Nige van Onslaught praat over lange toers en aankomend nieuw werk

Onslaught moest in mei een optreden op Pitfest op het laatste moment afzeggen. Vanuit Zware Metalen was er al een interview gepland en ook dat viel in het water. Omdat we toch benieuwd zijn naar wat de band te zeggen heeft, is er via de mail een interview afgenomen. Gitarist Nige fungeert namens Onslaught als spreekbuis. Het duurde langer dan gebruikelijk voordat zijn antwoorden ons bereikten, omdat er hard wordt gewerkt aan nieuw materiaal.

Hallo Nige, hoe gaat het ermee? Laten we maar met het minst leuke onderwerp beginnen: jullie moesten het optreden op Pitfest afzeggen. Balen natuurlijk! Wat was er aan de hand?

Ja, dat was een behoorlijke tegenvaller voor iedereen, om het maar zacht uit te drukken. Wij haten het als een show niet door kan gaan en helemaal als we op het laatste moment af moeten zeggen. Sy (Keeler, zanger – CS) kampt met wat gezondheidsklachten en het bleek op het laatste moment dat hij niet in staat was om het optreden te doen. Gelukkig voor Sy ziet het er op dit moment wat beter uit voor hem.

Op jullie meeste recente werk (VI) klinkt Onslaught erg vers. Als je niet beter weet, zou je haast denken dat er een jonge, net beginnende band speelt.

Dank je! Ja, wij wilden met dit album echt overtuigend klinken. We proberen Onslaught vers en fris te laten klinken waarbij we altijd een iets andere ‘vibe’ neer willen zetten ten opzichte van het vorige album. Wij zijn er de band ook niet naar om eens in de zoveel jaar eenzelfde soort album uit te brengen.

VI dateert alweer uit 2013. Kunnen we nog nieuw werk verwachten en zo ja, wanneer?

Het is alweer te lang geleden dat we nieuw werk uitbrachten als je het mij vraagt. We zijn de afgelopen jaren druk geweest met toeren voor het VI album, dat duurde bij elkaar zo’n twee jaar. Daarna deden we de ‘The Force’ toer ter gelegenheid van het jubileum van dat album. Die toer duurde opnieuw een jaar of twee. Daardoor stond het schrijfproces stil. Hoewel we het op toer altijd naar ons zin hebben, was het achteraf gezien fout om zo lang onderweg te zijn. We zitten momenteel midden in het schrijfproces en mikken erop dat het nieuwe album in het voorjaar van 2020 uitkomt. Waarschijnlijk gaat het nieuwe album erg old-school en tegelijkertijd weer vers klinken.

Jullie toeren inderdaad lange perioden achter elkaar. Zijn er landen die nog op je verlanglijstje staan om ooit nog eens te spelen?

Wij hebben het geluk gehad tijdens onze carrière om in ruim zeventig landen opgetreden te mogen hebben, in verschillende continenten. Toch zijn er nog plekken waar we niet of te weinig hebben gespeeld. India, Australië en Nieuw-Zeeland staan bijvoorbeeld hoog op ons lijstje. Zoals het er nu voorstaat, staat het er goed voor op dat gebied.

Voor de jongere lezers van onze site die nog niet geboren waren toen Power From Hell en The Force uitkwamen: is er een nummer dat hen kan overtuigen?

Dan kies ik Let There Be Death of Metal Forces. Naar mijn mening laten deze nummers ons op ons best horen en zij zorgden ervoor dat we als band een hoger niveau bereikten.

Waardoor ben je ooit zelf gitaar gaan spelen?

Toen ik net begon te spelen was ik een groot hardcore en punk fan. Ik oefende maandenlang tien uur per dag. Ik was ook fan van Motörhead en Judas Priest en wilde testen of ik een nummer als Freewheel Burning kon spelen. Het was erg lastig, maar het gaf me veel voldoening toen ik het eindelijk een soort van onder de knie had.

Je haalde het al even aan: een paar jaar geleden speelden jullie The Force live. Is er overwogen om dat album opnieuw en met moderne technieken op te nemen?

Nee, volgens ons is het niet nodig opnieuw op te nemen. Het nummer is vrij recentelijk nog geremasterd en klinkt daardoor een stuk moderner. We hebben het nummer Metal Forces wel opnieuw opgenomen als bonustrack, maar daar blijft het denk ik wel bij.

Vaak wordt een (gedeelte) van een optreden van een band met een mobieltje opgenomen en op YouTube gezet. Wat vind je daar van?

Wij hebben daar geen problemen mee. Wij zijn vrij solide en constant wat onze shows betreft en hebben dan ook niets te verbergen. Soms is het geluid van die filmpjes erg slecht maar uiteraard kan het ook zo zijn dat het geluid erg goed is. In beide gevallen schaadt het ons niet.

Maken jullie gebruik van sociale media om met de fans te communiceren?

Ja, erg veel zelfs. Volgens mij is het van levensbelang om op die manier contact met je fans te onderhouden. Het is belangrijk dat de fans op een laagdrempelige manier contact op kunnen nemen, vragen kunnen stellen en op de hoogte blijven van Onslaught. Hoewel de metalscene de laatste jaren is veranderd, is Onslaught altijd makkelijk benaderbaar gebleven.

Wat is volgens jou het grootste verschil tussen de scene in de jaren ’80 en nu?

Volgens mij is die in essentie dezelfde. Er is alleen een belangrijk verschil: het internet. Daardoor is de manier van werken in de muziekindustrie enorm veranderd. Hoewel het internet enorm belangrijk is waar het de promotie van een band aangaat, is het voor sommige bands ook moeilijk om professioneel bezig te blijven. Dankzij het internet kunnen we als band nu zelf toers opzetten, regelen en promoten. Daarnaast kan de muziek van Onslaught dankzij internet nu ook in meer afgelegen gebieden van de wereld beluisterd worden.

Wat gaat de toekomst brengen voor Onslaught?

Onslaught gaat de komende tijd hard werken, hahaha. We houden het meest van toeren en moeten daarom snel met nieuw werk komen. Daardoor kunnen we weer op pad en houden we de machine draaiend. Waar we uit gaan komen weten we uiteraard niet, maar het hele proces zorgt ervoor dat Onslaught het innerlijke vuur laat branden en onze honger wordt gestild.

Bedankt voor je tijd. Het interview zit erop. Of je moet nog laatste woorden voor ons hebben…?

Onze excuses voor het feit dat we het optreden op Pitfest op het laatste moment af moesten zeggen. Voor ons wat het erg teleurstellend dat we dit moesten doen! We maken het in 2020 zeker goed met onze fans. Er komen hopelijk veel shows in Nederland aan, dat land voelt voor Onslaught als een tweede thuis. Ik wil ook graag van de gelegenheid gebruikmaken om iedereen te bedanken voor de trouwe support tijdens onze lange carrière. Dat is echt geweldig voor ons, we zouden niets zijn zonder onze fans. Cheerz!

Links: