Siege Of Power over het ontstaan van het project, de cd, toeren en een tweede album (?)

De recensie van het album Warning Blast van Siege Of Power kun je hier lezen. Zware Metalen is benieuwd naar enkele zaken rondom de band en op een warme zomeravond vond dit interview plaats op de zolder van Theo van Eekelen. Met een licht Utrechts accent geeft hij enthousiast antwoord op de vragen.

Goedenavond Theo. Hoe gaat het op deze maandagavond?

Heel goed, prima. Het kan niet beter. Ik ben net terug van een vakantie uit Griekenland en inmiddels alweer aan het werk…

Wat een line-up. Hoe zijn jullie bij elkaar gekomen?

Bob (Bagchus, drummer – CS) en Paul Baayens, gitarist – CS) ken ik natuurlijk al jaren, ook op persoonlijk vlak. We komen bij elkaar over de vloer. Met Paul zat ik natuurlijk in Hail Of Bullets en met Bob in Grand Supreme Blood Court. We delen een gezamenlijke liefde voor old-school death metal. Chris (Reifert, zanger van Siege Of Power – CS) kende ik van optredens die we in Amerika hebben gedaan, en als Autopsy in Nederland was dan spraken we elkaar. Het is zo gegaan dat Paul, Bob en ik het album hebben opgenomen. Bob kwam toen met het idee om Chris te vragen om hem in te zingen. Bob heeft toen contact met hem opgenomen en hij vond het heel erg tof om te doen. Voor Siege Of Power heette de band First Class Elite. Onze toenmalige zanger kreeg privéproblemen en hij kapte ermee. Toen zijn Bob en Paul doorgegaan en hebben ze mij erbij gevraagd. Toen Chris erbij kwam waren we compleet. Zo is het gegaan.

Als ik het goed begrijp is het album eerst opgenomen en pas daarna is Chris erbij gekomen?

Ja. Maar we wisten eigenlijk al dat we Chris zouden benaderen. De nummers waren er in grote lijnen al. Toen alles wat definitiever werd en op zijn plek begon te vallen wisten we al dat Chris de boel in zou gaan zingen. Maar alle muziek is inderdaad eerst opgenomen en Chris heeft alles later in Amerika ingezongen.

Zijn de nummers dan ook geschreven met zijn stemgeluid in gedachten?

Nou ja… Chris gaf aan dat hij iets anders wilde gaan zingen qua stijl. Hij wilde niet per se die grunt gebruiken die we van Autopsy gewend zijn. Maar ik vind het wel een vrij heftige grunter. Vooral in de langzamere nummers gaat hij erg diep.

Waar is Warning Blast opgenomen?

Overal en nergens. Ik heb bijvoorbeeld mijn partijen bij Paul thuis ingespeeld. Paul heeft zijn gitaarpartijen ook bij hem thuis ingespeeld. Bob heeft de drums voor een gedeelte in een studio in Enschede opgenomen, maar vraag me niet naar de naam daarvan. Er is ook een deel van de drums opgenomen bij een oude geluidsman van ons. Chris heeft natuurlijk in Amerika in de studio gezeten. Het album is misschien op wel vijf verschillende plekken opgenomen.

Jullie zijn dus nooit fysiek in dezelfde ruimte aanwezig geweest?

Nee, alleen Paul en Bob bij het schrijven van de nummers.

Was jij niet betrokken bij het schrijfproces?

Nee, alles was al klaar toen ik erbij kwam. Ik heb vervolgens de baspartijen ingespeeld. Ik ben wat dat betreft echt van het makkelijke. Ik kom pas opdraven als alles al klaar ligt. Dat vind ik zelf erg prettig werken. Ik heb sowieso weinig tijd om zelf nummers te schrijven. Maar ik speel weleens met de gedachte om voor een tweede plaat nummers aan te leveren. Ik heb nog veel riffs liggen uit de Hail Of Bullets tijd. Daar is nooit iets mee gebeurd omdat we uit elkaar zijn gegaan. Misschien dat ik die riffs een beetje aan ga passen, ze wat simpeler maken, zodat we ze kunnen gebruiken. We zullen eens zien of dat voor Siege Of Power iets kan worden.

