Overruled over hoogmoed en grootheidswaan

Het debuutalbum van de Drentse band Overruled is op het moment van schrijven een paar maanden uit. Hybris ligt nog regelmatig hier in de cd-speler en haalde zelfs mijn jaarlijst. De hoogste tijd om gitarist Ronald enkele vragen te stellen.

Hey Ronald. Allereerst gefeliciteerd met jullie nieuwe album Hybris. Hoe ging de releaseparty?

Bedankt, de releaseparty was een groot succes! We hadden een zaal vol enthousiast publiek die volop aan het feestvieren was, moshpits, meezingen en de vuisten in de lucht. Het hele optreden zat vol goede energie!

Waar hebben jullie de naam Hybris vandaan? Ik moest even googelen naar de betekenis in ieder geval. (Het blijkt het Oud-Griekse woord voor overdreven trots, hoogmoed, overmoed, grootheidswaan, brutaliteit, onbeschaamdheid met name tegenover de Griekse goden en/of de goddelijke wereldorde.)

Dat is correct, het komt voort uit de Griekse mythologie. Het idee kwam bij onze bassist Joeri weg. De song Hybris gaat over het alom bekende verhaal van Icarus, wiens hoogmoed hem fataal werd. Net als in de titelsong bevatten de andere nummers allemaal stukken over grootheidswaan, machtsmisbruik, narcisme, vraatzucht etc. Het is een metafoor voor bovengenoemde zaken in een hedendaags jasje. Het woord ‘hybris’ vat het thema van het album goed samen.

 

Ik zie in het boekje van jullie album dat Remco de teksten schrijft. Hoe is het schrijven van de nummers op Hybris in zijn werk gegaan? Komt Remco met de teksten en maken jullie daar de muziek bij? Of andersom?

Het begint doorgaans met losse stukken muziek, deze muziek heeft een bepaalde feeling. Vanuit hier laten we Remco de vrije loop met teksten schrijven, het is maar net wat hij er bij vindt passen. Als we de teksten erbij leggen wordt er meestal nog het één en ander geschoven in de muziek om het een lekkere groove mee te geven.

Er gebeurt momenteel veel in de wereld, (Rusland, Trump of Saudi-Arabië bijvoorbeeld) maakt dat het makkelijker om songs te schrijven?

Enerzijds wel, problemen en wanorde zijn altijd goede gespreksstof, zo ook voor teksten. Anderzijds, deze dingen zijn van alle tijden. Wij uiten zeker ons ongenoegen, maar dit wel los van de tijdsgeest en zonder de politieke lading.

Wat is jouw persoonlijke favoriete track?

Losing Sanity, deze gaat nèt even iets sneller en harder dan de rest, heeft naar eigen zeggen best catchy riffs en is met een aantal tempowisselingen best dynamisch.

Hoe hebben jullie Jeff Waters van Annihilator zover gekregen Hybris te masteren?

We zochten nog iemand die het album een degelijk mastering kon geven. Luisterend naar Annihilator grapten we dat Jeff het gewoon moest doen. Nou ja, van het één kwam het ander dus we hebben onze stoute schoenen aangetrokken en hem gewoon benaderd. Hij bleek enthousiast te zijn over de muziek en wou het graag doen. Je kunt je vast wel voorstellen dat ik nu al benieuwd ben naar wat die gein ons bij het volgende album gaat opleveren, haha.

Foto: Marc Van Peski

 

Wat/wie zijn, behalve overduidelijk Megadeth, de invloeden van Overruled?

De smaken en daarmee de invloeden verschillen binnen Overruled per persoon. We luisteren van Abba tot Abbath en van Sinatra tot Slayer. Eenieder draagt zo zijn eigen ideeën aan en daar gaan we dan mee aan de slag.

Gaan jullie toeren om Hybris te promoten?

Uiteraard zal het album live gepromoot worden. Er zitten een aantal leuke dingen aan te komen, hou hiervoor zeker onze pagina in de gaten.

Je hoort artiesten vaak zeggen dat als een album wordt uitgebracht, ze alweer bezig zijn met het volgende album. Zijn jullie al bezig met nieuw werk?

Uiteraard, deze trein moet blijven rollen. De fans hoeven niet nog eens vijf jaar te wachten op nieuw werk

De laatste woorden zijn voor jou; wat wil je kwijt aan onze lezers?

Check ons nieuwe album Hybris via Spotify, iTunes, Bandcamp etc. en kom eens langs bij onze live shows. Elke show moet intenser en gekker zijn dan de voorgaande, wij zetten onze tanden er keer op keer in om de zaal op zijn kop te krijgen, het kan nooit gek genoeg!

Gas is alles, remmen is angst.

Links: