben altijd positief en met een goed humeur. Juist door die emoties via deze muziek te uiten ben ik in staat om er overdag geen last van te hebben.

Wat zijn jouw favoriete platen aller tijden?

Burzum – Filosofem.
De eenvoud en rauwheid van deze plaat is echt geweldig vind ik. Vooral het ambient middenstuk maakt dit album echt een geweldig album voor mij. Zijn politieke overtuiging wil ik hier even buiten beschouwing laten, dat is zijn mening. Ik heb een andere.

Bowery Electric – Beat
Wederom ook een geweldig album. Elektronische muziek die aansluit bij de zelfde vibes als die van Burzum in mijn opinie. Jammer dat weinig metalheads het kennen, want het is echt een prachtig album als je even geen brute gitaren wilt horen, maar iets meer in een chill modus zit.

Ozric Tentacles – Technicians of the Sacred
Dit album bevat zoveel verschillende elementen dat je het echt ontelbaar vaak kunt luisteren en nog steeds hoor je weer details die je nog nooit eerder opgevallen waren. Net als bij mijn muziek is dit album echt een reis die je af moet leggen.

Hidria Spacefolk – Symbiosis
Psychedelic space rock, ik denk dat die term al wel dusdanig veel over de muziek zegt dat je weet waar je hier mee te maken hebt (lacht).

Nadja – Radiance of Shadows
Doom, noise, industrial, Zwaar en ingetogen extreem intens maar ook dromerig. Dit duo brengt album na album uit en eigenlijk zijn ze allemaal vet.

Darkspace – Darkspace III
Atmospherische black metal in de meest extreme vorm.

Dat was het voor mij, heb je nog een woordje naar onze lezers toe?
Bedankt voor de moeite om het interview te lezen. Check het album Wijde Wijdte uit als je dat nog niet gedaan hebt. Het album is als digipack te bestellen via de Facebookpagina van Omgeving.

Links:

 

Foto credits:

Foto 1: Ewout Scholte Op Reimer
Foto 2: Susanna Polanco Valdez
Foto 3: Ewout Scholte Op Reimer