Vertelde je nou net dat er een tweede album aan gaat komen?

Nou… (enigszins geschrokken) het ligt ook aan de schema’s van Paul en Chris. Chris heeft naast Autopsy natuurlijk ook Violation Wound en nog wat andere bands, dus hij is hartstikke druk. Paul is natuurlijk ook heel druk met Asphyx. Het zal allemaal best wel een tijdje duren maar zeg nooit ‘nooit’. Als de tijd daar is, gaan we heus wel weer schrijven voor een nieuw album. Maar we gaan eerst maar eens van de release van Warning Blast genieten en zien hoe het allemaal gaat.

En hebben jullie alles zelf gemixt en gemasterd?

Nee, dat is in Duitsland gebeurd. Daar waren wij als bandleden niet bij. We hebben alles uit handen gegeven.

Spannend.

Ja. We wilden wel een goed geluid en hebben de mix wel vijf keer opnieuw laten doen. Elke keer hebben we de mix teruggestuurd omdat het niet goed genoeg was. Pas toen wij tevreden waren, was het klaar.

Daar was dus ook budget voor?

Jazeker.

Jullie zitten bij Metal Blade. Hoe ben je op dat label verzeild geraakt?

Met Hail Of Bullets zaten we natuurlijk altijd op Metal Blade. Daarnaast had Bob ook altijd goed contact met hen. Metal Blade was al in een vroeg stadium erg enthousiast over de nummers en wij wilden heel graag met hen samenwerken. We kennen hen al heel lang en zij hebben echt wel verstand van deze muziek. Het is natuurlijk al een heel oud label en zij zitten volop in de metal. Er was ook interesse van andere labels, maar we zijn voor Metal Blade gegaan. Wat in onze keuze ook meespeelde was het feit dat we wilden dat het album eveneens op vinyl uit zou komen. Metal Blade heeft dat geregeld.

Wie heeft de teksten geschreven?

Alles is van de hand van Chris. Hij kreeg daarbij volledig carte blanche. We hebben hem er wel bij gezegd dat we wilden dat de teksten gaan over de ellende die momenteel in de wereld gaande is. Dat is aardig gelukt. Er is zoveel ellende op de wereld, er was dus qua onderwerpen keuze genoeg. Het valt wat dat betreft nog mee dat het album maar drie kwartier duurt, haha.

Beschouwen jullie Siege Of Power als een band of project?

We zien het als een project. Weet je, we krijgen heel veel aanbiedingen om live te spelen. Maar dan moeten we Chris laten overvliegen. Op zich zijn er best wel promotors die dat willen doen. Zeker op festivals zouden we kunnen spelen. Maar volgens mij heeft Chris een beetje last van vliegangst. Dat is denk ik ook de reden dat Autopsy niet zo vaak naar Europa komt. Verder is Paul natuurlijk erg druk met Asphyx en is het allemaal moeilijk in te plannen. Hij moet lekker met Asphyx zijn ding blijven doen. Siege Of Power moet dat niet in de weg gaan staan. Maar je weet nooit. Er zijn een heleboel toffe aanbiedingen. Mocht het zo uitkomen dat het kan, dan zullen we misschien nog weleens het podium op klimmen.

Ik vind jullie zelf ook wel een typische festivalband. Ik denk dat jullie het goed zouden doen op Stonehenge of Schoonebeek Deathfest.

Ja! Het lijkt me heel tof en ik wil best een paar optredens doen. Maar niet teveel. Geen toer meer. Daar ben ik klaar mee. Of het moet zo in te plannen zijn dat we in een weekend drie festivals aan kunnen doen. Maar toeren en elk weekend weer pleite zijn… dat doe ik niet meer. Die tijd heb ik gehad. In het verleden combineerde ik het altijd met mijn werk. Dat was haast geen doen: je komt uit je werk, stapt een vliegtuig in. Op een zondagavond kom je weer thuis en maandag moet je weer naar je baas. Voor een toer nam ik altijd onbetaald verlof. Het levert ook niet altijd wat op. Hoewel we met Hail Of Bullets toch altijd wel wat centen kregen.

Er staan liefst achttien nummers op Warning Blast. Dat lijkt een hele zit maar de speelduur van de nummers is niet erg lang. Een bewuste keuze?

Dat hebben we inderdaad bewust gedaan. We hebben geprobeerd om een beetje van die old-school hardcore met thrash te mengen. Een beetje S.O.D., Discharge en vooral veel Carnivore erin te gooien. Zij hebben ook allemaal vrij korte en rappe nummers. Er staan ook wel wat langere nummer op Warning Blast, maar die hebben dan ook weer niks te maken met punk of crossover, vind ik tenminste. Ze bevatten meer doom en sludge-achtige passages. Misschien maken we in de toekomst wel wat langere nummers. Ik hoor mensen weleens klagen dat het zulke leuke nummers zijn en dat ze wel een paar minuten langer mogen duren. Misschien moeten we een volgende keer hier en daar een refreintje herhalen, haha.

Er staan aardig wat ‘Fucks’, ‘Piss Off And Die’ en ander gescheld op Warning Blast. Hier in Europa is dat niet zo’n probleem maar in Amerika…..

Daar heb ik nog niets over gehoord. Ook van het label niet. Bij mijn weten komt er ook geen sticker op de hoes vanwege de teksten. Maar neem een doorsnee Deicide-plaat, daar staat ook altijd aardig wat gevloek tegen de kerk op. We zoeken de controverse zeker niet op hoor. Van de andere kant zijn we zeker niet van plan om teksten of de hoes aan te passen als mensen daar problemen mee hebben, of om meer te verkopen. Geen denken aan! Wat wijzelf tof vinden dat gebeurt. En anders: dikke lul voor ze!

Sommige mensen zullen Siege Of Power zien als de zoveelste Asphyx of Hail Of Bullets-kloon? Wil je daar wat op zeggen?

Wat moet ik daarvan zeggen joh? Dat mogen ze gerust zeggen. Maar hoezo zijn wij een kloon? Siege Of Power vind ik totaal niet op Asphyx of Hail Of Bullets lijken. Kijk, met Bob en Paul maak ik gewoon de lekkerste muziek. Ik weet wat ik aan ze heb en zij aan mij. Ik voel me daar gewoon goed bij. Hoezo zou ik dan niet met hen muziek gaan maken? En wat anderen daarvan denken of zeggen interesseert me eigenlijk geen reet. Ik heb gewoon wel lekker deze cd in mijn klauwen. Dus ik stoor me daar totaal niet aan. Ik ben er ook totaal niet mee bezig.

In welke bands ben jij nog meer actief?

Geen een. Ik ben er klaar mee. Of klaar mee… Ik blijf natuurlijk wel dingetjes doen die ik heel leuk vind. Maar ik ga niet meer actief in een band spelen.

Je bedoelt elke week met een band oefenen?

Ja, nou… oefenen dat verdom ik. Met Hail Of Bullets hebben we in tien jaar tijd misschien twee keer geoefend. Een keer toen Dave Ingram erbij kwam en voor een festivaltoer ofzo, als we een nieuwe setlist hadden. Ik heb een hekel aan oefenen en als je heel veel speelt waarom zou je dan gaan oefenen? Voordat we met Hail Of Bullets begonnen, hadden we allemaal al veel ervaring. Ikzelf speel bijvoorbeeld al vanaf 1988 in bands.

Ik ben door mijn lijstje met vragen heen. Bedankt voor de ontvangst en je tijd! Wil je nog ergens op terugkomen, heb je nog iets toe te voegen of wil je wat laatste woorden aan ons kwijt?

Ik wil je natuurlijk bedanken voor de interesse in Siege Of Power. Verder vind ik het allemaal prima, haha. Geen probleem!

Links: