Mandator praat over de reünie en het optreden op Eindhoven Metal Meeting

Mandator werd ooit opgericht onder de naam Mysto Dysto. Na het uitbrengen van twee albums (Initial Velocity en Perfect Progeny) werd het bijltje erbij neergegooid. En nu staat Mandator ineens op de Eindhoven Metal Meeting. Dat is aanleiding voor Zware Metalen om een gesprek met de band te arrangeren. Aanvankelijk verloopt het contact met gitarist Marcel Verdurmen (ook bekend van AltarEgo) en lijkt het interview via de mail te worden afgenomen. Maar als Marcel aangeeft dat Mandator op een zondagmiddag in mijn thuisstad gaat oefenen, wordt er een afspraak gemaakt voor een face-to-face interview waarbij de hele band aanschuift.

Zondagochtend in de oefenruimte… Lekker brak?

Nee hoor! We gaan er met een fris hoofd in.

Aanleiding voor dit interview is het feit dat Mandator op de Eindhoven Metal Meeting staat. Zijn jullie daarvoor gevraagd of heb je het festival zelf benaderd?

We zijn daarvoor gevraagd. Een paar jaar geleden had ik (Marcel) een gesprek met Roman van District 19. Ik zocht op dat moment voor mijn andere band een boeker. In de Aardschok heeft hij daarover een ander verhaal verteld. Maar goed, dat is tussen ons al opgelost. Jammer wel, dat het op die manier verwoord is maar dat maakt verder niet uit. Op een gegeven moment vroeg hij of ik nog iets met Mandator deed. Toen begon het bij mij weer te kriebelen. Ik heb daarop Walter benaderd en hij kende wel weer een drummer. Sjouke wist dat ik Mandator ooit weer een keer nieuw leven in wilde blazen en die heb ik toen gevraagd. Ik kende hem nog van vroeger en wist dat het een goede bassist is. Sjouke kende nog weer een zanger en zo kwam Joey erbij. Toen heb ik Roman een bericht gestuurd dat ik een band bij elkaar heb. Toen kwam hij direct met Eindhoven Metal Meeting op de proppen. Wij vonden het wel leuk om ons op dit festival weer te presenteren. We hebben ook al meerdere optredens in het verschiet staan. We hebben met hem wel afgesproken dat we tot de Eindhoven Metal Meeting niet gaan optreden. Het blijft op die manier ook een beetje exclusief. We doen dus ook geen try-out. Tijdtechnisch was ons dat sowieso niet gelukt. Na Eindhoven Metal Meeting hebben we al wel wat dingen staan: in Duitsland staan we in juni op Headbangers Open Air. We spelen in februari op Unstoppable Force in Almere. Voor de rest kijken we het nog even aan. We willen het gewoon leuk houden qua optredens.

Wat verwacht je van het optreden?

Marco: ik denk dat het wel een knallertje wordt. We staan als een-na-laatste op de bill. Marcel: sla je mij als een-na-laatste op mijn bil….? Haha. We gaan het optreden met een lekkere spanning tegemoet. We zijn zeker niet zenuwachtig. Van de andere kant: het is wel weer nieuw. Het is toch gauw 28 jaar geleden dat we speelden met Mandator.

Waarom is Mandator destijds eigenlijk opgehouden?

Marcel: dat kwam destijds eigenlijk ook door Walter. En door de andere gitarist. Die lagen elkaar absoluut niet. We speelden op een gegeven moment in Hardenberg en die twee sloegen elkaar vlak voor het optreden zowat op hun bek. Ik heb toen aangekondigd dat dat gelijk mijn laatste optreden was met Mandator. Onze cd, Perfect Progeny, was toen net een maand of twee uit.

Een goed moment om te stoppen…

Ja, niet dus! Er is wel geprobeerd om verder te gaan met Mandator maar dat is hem niet geworden.

Op Eindhoven Metal Meeting staan veel  death- en blackmetalbands. Denk je dat het publiek de thrash van Mandator trekt?

Marcel: Maar… Deadhead… Er staat wel meer thrash. Marco vult aan: Izegrim bijvoorbeeld. Ik denk dat het juist een mooie mix is die daar staat. Het is van alles wat. Een band als Marduk is natuurlijk heel anders dan Mandator maar volgens mij maakt dat het juist zo leuk. En het is ook uitverkocht dus je trekt als band veel publiek met zo’n bill. Juist omdat het niet allemaal van hetzelfde is. Ik vind het zelf ook leuk om te spelen met bands waar je normaal gesproken niet mee op een festival staat. En misschien vallen we door onze stijl juist meer op. Ik vind het vooral een hele interessante line-up. Marcel: er wordt natuurlijk wel iets van je verwacht. Er is een hoop pers aanwezig. Ik denk dat hier vast wel wat dingen uit voort gaan vloeien.

 

Is er een band die je zelf graag wilt zien die dag?

Marcel: ja, Mandator (lachsalvo van de rest van de band). Marco: die zou ik ook wel willen zien maar dan sta ik vooraan bij Marduk, haha. Marcel: als ik zelf op een festival speel, ben ik vooral met mijn eigen dingetje bezig. Ik kijk op een festival weinig bands. Ik zit backstage lekker te chillen, drink mijn biertje en zit lekker te kletsen met mensen. Een uurtje voor het optreden ga ik me meestal voorbereiden. Na het optreden ben ik altijd kapot. Dat was ik vroeger ook altijd. Ik heb in al die jaren heel weinig bands bekeken als ik zelf moest spelen. Drummer: zonde eigenlijk. Ik doe het juist andersom. Voor mij is een optreden echt een avondje uit. Ik kijk van tevoren altijd wat er speelt en wat ik eruit wil pikken, een band waarin bekenden van je spelen bijvoorbeeld. Je loopt op zo’n festival rond, drinkt eens een biertje en voor de rest is het ouwe-jongens-krentenbrood. Ik vind het dus altijd heel gezellig zo’n festival en als je dan ook nog zelf mag spelen is dat de kers op de taart.

Hoe bereiden jullie je muzikaal gezien voor? Moeten jullie weer in vorm komen?

Marco: we bereiden absoluut niets voor, hahaha. Marcel: we oefenen wel maar omdat de afstand best wel groot is tussen de bandleden doen we ons huiswerk thuis. Walter: we wonen zowat vierhonderd kilometer uit elkaar. Hij (wijst op Marco) woont dan het dichts bij mij in de buurt. Ik woon in Zeeland en hij in Zuid-Holland. We hebben dus weleens samen gespeeld ter voorbereiding. De rest woont in Groningen en tot vandaag hebben we één keer samen geoefend. Volgende week oefenen we nog een keer samen en dan moet het goed zijn. Marco: het voordeel is dat we allemaal ook in andere bands spelen. We zijn dus goed in vorm. Je bent zo regelmatig met muziek bezig, ook door op te treden. We hebben daarom ook geen zenuwen. Alleen wat gezonde spanning. We weten wat er van ons wordt verwacht en wat we van elkaar verwachten.

Kunnen we nog een gastoptreden of een verrassing verwachten?

Sjouke: nee, het wordt vijftig minuten puur Mandator. Trouwens, als ik je dat nu zou vertellen zou het geen verrassing meer zijn hè? Walter: we doen geen verrassingen. Voor ons is dit al top of the bill om op Eindhoven Metal Meeting te staan. De mensen komen om Mandator te zien en niet om iemand anders te zien spelen of een cover te horen. Marcel: de set is ook te kort voor dat soort dingen. We mogen vijftig minuten spelen, dat is best veel als je naar andere bands kijkt die dag. Voor ons heeft het festival een uitzondering gemaakt omdat het toch een revival is.

 

Is er lang nagedacht over de setlist?

Nee, alles is in goed overleg gegaan. Er was niemand die zie dat hij een nummer perse wel of niet wilde spelen. We spelen nummers die ons het beste liggen en welke we vroeger graag beluisterden. Walter: en we spelen nummers waarvan we denken dat mensen ze graag willen horen.

Gaat het om een korte reünie en houden jullie het bij een paar optredens?

Marcel: Nee, het is niet eenmalig. Je volgende vraag zal wel zijn of er nieuw werk verschijnt?

Klopt. Als je de vraag zelf stelt, beantwoordt hem dan ook maar:

Daar gaan we wel mee bezig. Maar we gaan eerst zorgen dat we deze optredens goed afwerken. In de tussentijd gaan we ook met nieuw werk aan de slag. Maar we gaan eerst werken aan de setlist zoals hij is. We hebben nu een setlist van een uur waarvan we dus op Eindhoven Metal Meeting vijftig minuten spelen. In de toekomst gaan we ook zeker met nieuw werk aan de slag en dat wordt vast leuk! Mandator is dus echt terug!!

Worden er op Eindhoven Metal Meeting opnames gemaakt? Het zou te gek zijn als dit optreden op DVD uitkomt.

Marcel: van ons uit zijn daarvoor geen plannen. Er zullen vast veel mensen met een smartphone rondlopen en dat zal wel weer in een kut-kwaliteit op Youtube verschijnen, haha.

AltarEgo gaat ook weer lekker. Hoe gaat het met je andere band: Mysto Dysto?

Mysto Dysto is eigenlijk Mandator geworden. Het zat zo: ons toenmalige label wilde niet dat we ons zo noemden omdat in Duitsland de ‘y’ als een ‘u’ wordt uitgesproken Dat klonk gek. We moesten toen, bij wijze van compromis, een andere naam zoeken, Er is bij Vara’s Vuurwerk een prijsvraag uitgeschreven en daar is de naam Mandator uit voortgekomen. Achteraf hadden we tegen het label moeten zeggen: ‘fuck it’. Maar goed, er stond een platencontract tegenover en dat doe je dan. Het is ook ruim dertig jaar geleden en we waren toen nog jong en onbezonnen. Het was toen ook veel moeilijker om een contract te krijgen. Walter: inmiddels is dat nu ook weer zo. Er zijn zoveel bands en je kunt tegenwoordig veel in eigen beheer doen. Maar toen jullie met Mandator destijds een platendeal bemachtigden was dat ook echt wel iets bijzonders voor een Nederlandse band. Sjouke: zoals je net al zei Marcel, werd er destijds een wedstrijd uitgeschreven. Ik heb daar toen aan meegedaan en een gesigneerde lp van Mysto Dysto gewonnen. Marcel: oh ja, joh?

En de combinatie met AltarEgo, zoals het tegenwoordig heet, gaat ook goed?

Marcel: ja hoor. En Walter en Marko hebben ook een band en Sjouke is links en rechts ook nog wel bezig. Sjouke vult aan: momenteel niet zoveel hoor, maar Joey heeft ook zijn eigen band. Marcel: maar goed, we combineren het zo goed mogelijk. En het is natuurlijk ook zo dat je niet ieder week ergens speelt. Er is bijna geen band die dat heeft. Of alleen de echt grote namen. Het valt dus prima te combineren allemaal.

Perfect Progeny is opgedragen aan Tessa Verdurmen. Wie was dat?

Marcel: dat was mijn hond. In de tijd dat de re-issues uitkwamen heeft de labeleigenaar dat erop gezet. Hij wist dat ik enorm veel verdriet had van het overlijden van mijn hond. Het voelde net alsof er een familielid overleed. Het was zijn idee en ik vond het een mooi gebaar.

Ik ben door mijn vragen heen. Tenslotte krijgen jullie het laatste woord. Hebben jullie nog een nabrander?

Marcel: vanochtend in de auto liet ik nog wel een goede scheet, hahaha. Marco: er zullen er zo nog wel een paar komen ben ik bang…

Oké, ik ben weg.

Marcel: nee serieus, we gaan gewoon lekker ons dingetje doen. Het zal vast goed komen allemaal. In ieder geval bedankt voor je tijd!

Jullie ook bedankt en veel plezier met de optredens!

Links: