The Hague Metal Fest: hofstad wordt weer metalstad

Terwijl de lente langzaam ontluikt en de winterjassen langzaam weer in de kast worden gehangen, komt ook het festivalseizoen weer op gang. Maar voordat we weer massaal verzamelen in een circustent of de openlucht, is er eerst nog de tweede editie van The Hague Metal Fest. 20 april, veilig binnen in de grote zaal van de Haagse poptempel Paard. Zware Metalen mailde met de organisatie: Max Hendriks en Nina Ozinga.  

In april vorig jaar vond de eerste editie van The Hague Metal Fest plaats, toen nog in de kleine zaal. Wat was de aanleiding om dit evenement op te zetten?

Den Haag heeft een hele lange en mooie tijd van metalfestivals gehad, denk aan Trojan Metal Fest en Metalcon. Na de laatste editie van Metalcon in 2017 was er geen festival in Den Haag meer met extreme muziek. En wij vonden dat niet kunnen kunnen. Omdat ik, Max, altijd heb geleerd dat je in plaats van klagen actie moet ondernemen, heb ik dat dus gedaan. Nadat ik mijn idee aan Paard had voorgesteld, besloten we om de handen ineen te slaan. En was The Hague Metal Fest was geboren.

Nu, een jaar later, wordt ook de grote zaal aangedaan en zijn er internationale acts vastgelegd. De eerste editie was dus een succes?

Paard is een mooie zaal voor internationale acts. Na de eerste editie kwamen we erachter dat de behoefte aan internationale metal acts een stuk groter was dan verwacht. De opkomst van de was ook dusdanig groot dat we het aandurfden om direct het jaar erop ook naar de grote zaal te gaan.

Hoe zijn jullie tot het huidige programma gekomen?

We zijn zelf ook festivalgangers en wat ons opvalt bij andere festivals is dat er veel dezelfde namen geboekt worden. Wij proberen de toekomst van metal te reflecteren op ons programma. Dit houdt niet in dat we de gevestigde namen zoals Jungle Rot overslaan, maar simpelweg dat we meer gefocust zijn op nieuw en opkomend talent.

Opener van The Hague Metal Fest: Anger Machine

Het programma biedt voor ieder wat wils, met metalcore tot black metal. Is dat een bewuste keuze? Willen jullie je niet beperken tot één genre?

Dat is inderdaad bewuste keuze. De vorige editie werd duidelijk dat er behoefte was aan variatie van genres. Hier waren wij het helemaal mee eens en zo hebben we gezocht naar de bands voor ons programma. Er zijn ook bands waar je in eerste instantie niet naar zou kijken maar eigenlijk toch erg gaaf vindt. Door deze variatie toe te passen zou de blackmetalliefhebber zomaar fan kunnen worden van een thrashmetalband zoals Ultra Violence. Daarnaast is het tegenwoordig erg lastig om de band zomaar een genre te geven met alle creativiteit die er rondloopt.

Wat is een act die we 20 april niet mogen missen?

Haha, tijdens het beantwoorden van deze vraag kwamen wij er als het team achter The Hague Metal Fest achter dat we toch andere voorkeuren hebben. Ik, Max, vind dat je Anger Machine totaal niet mag missen. Deze jonge Noord-Hollandse band geeft een enorme energie op het podium. Het lijkt wel alsof ze dit al jaren doen. De muziek is heerlijke verfrissende thrash metal waar je niet bij kunt stilstaan. Het is dan ook alleen maar logisch dat zij openen.

Ik, Nina, hou van metalcore. En wie metalcore zegt, zegt Betraying the Martyrs. De band kenmerkt zich door het samenbrengen van sfeervolle melodieën, krachtige zangpartijen en zwaar beukwerk. Iets wat je niet kunt missen deze editie!

Paard stond lange tijd niet echt bekend als een zaal waar veel metal stond geprogrammeerd, maar daar lijkt langzaam verandering in te komen. Sinds een kleine twee jaar komen er regelmatig betere bands langs. Is dat een bewuste keuze? 

Dat is inderdaad een bewuste keuze. Den Haag leek de afgelopen jaren steeds meer weg te vallen tussen steden zoals Leiden en Rotterdam. Het Haagse metalpubliek moest daarom altijd naar een andere stad reizen om een grotere band te zien. Het is belangrijk dat die plek er voor die grotere bands ook in Den Haag is. The Hague Metal Fest speelt hier een grote rol bij, aangezien wij naast The Hague Metal Fest ook de metalconcerten in Paard verzorgen.

Betraying the Martyrs sluit de tweede editie van The Hague Metal Fest af

Hoe is het met de metalscene in Den Haag gesteld en kan The Hague Metal Fest daar een positieve bijdrage aan leveren?

De Haagse metalscene leeft enorm, maar je moet weten waar je zoekt. The Hague Metal Fest is naast het festival ook een initiatief om zowel metal in Den Haag als Haagse metalbands te promoten. Wij hopen natuurlijk dat we daar een grote positieve bijdrage aan kunnen leveren.

Wanneer zijn jullie tevreden als de tweede editie van The Hague Metal Fest achter de rug is?

Het leukste voor ons als organisatie is als er leuke reacties op het festival zijn, als je bezoekers erover hoort praten en de merchandise van het festival tegenkomt. Verder willen we metalliefhebbers gewoon een leuke dag bieden en zijn we tevreden als bezoekers het naar hun zin hebben gehad.

Hoe ziet de toekomst voor The Hague Metal Fest eruit? Volgend jaar in twee zalen? Het jaar erop in het Zuiderpark?

We kunnen natuurlijk nog niks beloven maar volgend jaar twee zalen is erg reëel. Wat betreft het Zuiderpark… ach een mens mag dromen. We zien wel wat de toekomst ons brengt.

Zijn er nog bands die op het verlanglijstje staan voor de komende jaren? 

Eigenlijk zijn dat er teveel om op te noemen, maar als we dan toch tot een top 3 moeten komen zijn dat Thy Art is Murder, Skindred en Equilibrium.

Links: