Next Waste Dimension: Fuck de toekomst!

Interview met Next Waste Dimension

Het Nederlandse Next Waste Dimension ramt met een eigenzinnige mix van dance en zwaar metaal al een tijdje aan de muzikale highroad. Met het debuutalbum Rewire Reality verbaasde de band menig muziekliefhebber, maar ook met hun visuele presentatie van de songs tijdens live shows hebben de heren naam gemaakt. Maak kennis met een nieuwe dimensie in het muzikale spectrum.

NWD

Waar komt het idee van een mengelmoes van ‘harde gitaarmuziek’ en moderne dance vandaan?
We zijn in 2000 met Next Waste Dimension begonnen. Alle leden hebben een brede smaak en schuwen niet om te experimenteren met verschillende stijlen en invloeden. We merkten dat de kracht van metal een geweldige combinatie vormde met de energie van elektronische muziek als techno, trance en breakcore. Door niet te verzanden in geluidsexperimenten maar echte liedjes te schrijven, waarin de stijlen elkaar aanvullen, zetten we een eigen herkenbaar geluid neer.

Is het voor en band die totaal verschillende genres combineert extra lastig om nummers te schrijven?
Nee, in tegendeel. Nummers kunnen op verschillende manieren tot stand komen. Soms ontstaat een nummer vanuit een aantal vette gitaarriffs, soms ligt een gave synth partij aan een nummer ten grondslag en andere keren weer een vette beat. We hebben altijd inspiratie genoeg!

In hoeverre nemen jullie Static-X en OOMPH! als voorbeeld en laten de muziek door die bands beïnvloeden?
Niet. Bij ons in de platenkast vind je bands als Soilwork, Samael, Primus, Death, Rammstein, Obituary en Strapping Young Lad. Maar ook totaal andere acts als VNV Nation, Rank één, The Teknoist, Frank Zappa, Weather Report, BB King en Peter Gabriel.

Hoe zou je de levensloop van een Next Waste Dimension nummer beschrijven?
Doorgaans komt één van de twee multi-instrumentalisten, Niels of Rikkert, met een aantal stukken die goed bij elkaar passen. Vaak is dit een basisidee van een minuut of twee. Tijdens een schrijfsessie bij één van hen thuis maken zij dan samen de structuur van het nummer verder af. Dit wordt meegenomen naar de oefenruimte zodat Jorik invulling kan geven aan de drums. Vaak gaat dit gepaard met het toevoegen van de laatste synths, beats en vocalen.

NWD

Waar is het idee van de VJ vandaan gekomen en kan je vertellen hoe en waarom jullie dat combineren met de muziek?
Als je onze show gezien hebt weet je waarom we dit gaaf vinden. Een immens groot scherm waarop live gemixte videobeelden het tekstuele context ondersteunen. Het maakt van onze optredens een supercoole ervaring voor onze concertgangers. Deze toevoeging past goed bij onze moderne sound. We prikkelen je zintuigen, we entertainen je en brengen je grijze massa in beweging. Het ultieme compliment blijft toch altijd een verwarde vegetariër die na afloop vraagt ‘waar ging dat nou precies over bij Force Fed Greed?!’ Benieuwd? Kom maar kijken!

Wordt VJ Jeroen Traanman ook betrokken bij het schrijven van de nummers?
Net zoals de muzikanten werken aan nieuwe nummers doet hij dat ook. Uitgangspunt voor hem zijn de teksten. Zodra die klaar zijn gaat hij aan de slag om passend materiaal te maken of vinden. Hij is uiterst creatief in het ontrafelen en cryptisch verpakken van de inhoud van de tekst.

En hoe betrokken is de rest van de band bij het VJ werk?
Of het nu gaat om muziek of video, alle bandleden staan open voor elkaars suggesties. Jeroen houdt ervan om de live show regelmatig aan te vullen met nieuwe beelden. Soms hebben de andere leden ideeën waar hij mee aan de slag kan. Soms gebruiken we opnames uit eigen archief. Er is veel interactie op dat gebied.

Gaan video’s voortaan standaard worden op de cd’s van Next Waste Dimension gezien beeld zo’n belangrijke plaats heeft binnen de band?
Zeker! Ook een DVD-release zou een goede optie voor Next Waste Dimension zijn.

Waar liggen de grenzen voor een multimediale band als Next Waste Dimension?
Grenzen? Welke genzen? We zijn ze nog niet tegen gekomen.. of zijn we ze wellicht al voorbij?

In de biografie staat dat jullie ‘zelfkritische’ teksten schrijven, zou je dat kunnen toelichten?
Onze tekstschrijver, Rikkert, houdt er niet van om met het vingertje naar anderen te wijzen. Ook ‘je moet de tekst maar interpreteren zoals je zelf wilt’ is niet zijn stijl. In teksten stelt hij zichzelf vragen over actuele kwesties. Soms gerelateerd aan persoonlijke dingen, soms gerelateerd aan maatschappelijke ontwikkelingen. Klinkt een beetje therapeutisch, maar dat is het ook wel een beetje, haha.

Kan men uit het woordje zelfkritisch aflezen dat de teksten belangrijk zijn voor Next Waste Dimension?
Ja, teksten zijn zeker van groot belang. Ook de VJ-beelden dragen bij aan een scherpe weergave de inhoud hiervan.

NWD

Jullie laatste album is inmiddels alweer een aantal maanden uit, hoe zijn de reacties van publiek en pers de afgelopen tijd geweest?
SUPER! Toen we Rewire Reality aan het mixen waren hadden we een goed gevoel over hoe alles klonk. Maar dat de reacties in groten getale zo enorm positief zijn.. Dat is toch heel erg gaaf! Bij Aardschok belandden we op nr. 4 in de maandlijst. Oor sprak van ‘een ferm debuut dat een grote belofte inhoud’ en in Autoweek noemde men Rewire Reality ‘een volwassen album van een band die het ver kan gaan schoppen’. Daarnaast merken we dat nu ook bij optredens in uithoeken van het land meer en meer mensen teksten van A tot Z mee staan te schreeuwen.

Waarom is er besloten om alle demo nummers opnieuw uit te brengen?
Op Rewire Reality staan naast nieuw werk ook nummers die afkomstig zijn van demo’s. Ter info: niet alle nummers zijn opnieuw opgenomen. Op de demo’s kwamen de nummers onvolledig tot hun recht. Daarom hebben we gekozen om ze opnieuw te arrangeren en op te nemen. Met meer tijd, meer kennis, meer budget en in een top studio. Nu knallen ze pas echt zoals wij willen!

Is het niet vreemd voor een luisteraar om nummers uit verschillende perioden op een album te horen?
Hoor jij het verschil? Wij niet. Ook geen vragen over gehad trouwens.

Zijn er naast een verbeterde productie nog andere aanpassingen gedaan aan de ‘oude’ nummers?
Alle instrumenten zijn opnieuw ingespeeld en gedeeltelijk opnieuw gearrangeerd. Door onze muzikale en opnametechnische ontwikkeling én onze producer Pascal Altena is dit een enorme stap vooruit ten opzichte van de vorige opnames.

Hoe belangrijk is de keuze voor Pascal Altena als producer geweest voor de sound van Rewire Reality?
Alle instrumenten zijn door Next Waste Dimension in eigen beheer opgenomen. De drums zijn in een gehuurde studio gedaan, de rest bij de bandleden thuis. We zijn bijzonder kritisch op ons eigen spel en hebben de lat zeer hoog gelegd voor onszelf. Dit zorgde ervoor dat Pascal materiaal van ons aangeleverd kreeg waar hij makkelijk en met veel plezier mee uit de voeten kon. Zijn bijdrage aan Rewire Reality is zeer bepalend geweest. Mixen is puzzelen, alle stukjes moeten passen om het hele plaatje te kunnen horen. Pascal kan bijzonder goed puzzelen.

UHNB

Hoe is de band uiteindelijk bij Under Her Black Wings gekomen?
We zijn benaderd door dit Zweeds/Nederlandse label omdat zij onze muziek interessant vonden klinken. Na enkele gesprekken en een goede klik tussen band en labelbaas hebben we bij hen getekend.

En hoe bevalt het om bij een label te zitten?
Goed. De distributie is bijzonder goed. De cd is via alle platenzaken te koop. Ook kun je hem via diverse online stores als Bol.com bestellen. Het label helpt mee met promotie en merchandise. Hier hebben wij als band veel steun aan. Het zijn echte liefhebbers, dus dat maakt praten met hen altijd erg prettig.

Zullen zij naar verwachting ook het volgende album uitbrengen?
Wij hebben getekend voor één cd. Als beide partijen content zijn worden dat er wellicht meer.

Liggen er al plannen voor een volgende plaat? Zo ja, in hoeverre zijn ze gevorderd en kun je misschien al een mogelijke releasedata noemen?
Zeker! We hebben bewust even twee maanden geen optredens gedaan om nieuw werk te kunnen schrijven. En we hebben niet stilgezeten! Er zijn zo’n acht nummers geschreven die samen met enkele nog te schrijven nummers op een full-length zullen komen. Een releasedatum is nog niet gepland, maar voor augustus 2009 hoef je hem niet te verwachten. Rewire Reality wordt nog dagelijks door mensen ontdekt, dus we hebben geen haast.

Verwachten jullie binnenkort nog te gaan touren, of pas als er een nieuw album is?
Wij zijn momenteel in gesprek met twee boekingskantoren. Als wij onze keus daarin gemaakt hebben worden er weer optredens gepland. Een buitenlandse tour, zoals die van vorig jaar naar Roemenië, behoort dan tot de mogelijkheden.

NWD

Nog andere grootse toekomstplannen waar het publiek weet van moet hebben?
Toekomst? Het leven gaat niet om de toekomst! Je leeft NU! En NU is het beste moment om kennis te maken met Next Waste Dimension. Check onze site of myspace en hoor, zie en headbang! Kom naar onze gigs, check die video-show. Waarom leuke dingen uitstellen als je ze vandaag kunt ontdekken?! Fuck de toekomst!

Links: