Met Toxocara in gesprek over mandarijnen, een nieuw album en een nieuwe line-up

In een rustig dorpje, ergens in het noorden van Nederland, oefent deathmetalband Toxocara in zijn eigen studio die ook dienst doet als oefenhok. Zware Metalen toog af naar het platteland voor een gesprek met het gitaristenduo Martijn Moes en Vince Zwarts. De meeste antwoorden komen van Martijn, hier en daar vult Vince hem aan. Dat de heren elkaar door en door kennen, wordt onder andere duidelijk doordat ze hier en daar elkaars zinnen aanvullen.

Hallo Martijn en Vince, hoe gaat het?

Goed wel. De zaken lopen goed met Toxocara.

Jullie zijn na een afwezigheid van zeven jaar weer terug.

Ja, in eerste instantie wilden we een old school project beginnen. Maar al snel bleek dat er toch weer Toxocara-riffjes ontstonden. Toen hebben we besloten dat we hier beter mee verder konden gaan. We vonden dat we moesten doen waar we het beste in zijn en dat is toch echt Toxocara.

In de nieuwe line-up vinden we Bas van den Bogaard (ex-Sinister, ex-Pleurisy), Nico Munnik (ex-Fumes Of Decay) en Clemens Kerssies (ex-Cliteater). Zij hebben hun sporen wel verdiend. Hoe ben je bij deze mannen gekomen?

Clemens hebben we gevraagd. Toen ik een keer bij Vince in Groningen was, hebben we Nico gevraagd. Bas bood zichzelf aan, maar toen speelde Patrick (Prostitute Disfigurement) nog bij Toxocara. Prostitute Disfigurement kreeg het op een gegeven moment wat drukker. Het bleek dat Patrick niet genoeg tijd had om ook bij ons te spelen. Toen hebben we contact opgenomen met Bas en die was nog steeds inde stemming om mee te doen.

Kende je hen al?

Nico en Clemens kende ik al. Bas kende ik niet persoonlijk.

Vince, je woont in Groningen. Je reist op en neer voor het oefenen en dit interview. Ik weet toevallig waar Bas woont en voor hem is het ook al gauw anderhalf uur rijden. Daar spreekt wel commitment en motivatie uit.

Ja, je vergeet Nico. Die komt ook uit Groningen, of uit de omgeving van Groningen. Grou heet het plaatsje, geloof ik.

Dat is Friesland, maakt verder niet uit. Wat ik vragen wilde: is het wel te combineren en hebben jullie de reistijd er voor over?

Ja, sowieso. Ik ben werkeloos, dus ik heb tijd zat! Maar ik heb het er graag voor over.

Zijn Bas, Nico en Clemens vaste bandleden of zijn het huurlingen?

Wij beschouwen ze als permanente bandleden. Absoluut!

Ik vraag het ook omdat je er nogal wat heb versleten. Wat maakt dat je zegt dat deze heren permanent zijn?

Tja, het klopt dat we nogal wat wisselingen hebben gehad. Maar het belangrijkste van muziek maken, is dat je lol hebt met elkaar. En met deze jongens kan ik goed opschieten. Het belangrijkste is dat het klikt. We snappen precies waar we met elkaar naar toe willen. Zowel muzikaal als persoonlijk liggen we goed op een lijn. Als je niet met elkaar door een deur kunt, werkt het sowieso niet in een band. Dus dat is sowieso de basis. En muzikaal gezien: het zijn allemaal getalenteerde muzikanten. Clemens is hartstikke goed en strak, Nico heeft een dikke strot en Bas heeft zijn strepen ook wel verdiend. Er zit heel wat ervaring in deze jongens.

Wat is er al klaar voor het volgende album? Complete nummers of zijn het slechts geraamtes van nummers?

Er zijn zes nummers helemaal klaar en die hebben we ook al opgenomen. Alleen nog niet definitief. Er staat bijvoorbeeld nog een drumcomputer op. Voor de definitieve plaat wordt alles dus nog helemaal opnieuw opgenomen. We weten nog niet of we dat in een bepaalde periode gaan doen… We zouden in oktober een mini-album uit gaan brengen. Door omstandigheden gaan we dat niet redden. De nummers hebben we dus al wel, maar qua tijd gaat het opnemen niet meer lukken om het ding in oktober uit te kunnen brengen. Maar de volledige plaat gaat er in 2019 komen, ook via Raw Skull Recordz. Daar zullen iets van negen of tien nummers op komen. Nog een paar nummers erbij en dan is de muziek af. Dat komt altijd wel goed.

Ik ben benieuwd wat het op gaat leveren. We zitten hier in je eigen oefenruimte / studio. Wordt het nieuwe album hier ook opgenomen?

Ja, het opnemen doen we hier. Het mixen en masteren besteden we uit. Dat moet je gewoon een ander laten doen, anders zit het te dicht op het nest. We hebben laatst al een nieuw nummer opgenomen. Dat  wordt binnenkort gemixt en gemasterd en dan zetten we hem online. Hij komt ook op een split op tape via Raw Skull Recordz. Het wordt een split met Departed Souls.

Hoe is het label bij jullie gekomen? Of hebben jullie het label benaderd?

Ehhh… poeh…. Ja, dat is een goede. Wie heeft wie benaderd? Ik ken Rai, de eigenaar, al een tijdje. Hij was hier gisteren ook nog.

Je mag wel even de groeten doen hoor.

Haha, groetjes Rai. Maar om op je vraag terug te komen, ik weet niet meer precies hoe het is gegaan. Toen we bezig waren met dat old school project waar ik het net over had, heeft Rai daar wat op ingezongen. Uiteindelijk zijn we daar dus mee gestopt, maar dat had niets met Rai te maken. Maar een van de overblijfselen daarvan is dus het nieuwe nummer van Toxocara dat straks online komt.

Doet Rai toevallig wat gastvocalen?

Nee. Hij doet niet mee op het nieuwe album. We zijn wel heel blij dat we op Raw Skull Recordz zitten.

Maakt Toxocara bij het opnemen gebruik van een producer?

Nee, ik (Martijn) doe dat hooguit zelf. Maar alles gaat in overleg met de band. Qua opnemen weet ik onderhand wel hoe het hier in mijn eigen studio werkt. Maar het opnemen van de drums is wel een specialiteit en daarom vragen we er iemand bij. We hebben al samengewerkt met de geluidsman van God Dethroned. Hij gaat de opnames ook mixen. Maar het opnameproces doe ik allemaal zelf.

Heb je al een titel voor het nieuwe album? Je mag Zware Metalen best de wereldprimeur geven hoor.

Haha… We hebben nog geen titel bedacht. Dus het antwoord op je vraag is: nee. Maar ik weet je te vinden als het zover is.

Hoe ging het schrijfproces met de nieuwe line-up?

Martijn legt altijd de basis voor een nummer neer. Ik kom er daarna vaak bij om wat dingen verder uit te werken, hier en daar wat aan te passen en mijn eigen ideeën er nog even overheen te gooien. Martijn en ik doen dus eigenlijk de basis. Clemens mag daarna doen en laten wat hij wil, hij mag zich helemaal uitleven.

Hij moet gewoon zijn eigen stijl erop loslaten. We zijn vijftien jaar geleden natuurlijk begonnen met Michiel van der Plicht, een drummer die moeilijk te overtreffen is, maar Clemens komt heel aardig in de buurt. Het is natuurlijk wel zo dat een nummer op een bepaalde manier is opgebouwd, daar zit een drumpatroon in dat daarbij hoort. Maar hoe hij het zelf invult, dat is helemaal zijn eigen ding. Je hebt als drummer natuurlijk je eigen stijl en als band heb je een eigen stijl, qua drums. Ik wil nog wel even zeggen dat op het nummer dat al is opgenomen, Clemens zo belachelijk strak is. Ik heb eerder wel meegemaakt dat we behoorlijk moesten editen, maar als het bij Clemens drie of vier kickdrummetjes zijn, dan was dat het wel.

In drie takes was het geloof ik gebeurd. Vince en ik spelen al vijftien jaar samen en we hebben altijd op deze manier gewerkt. Hoewel toen Michiel er nog bij zat, ontstonden de nummers echt in de oefenruimte zelf. Nu bedenken we thuis riffs en die schrijven we hier in de studio-/oefenruimte uit. Dat is ook de reden dat we zelden oefenen. Het is niet echt meer nodig. Als we oefenen, is het altijd wel leuk en maken we er gelijk een heel Toxocara weekend van.

Martijn, je geeft al aan dat jullie weinig oefenen met Toxocara. Wat is daar precies de reden van?

Omdat je tegenwoordig ook heel veel thuis kunt doen. Clemens heeft bijvoorbeeld ook een oefenruimte thuis. Hij kan daar in alle rust zijn partijen uitwerken en oefenen. Ik heb natuurlijk deze studio, waardoor ik kan oefenen wanneer ik maar wil. Vince heeft thuis een klein studiootje waarin hij kan doen en laten wat hij wil. Onze zanger heeft zijn instrument natuurlijk altijd bij zich dus hij kan sowieso oefenen wanneer hij wil. Als iedereen thuis zijn partijen instudeert, dan weten ze ook wat ze moeten doen als we bij elkaar komen. En zo hoort het. Tijdens het oefenen is er weleens iets voor een medebandlid onduidelijk en dat gaan we dan tijdens het oefenen perfectioneren. Bas krijgt tijdens het oefenen de tablatuur, maar vaak heeft hij al op gehoor een nummer uitgezocht. En Nico, die hoef je alleen maar aan te zetten. Hij heeft een knopje met “grunt” op zijn neus en als je daarop drukt, dan komt er een grunt uit. We hebben verder allemaal ons gezin, dus iedere week oefenen… We zijn geen achttien meer.

Ben je bij het schrijfproces beïnvloed door bepaalde bands?

Nou ja, beïnvloed… Iedereen die mij goed kent weet dat ik een enorme Obituary-fan ben. Soms hoor je dat wel terug in een Toxocara-nummer. Vooral in de langzame en slepende stukken. Maar verder is Obituary ver te zoeken bij Toxocara. Als ik wat bedenk, gaat dat gewoon vanzelf. Ik heb het weleens anders geprobeerd, maar dat gaat gewoon niet. Ik heb weleens bewust geprobeerd wat old school stukken te doen. Ik heb ook weleens met Patrick van Prostitute Disfigurement geprobeerd een poprockbandje op te zetten, maar dat lukt niet.. Het komt altijd neer op hakken. (Martijn doet een galopperend deathmetalstuk voor met keelklanken). Dat is het dan maar gewoon. Doen waar je goed in bent en dat doen we dan ook. Maar het lijkt me wel leuk om gewoon een keer heel wat anders te doen. Maar geen coverwerk. Daar heb ik helemaal geen zin in. Dan moet je al die stukken gaan uitzoeken.

Toxocara speelt live dus ook geen covers?

Nee. We hebben vroeger weleens een nummer van Deicide gespeeld: Once Upon The Cross. Maar dat is al heel lang geleden.

Treden jullie binnenkort op?

Jazeker! In oktober in Estrado (Harderwijk). We staan later dit jaar ook op Beukfest en Pitfest volgend jaar. Tegen die tijd hopen we dat de nieuwe plaat al uit is. We hebben er bewust voor gekozen om de festivals op te zoeken en niet meer in kleine zaaltjes of een bar voor twintig man te staan. Dat doen we niet meer. En we worden voor de festivals uitgenodigd, dus dat is een goed teken. Het label helpt ons daarbij ook. Daar hebben we bijvoorbeeld Pitfest ook aan te danken. We gaan niet meer voor twee maanden op tour. We hebben geen ambitie in die richting in elk geval. We hebben inmiddels allemaal een gezin en vanwege het werk van de meeste leden kan dat ook niet meer. Misschien wel een keer een weekendtour, dat wel.

Zoals Vince zegt: Vroeger hebben we zoveel gespeeld en op allerlei plekken gestaan, dat doen we niet meer. Het is altijd gaaf om op te treden, maar we pikken er nu alleen de leuke dingen uit. We pikken de spreekwoordelijke krenten uit de pap.

Jullie spelen dus niet meer voor een paar knaken en een netje mandarijnen in een willekeurig jongerencentrum?

Een netje mandarijnen… Haha, die hebben we nog nooit gehad! Die staat trouwens ook niet op de rider. Misschien moeten we die nog even toevoegen… En een appel.

Voor de veganisten in de band?

Ja, Clemens dus. We hebben een heuse vegetariër in de band. Altijd als hij hier is, moet hij een (trekt een bedenkelijk gezicht) pizza vegetable. Die kan hij thuis niet kopen, maar hier in de winkel ligt hij wel en daar is hij altijd superblij mee. Daar doe ik dan nog wat kaas, wat kastanjes uit de tuin, gras, beukennootjes en wat boomschors overheen.

Oké, weer even serieus. Spelen jullie live al nieuwe nummers?

Ja, eentje op dit moment. We zijn een tweede aan het instuderen. Voor de rest spelen we allemaal oud materiaal van vooral de eerste en tweede plaat (respectievelijk Imminent Repulsion – Suffice To Prevent en The Great Rebellious – CS). Van het derde album spelen we helemaal niets meer. Voor onszelf is dat de meest ondergewaardeerde plaat. Hij is goed ontvangen in de pers, maar voor onszelf… We zijn er niet echt tevreden mee, zeg maar. We willen ook terug naar de oude Toxocara. Ook op de nieuwe opnames. Op de derde staan wat mij betreft teveel samples. Dat heeft te maken met mijn achtergrond bij The Monolith DeathcultAtmosfear neigt teveel naar die band en we zijn er als band het minst tevreden over.

Tegenwoordig staan er heel veel mensen met een mobieltje in de zaal het optreden te filmen. Ben je niet bang dat als je een nieuw nummer speelt dit eerder online staat dan het album uit is? Of zie je dit juist als goede promotie?

Zo hebben we het nog helemaal niet bekeken. Maar het gebeurt toch, je houdt dat niet tegen. De kwaliteit is sowieso minder dan hetgeen wij uiteindelijk uit gaan brengen. Ze doen maar. Het is voor ons wel goede propaganda natuurlijk. Om het maar eens op zijn The Monolith Deathcult’s te zeggen.

Is er lang over vergaderd welke nummers er op de setlist komen?

Nee, hoor. Alles gaat in overleg. Tot aan de setlist aan toe. We kunnen hartstikke goed met elkaar overweg en alle neuzen staan muzikaal dezelfde kant op. Mocht het zo zijn dat er iemand is die een nummer niet wil spelen, dan spelen we hem niet. We moeten er allemaal lol in hebben. We doen het niet om er rijk van te worden. Als je op het podium staat en een nummer speelt waar je geen zin in hebt, dan is de lol er snel vanaf. Dat doen we dus ook niet. Of iedereen is het ermee eens of we doen het niet.

Dat was mijn laatste vraag. Toxocara krijgt het laatste woord:

Martijn: Heel erg bedankt voor dit interview. Leuk dat je even kwam praten over Toxocara en hoe het ermee gaat. Ik ben ervan overtuigd dat we volgend jaar met een dikke vette plaat komen.

Vince: Daar sluit ik me helemaal bij aan.

Links: