Sodom’s Tom Angelripper over touren, YouTube en de Eerste Wereldoorlog

Een uurtje na het optreden van Sodom op Pitfest spreekt Zware Metalen met zanger/bassist en bandleider Tom Angelripper. De start van het interview is wat lastig: er moet nog een signeersessie gedaan worden, er staat een meet and greet op het programma, Tom wil rode wijn drinken maar er is alleen witte en hij lijkt aanvankelijk weinig zin te hebben in een interview. Gelukkig draait Tom bij en ontpopt zich tot een aangenaam gesprekspartner. De livefoto’s zijn gemaakt door Frido Stolte.

Hallo Tom, hoe gaat het?

Prima, ik wacht alleen nog op mijn drankje…

Ik moet je complimenteren met een goede show! Veel oude nummers.

Er was wat vertraging waardoor we uiteindelijk maar zestig minuten konden spelen. Niet genoeg als je het mij vraagt. Nu Frank Blackfire weer in de band zit, proberen we wat meer nummers te spelen uit “zijn’’ periode. Het is altijd lastig als een setlist samen te stellen als je zoveel albums uit hebt en er enkele klassiekers tussen zitten. Je wilt ook wat nieuwe nummers spelen. Die moet je tenslotte ook promoten. Maar de fans willen de oudere nummers nu eenmaal graag horen.

Wie bepaalt wat er wordt gespeeld?

Dat is wel een groepsproces maar ik hak uiteindelijk de knoop door. Of we nou zestig, zeventig of tachtig minuten mogen spelen, het is altijd moeilijk om een setlist samen te stellen en dan moeten er beslissingen worden genomen. Er zijn altijd mensen die ontevreden zijn omdat een bepaald nummer niet is gespeeld. Wat doe je eraan? Misschien als we twee uur kunnen spelen… Maar zelfs dan kun je niet iedereen tevreden houden.

Is het voor jullie speciaal om in Nederland te spelen?

Ja! In de jaren ’80 kwam ons eerste album (Obsessed By Cruelty) uit en we speelden vaak in Nederland. De metalscène was in Nederland groter dan in Duitsland dus speelden we hier vaker. Ik kom hier dan ook graag terug. Tegenwoordig kun je op elke willekeurige dag van de week naar meerdere bands kijken. Dat was vroeger wel anders. De carrière van Sodom is feitelijk in Nederland begonnen, we deden onze eerste liveshows in Duitsland maar de eerste tour vond plaats in Nederland. Ik herinner me shows in Katwijk en Eindhoven We speelden veel vaker in Nederland dan in ons eigen land. De livecarrière van Sodom begon hier dus.

Heb je vandaag nog wat bands kunnen zien of wat sfeer kunnen proeven?

Nee, we kwamen aan en moesten direct de bühne op. Ik heb dus geen bands kunnen zien. Dat is best wel jammer vind ik. Er was vandaag gewoon geen tijd voor.

Sodom heeft een compleet nieuwe line-up.

Nou ja… We spelen alweer ruim een jaar in deze bezetting.

Meest opvallend vond ik de terugkeer van Frank Blackfire.

Frank is altijd een goede vriend gebleven en we hebben altijd contact gehouden, ook toen hij niet meer in Sodom zat. Het idee van een tweede gitarist ontstond jaren gelden al. Bernemann (gitarist van 1996 – 2018-CS) hield dat altijd tegen. Ik vind dat we live beter klinken met een tweede gitarist. We kunnen daardoor ook andere nummers spelen. Sommige nummers vragen, vanwege de melodie of het arrangement, om een tweede gitarist en die kunnen we nu live spelen. Ik heb Frank dus gevraagd en hij wilde gelijk weer toetreden.

Yorck Segatz is jullie tweede gitarist tegenwoordig.

Ja, we kennen hem al lang. Hij was onze guitar-tech bij Onkel Tom en ook wel eens bij Sodom.  Toen hij me eens vertelde dat hij zelf gitaar speelt in een band heb ik heb bij Sodom gevraagd. Het is een goede gitarist en ik ben blij dat we een jonge gitarist in de band hebben. Hij heeft veel ideeën en helpt ook bij de promotie van Sodom. Voor hem is het een grote stap in zijn muzikale carrière om in Sodom te spelen. Het is ook een goede gast in de omgang. Daarnaast vond ik het fijn om een extra gitarist te hebben die redelijk onbekend is. In 1992 hadden we Andy Brings in de band. Niemand had ooit van hem gehoord. Ik werk liever met onbekende mensen in Sodom dan met muzikanten die iedereen al kent. Een jonger iemand in de band geeft ons ook nieuwe energie. Hij schrijft daarnaast nummers die net even anders zijn dan wanneer Frank riffs schrijft. We kunnen nu veel meer ideeën uitproberen en weer fris klinken. Het nieuwe album zal een mooie mix zijn van deze ideeën. Het zal wat klassieke heavy metal bevatten, wat Venom invloeden en zelfs wat black metal. We zijn al bezig met schrijven.

En waar vond je drummer Husky?

Die ken ik ook al jaren hij is een van de grootste Sodom fans. Toen hij hoorde dat ik de vorige bandleden ruit zette, kreeg ik een e-mail van hem waarin stond dat hij me wilde helpen. Hij is meer heavy metal dan de rest van Sodom bij elkaar ik houd van die gast. Deze line-up is een mooie combinatie. Nu moeten we Sodom naar een hoger niveau tillen door meer shows te doen en meer te touren. We maken geen perfecte muziek, het is tenslotte thrash. Er zijn al zoveel bands die perfecte muziek willen maken. Laat ons lekker thrash maken. Ik probeer mijn gevoel zoveel mogelijk in mijn stem en basgitaar te leggen. Dat het dan niet helemaal perfect is, hoort bij het genre en heeft zijn charme.

Zie je deze line-up als een nieuwe start?

Niet echt, ik verander wel vaker van line-up. Maar dit keer was het wel bijzonder in die zin dat Bernemann twintig jaar in Sodom speelde.

Ben je op goede voet uit elkaar gegaan?

Wat mij betreft wel. Ik zie hen als goede vrienden. Ik hoorde dat zij een nieuwe band zijn begonnen. Ik ben er trots op dat ze dat gedaan hebben en hun muzikale carrière doorzetten. Als je uit een band wordt gezet is het belangrijk dat je je eigen dingen blijft doen. Er s geen sprake van rivaliteit. Ik ben gewoon doorgegaan met een andere line-up voor Sodom.

Jij werkt dus aan nieuwe Sodom-nummers?

Ja,we hebben al een nieuwe e.p uit: Partisan. We willen volgend jaar met een nieuw album komen. De e.p. moet je zien als een teken van leven. We zijn er nog en er komt een nieuw album aan. Op de e.p. staan drie nieuwe nummers en een nummer van Agent Orange dat we opnieuw hebben opgenomen. Daarna ligt de focus dus op het nieuwe album.

Hoe schrijven jullie eigenlijk nummers?

Dat is een vrij simpel proces. We wisselen via e-mail weleens muzikale ideeën uit, Yorck stuurt me bijvoorbeeld wat riffs. We oefenen twee tot drie keer per week en dan gaan we aan de slag met de ideeën. We werken geen complete nummers uit op een computer voordat we ze samen gaan spelen Ik werk veel liever met de andere jongens samen in de oefenruimte aan de nummers. Lekker met een biertje erbij elkaar nieuwe riffs laten horen. Zo ontstaan dus onze nummers. Het is volgens mij belangrijk om dat als band gezamenlijk te doen. Sommige bands maken thuis complete nummers, in elkaar gezet met een drumcomputer. Wij doen het gezamenlijk in onze oefenruimte.

Jullie schrijven dus eerst de muziek en daarna wordt de tekst toegevoegd?

Vaak heb ik wel wat teksten klaar maar het beste is om de muziek eerst helemaal af te hebben. Je kunt de vocalen dan beter timen en er meer ritme in leggen. Ik heb op de raarste momenten ideeën voor een tekst soms zelfs midden in de nacht. Ik schrijf het dan direct op, je weet nooit of je het in en nummer kunt gebruiken. Ik heb gelukkig altijd ideeën voor een tekst. Er is geen bepaalde richting hoe een nummer zich gaat ontwikkelen als je het aan het schrijven bent. Er is geen standaard manier voor, behalve dan dat de nummers in de oefenruimte tot stand komen.

Zijn alle nummers helemaal klaar voordat je de studio ingaat of kunnen er op het laatst moment nog dingen gewijzigd worden?

Zeker. We gaan zo goed mogelijk voorbereid de studio in maar soms past een producer nog dingen aan. Het is prettig werken met iemand die de nummers voor het eerst hoort. Dat hebben we nodig. Iemand die de nummers nog niet kent en er fris tegenover staat. Er wordt bijvoorbeeld weleens een refrein aangepast of de structuur van een nummer omgegooid, we staan daar allemaal voor open.

Weet je al wie het volgende album gaat produceren?

Nee, nog niet. We nemen eerst de ideeën in de oefenruimte op, anders vergeten we ze. Daarna zeken we een producer. Vroeger namen we elk jaar wel een album op. Maar de tijden zijn veranderd. We moeten ook budget krijgen van de platenmaatschappij voor een goede producer. En als je kijkt naar mijn solocarrière en die van Sodom kan kom ik bijna elk jaar wel met een nieuwe album. Gelukkig heb ik genoeg ideeën. Ik kan ook niet stilzitten. Ik moet elke dag aan iets nieuws werken. Je moet productief en creatief blijven, daar blijf je gezond bij als je muziek maakt. Als ik geen ideeën meer heb, dan hou ik er gewoon mee op. Soms is het feestje voorbij, dan moet je stoppen.

Sodom heeft weleens politieke nummers geschreven over oorlog bijvoorbeeld. Als je kijkt naar de huidige toestand in de wereld, wat heb je er dan mee bereikt?

Weinig. Als je teksten voor een band aanlevert, moet je op zoek naar een bepaalde thematiek. Voor het volgende album zullen enkele teksten over de Eerste Wereldoorlog gaan. Ik kijk graag naar documentaires over de Eerste Wereldoorlog en mijn grootvader vertelde me vroeger veel verhalen daarover. Hij is een veteraan uit de Eerste Wereldoorlog. Zijn vrouw is in de oorlog vermoord en hij vertelde me dat hij de bommen handmatig uit een vliegtuig moest gooien. Die verhalen gebruik ik soms als ik een tekst moet schrijven maar ik heb een diepe haat tegen oorlog. De verhalen van mijn grootvader hebben diepe indruk gemaakt en ik heb ook veel research gedaan naar mijn familie ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Ik kijk zoals gezegd vele documentaires maar kan gelukkig ook putten uit verhalen uit de eerste hand. Ik heb bijvoorbeeld brieven gevonden die mijn grootvader aan zijn vrouw schreef toen hij aan het front in Hongarije was. Hij is in Stalingrad gestorven. Al deze dingen kan ik gebruiken als ik teksten schrijf.

Het volgende album krijgt daarmee een persoonlijk tintje?

Nee hoor. Het wordt ook geen conceptalbum. Maar we gaan gewoon putten uit de historie va de Eerste Wereldoorlog. We hebben een nummer opgenomen met als titel Christmas In The Trenches. Het gaat over de waanzin van de oorlog die op eerste kerstdag stopt omdat er dan een eendaagse wapenstilstand komt omdat het toevallig Kerst is. Dat nummer gaan we overigens niet uitbrengen. We vinden het belangrijk om met Sodom nummers uit te brengen die over het echte leven gaan.

Tegenwoordig is het heel normaal om (een deel van) een optreden met een mobiele telefoon te filmen en op YouTube te zetten. Wat vind je daarvan?

….Tom zucht diep, valt even stil en gromt dan hard.

Deze reactie zegt eigenlijk al genoeg.

Ja, ik houd er niet van als dat gebeurt. Het optreden van vanavond staat waarschijnlijk morgen al online. Sterker nog, het kan er nu al opstaan. Weet je, soms zijn er shows of nummers waarvan je niet wilt dat het online komt. Wij hebben daar als band helaas geen zeggenschap over. Toen we een paar jaar geleden in Japan speelden, had bijna iedereen in het publiek een mobiele telefoon in de lucht. Bijna iedereen zag het optreden dus door het schermpje van zijn telefoon. Waarom kijken mensen niet meer naar het podium? Waarom moet de hele show worden opgenomen? Ik weet dat ik er niets aan kan doen maar ik haat het als dit gebeurt.

Bereid je je nog op een speciale manier voor op een optreden?

Niet in de zin dat we een bepaald ritueel hebben. We zorgen dat we goed geoefend hebben voor een optreden en we drinken niet voor die tijd. In het verleden wel, het is weleens voorgekomen dat ik dronken op het podium stond maar dat werkt gewoon niet. We gaan gewoon goed voorbereid en geconcentreerd het podium op.

Sommige bands hebben hun oudere albums opnieuw opgenomen. Is dat iets wat Sodom heeft overwogen?

Nee, ik haat dat. Het is vaak puur bedoeld om geld mee te verdienen. Er is weleens een platenmaatschappij naar ons toegekomen die iets opnieuw uit wilde brengen ter gelegenheid van het feit dat het zoveel jaar geleden is dat het uitkwam. Ik zie daar het nut niet van in. Het is al eens opgenomen, dat kun je niet overdoen. Hetzelfde geldt voor heruitgaven. Ik raad onze fans altijd aan om het origineel te proberen te bemachtigen. Ik weet ook wel dat die duur zijn maar ik zie daar gen cent van terug. Stel dat we Agent Orange opnieuw op zouden nemen. Zou het dan beter zijn? Het zou wel anders klinken dan destijds, maar beter…? Stel dat we Persecution Mania nu opnieuw op zouden nemen, dan zou het net zijn alsof een coverband dit opneemt. Je kunt diezelfde ‘’spirit” niet opnemen als je dat album in 2019 opneemt. Het slaat in mijn ogen nergens op om dat te doen. Behalve als een platenmaatschappij er geld aan wil verdienen. We hebben weliswaar net een nummer van Agent Orange opnieuw opgenomen maar  dat was om aan de fans te laten zien dat we er nog zijn.

Hoeveel albums kun je met Sodom nog maken en hoelang gaan jullie nog door?

Dat is een goede vraag maar ik weet het antwoord eigenlijk niet. Zolang ik nog creatief ben en we gezond zijn gaan we door. Weet je ik zag Lemmy twee weken voor zijn overlijden nog optreden. Hij was al op sterven na dood. Lemmy had die avond niet moeten spelen, hij zou naar het ziekenhuis hebben moeten gaan. Zo wil ik niet eindigen. Ik wil niet op een podium sterven maar in mijn eigen bed. Als ik niet gezond genoeg meer ben om op te treden, dan stop ik. Zoals ik eerder al zei: soms is het feestje voorbij. We gaan met Sodom ook al zo lang mee en dan heb je op een gegeven moment ook het recht om te stoppen.

Als je terugkijkt op je carrière, wat zijn dan de hoogte- en dieptepunten?

We hebben een paar tours gedaan. Die waren erg succesvol hoewel ik eigenlijk een hekel heb aan touren. We zijn weleens zes weken op tour geweest door Amerika. Dat werd op een gegeven moment routine. Ik ben het liefst thuis waar ik op mijn eigen w.c. kan schijten, mijn eigen eten kan eten en in mijn eigen bed kan slapen. Maar het optreden vind ik altijd wel leuk om te doen. Toen we in de jaren ’80 voor het eerst op tour mochten was dat geweldig om te mogen doen. We hadden onze eigen bus en een crew die voor ons werkte. Maar ook beangstigend omdat wij hen moesten betalen. Een ander hoogtepunt was toen we begin jaren ‘90 in Bulgarije speelden. We waren de eerste metalband die daar ooit optrad. Het was in een groot stadion en er kwamen iets van dertigduizend mensen op af. En zo zijn er meer shows die ik nooit zal vergeten. Maar touren… liever niet, vanwege de routine.

Oké, dat was mijn laatste vraag. Heb je nog laatste woorden?

Enorm bedankt voor alle support de afgelopen decennia. Ik hoop dat mensen uitkijken naar ons nieuwe album. We hebben een nieuwe line-up en hopen dat mensen nog steeds geïnteresseerd en nieuwsgierig zijn naar het nieuwe album. Op onze e.p. Partisan geven we al een klein beetje weg welke kant ons nieuwe album op gaat. Wij gaan nog wel even door dus houd je ogen open voor Sodom.

Links: