Magnacult over X-Mass in Hell met Six Feet Under

De groovende deathmetal/metalcoreband start morgen een korte tour als co-headliner met Six Feet Under van brulkoning Chris Barnes en doet daarbij onder meer P60 in Amstelveen aan. Voor Zware Metalen-fotograaf Niek van de Vondervoort reden zijn camera even neer te leggen en het kladblok ter hand te nemen om frontman Sebastiaan ‘Seb’ Lefèvre aan de tand te voelen. ‘Zalen platbeuken met de Cult, alles in mijn hoofd resetten, nieuwe mensen leren kennen, steden bezoeken, uren naar buiten turen vanuit de bus en natuurlijk overal lekker eten.’ 

Seb, hebben jullie een beetje zin in de X-Mass in Hell tour met Six Feet Under?

Heel veel! We zijn gebrand om te knallen en om te spelen met twee Amerikaanse bands , Psykotribe en The Convalescence, Mecalimb uit Noorwegen en dan natuurlijk Six Feet Under. Een line-up van vijf bands! In Duitsland is het zelfs zo dat we op een aantal festivals staan waar er nog meer bands het podium betreden. Waar voor je geld dus! Dat worden brute avonden, met een vet programma en een mooie reeks in Europa. Ook wordt het intensief. We leggen meer dan vijfduizend kilometer af in tien dagen met ongeveer 22 man in een nightliner. Veel shows in Duitsland, twee in Nederland en een in Oostenrijk en Tsjechië. De nightliner rijdt ’s nachts en laat je één worden met je bunk. Ik noem het ook wel Coffin Deluxe. Een nightlinertour met meerdere bands betekent niet veel ruimte en weinig tot geen privacy. Dat vraagt om een goede samenwerking. Uiteraard kijken we er enorm naar uit. Het belooft wederom een groot avontuur te worden en hopen we weer veel mooie dingen te zien – dus ook dikke pits! – en nieuwe zielen in onze Cult te verwelkomen.

Vier andere bands dus waar jullie mee op tour gaan. Zijn dat ook bands waar jullie zelf naar luisteren?

Six Feet Under is natuurlijk ook echt een begrip met frontman Chris Barnes, dat is een levende legende. In de band zijn er een aantal die volgens mij het gehele oeuvre van Six Feet Under bezitten. Ik moet eerlijk bekennen dat ik vrij weinig naar Six Feet Under luister en heb geluisterd. Misschien mijn enige punt van kritiek met betrekking tot mijn opvoeding? Haha. Ik luister naar andere dingen, maar heb enorm veel respect voor hoe ze al zo lang op topniveau presteren.

Naar welke andere dingen luister je zoal?

Het loopt echt heel erg uiteen, maar mijn metal-enthousiasme is begonnen bij Korn met Jonathan Davis als geweldige frontman. Daar komt de de donkere liefde voor rock en metal vandaan. Maar ik heb een brede muzieksmaak en luister tegenwoordig naar alles wat los en vast zit. Van Bongripper, Bohren & der Club of Gore tot oude Balkan-muziek met veel drama, heerlijk! Het ligt aan mijn gemoedstoestand. Eén van mijn andere frontmanhelden is Chad Gray van HellYeah en voorheen Mudvayne en Dez Fafara van Coal Chamber en DevilDriver. Vette groove metal en heerlijk om live aan het werk te zien. We zijn ook drie keer met ze op tour geweest. Dat was ook echt een droom die uitkwam, maar ik ben nog niet uitgedroomd…

Waar kijk je het meeste naar uit bij een tour zoals deze?

Zalen platbeuken met de Cult, alles in mijn hoofd resetten, nieuwe mensen leren kennen, steden bezoeken, uren naar buiten turen vanuit de bus en natuurlijk overal lekker eten. TripAdvisor zal overuren maken. Er zitten een aantal plaatsen bij die wat kleiner zijn in de tour en waar ik nog niet eerder ben geweest. Ik heb zelf vijf jaar in Duitsland gewoond, ik houd van dat land, ik houd van bijna alle Duitsers, ik houd van de Duitse keuken. Ben ik misschien zelf een Duitser? Nee, half-Indo, haha.

Als je dan zo op tour bent, bijvoorbeeld op plekken in Duitsland waar je nog niet geweest bent, heb je dan ook de tijd om rond te kijken?

Als je een nightlinertour doet heb je zeker een paar uur de tijd om zelf in te vullen. Tenzij je het de avond ervoor enorm hebt begaaid, haha. Dan lig je het meest van de dag als een opgewarmd lijk in je bunk te schuimbekken. We hebben ook heel wat tours gedaan in het verleden waarbij we zelf reden en dan hadden we een hotelovernachting na de show. Dan moet je de volgende dag vroeg uit de veren en heb je bijvoorbeeld zes uur voor de boeg om de kilometers te vreten. Je komt aan bij de concertzaal, gelijk uitladen, opbouwen, soundchecken, eten en showtime. Dat gaat vaak gepaard met een aardige dosis stress en teamwork ten top. Je hebt dan geen tijd om de omgeving te ontdekken. Maar nu met de nightlinertour heb je wel de tijd om er nog even op uit te trekken.

MagnaCult heeft nu een co-headliner positie. Kunnen we binnenkort ook een headliner tour verwachten?

Ja! Er zijn al een aantal shows geboekt voor volgend jaar. Waar en wanneer die zijn mag ik nog niet verklappen. We hebben vorig jaar ook een headlinetour gedaan in Nederland en dat was zeer geslaagd. We werken op dit moment aan een nieuwe plaat en hopelijk zal die eind volgend jaar uit gaan komen. Nagel me er niet op vast, maar daar zal hoogstwaarschijnlijk ook weer een tour mee gepaard gaan. Maar of we nu een headlinertour doen of niet, ik hecht daar niet zoveel waarde aan. Ik wil gewoon op veel vette plaatsen spelen, met een bak energie een verpletterende indruk achterlaten en de Cult zien groeien! Festivalorganisatoren? Als jullie dit lezen? We hebben ook trek in festivals volgend jaar! Onze grootste uitdaging bij de tours van de afgelopen vijftien jaar is de uitdaging vaak geweest om als opener het vuurtje aan te steken voor de hoofdacts, en dat is heel goed gelukt. Als je een beetje een underdogpositie hebt, waarbij mensen ook niet voor jou komen, dan is het des te leuker om het nieuwe publiek voor je te winnen.

Coverart Infinitum Magnacult

Jullie meest recente album, Infinitum, kwam uit in 2017. Er zijn dus plannen om nieuwe muziek te maken?

Ja, we werken aan een nieuw album. MagnaCult is niet een band die om de twee jaar een nieuwe plaat uitbrengt. Als je terugkijkt naar afgelopen vijftien jaar hebben we drie platen uitgebracht, dus om de vijf jaar een plaat. Maar het zal nu geen 2022 worden voordat deze verschijnt. Het is ook zo dat we de nummers vaak lang laten rijpen. Zie het als een kunstwerk waar je ook af en toe afstand van moet nemen. We zijn behoorlijk kritisch, nemen de tijd om te itereren en iets weg te zetten waar we compleet achter staan. We hebben een eigen sound, groove, energie, soms wat onvoorspelbaar en dat vind ik uniek aan MagnaCult. Als het past binnen een bepaald concept brengen we het uiteindelijk uit. Uiteraard met het nodige visuele werk erbij. Je streeft naar een compleet concept of product met alle toeters en bellen. Het moet allemaal kloppen en goed voelen.

In het verleden hebben jullie onder andere getoerd met Five Finger Death Punch en Trivium. Qua stijl niet echt vergelijkbaar met die van MagnaCult. Hoe is die samenwerking tot stand gekomen?

Je noemt er inderdaad twee op waarvan je zegt ‘dat past niet echt’. Zo hebben we nog met meer bands het podium gedeeld waarvan je zou je denken ‘is dit wel een goede combinatie?’. Ik denk dat MagnaCult niet onder een bepaalde band valt te scharen. Het heeft een eigen sound met bepaalde invloeden. Het drumwerk, de structuur van de nummers en samenspel van de gitaren zorgen voor verrassende passages. Maar hoe zo’n samenwerking ontstaat…? Het komt soms gewoon op je pad. We worden met regelmaat gevraagd of gooien zelf een balletje op. Ik denk als je terugkijkt naar die tours wij ook wel de perfecte band waren om de boel los te krijgen als opener. Gelukkig brengen we die energie op het podium nog steeds! Dat was dan ook waar ik het net over had de grootste uitdaging: mensen komen niet voor jou, die komen voor de hoofdact, hebben nog nooit van je gehoord en krijgen dan ineens een smack in the face van MagnaCult. Dat mensen zoiets hebben van ‘holy shit, wat is dit?, waar komt dit vandaan? Ik wil hier meer van horen en zien!’. En doordat het soms niet altijd in een bepaald straatje past is het juist leuker voor het publiek om zo’n ontdekking te doen.

Uiteraard probeer je vette tours mee te pakken, soms lukt dat, pakt het goed uit en heb je de mogelijkheid om een goede indruk achter te laten. Je moet er dan wel staan en ligt er druk op. Ze hebben toen wel gezien, niet alleen Five Finger Death Punch zelf, maar ook boekers: MagnaCult is een fijne band om mee samen te werken. Leveren op het podium, geen gezeik off stage, kunnen zich inschikken en werken hard. En ik denk dat dat het beste antwoord is. Ook bijvoorbeeld met zoiets simpels als het op- en afbouwen, daar werken wij heel snel en effectief. Dat zijn ook allemaal dingen die meetellen als openingsband. 1: Krijg je het publiek los. 2: Kun je snel op- en afbouwen. 3: Weet je je plaats als voorprogramma. Dat soort zaken zijn ook heel erg belangrijk om weer gevraagd te worden voor een volgende tour. Aan afspraken houden, je plaats weten en de hoofdact alle ruimte geven. Want daar gaat het allemaal om. We hebben zelf ook met veel bands samengewerkt die wel voor veel gezeik zorgden. Die zijn inmiddels gestopt of komen geen stap vooruit.

Hoe zijn jullie MagnaCult eigenlijk ooit begonnen? Hoe kwamen jullie op deze naam en welke bands hebben jullie geïnspireerd?

Daar zou drummer Bionic eigenlijk het beste antwoord op kunnen geven samen met gitarist D. Zij zijn MagnaCult gestart. We komen voort uit verschillende bands. Wowbeggar was een band uit Dordrecht, die waren voor 2005 behoorlijk populair en succesvol in de toen nu-metalscene. Ik was destijds frontman van de beruchte band Fluff. Tomas was gitarist bij Memento en Joeri van Hilten bassist bij Demia, voorheen Cancelled. Joeri heeft helaas een paar jaar geleden de Cult verlaten. Robert de Gast is onze huidige bassist en dat is echt een geschenk uit de hel! MagnaCult is dus voortgekomen uit verschillende bands. We zijn eigenlijk geen vrienden (lees: schelden en beledigen elkaar met de grond gelijk: heerlijk!), want buiten repeteren en optreden zien, spreken en ondernemen we vrij weinig. Ik denk dat dat ook wel de succesformule voor ons is dat we nog steeds hongerig zijn en goed samenwerken. We kennen elkaar desondanks door en door en staan voor elkaar klaar indien nodig. De gitarist woont in Groningen, er wonen er twee in Rotterdam en ik woon in een uithoek van Brabant. Ooit van Maarheeze gehoord? Nee? Mooi! Niet komen dan, want het is er erg rustig en daar geniet ik van.

MagnaCult

In de bijna vijftien jaar dat jullie actief zijn hebben jullie de nodige ervaring opgedaan. Als je kon tijdreizen naar het moment dat jullie de band begonnen, wat zou je anders doen?

Goede vraag… daar moet ik echt even over nadenken. Aan de ene kant zou ik helemaal niets veranderen, want als we dingen echt hadden geforceerd hadden we misschien muziek uitgebracht waar we nu niet meer achter zouden staan. Of bepaalde keuzes gemaakt waar we nu ook niet meer achter staan. En dan zouden we nu misschien ook niet meer bestaan. Maar wat zou ik anders doen… nog harder werken met een strakkere tijdsplanning? Ik zou de band in ieder geval informeren over alle duistere praktijken in de muziekwereld. Van oplichting tot contractbreuk. Daar hebben we helaas ook mee te maken gehad waar ik nu verder niet op in wil gaan. We hadden in ieder geval meer muziek kunnen schrijven, nog meer clips kunnen uitbrengen, minder gaten kunnen laten vallen tussen het uitbrengen van muziek en tours waardoor we wel wat meer gedragen zouden worden in de metalscene. Maar er valt van allebei wel iets te zeggen. Goede, maar lastige vraag…

Buiten de band om ben je docent op een hogeschool. Is dat moeilijk te combineren?

Ja, ik ben docent aan de Fontys Hogeschool ICT (ICT & Media Design) in Eindhoven. Ontzettend leuk werk! Ik houd van het coachen van studenten en gemotiveerde talenten. Een voorrecht en ook ontzettend leerzaam. Daarnaast heb ik ook mijn eigen bedrijf: Sebisodes: Meat, Metal and Masterpieces. De naam zegt het al: Meat. Ik ben een hardcore carnivoor en fervent BBQ’er. Je kunt me inhuren voor barbecueklussen, catering, feesten en partijen. Gruntend roep ik om dat jouw Tomahawk steak klaar is! Metal is dus MagnaCult voor mij en de liefde voor het genre. En Masterpieces: ik ben afgestudeerd beeldend kunstenaar, maak en verkoop schilderijen. Die schilderijen vernoem ik vaak naar nummers van MagnaCult. Dus je kunt bijvoorbeeld het schilderij Hell’s In Me kopen. Dat is dus een nummer van MagnaCult en ook een schilderij. Dat is een beetje het concept. Die drie elementen breng ik het liefst samen. Denk aan een BBQ-expositie met goede muziek. Dat vraagt veel tijd, klopt, maar doe dat met alle plezier, het maakt me gelukkig en ik krijg daar veel energie van.

Magnacult Masterpiece I'm chosen

I’m Chosen

Tijdens de tour met Six Feet Under doen jullie ook Amstelveen aan, heeft dat nog een speciale betekenis aangezien de band uit het naastgelegen Amsterdam komt?

De reden dat Amsterdam de vestigingsplaats voor MagnaCult is, heeft met de simpele reden te maken dat iedereen weet waar dat ligt. We spelen meer in het buitenland dan in Nederland en daar kent iedereen Amsterdam. We repeteren in Dordrecht, maar als je zegt ‘Hey, wij komen uit Dordrecht’, hoor je de krekels in het buitenland kraken. Er komt niemand van ons uit Amsterdam maar juist uit alle hoeken en gaten van het land. De Amstelveen-show gaat hoe dan ook een groot metalfeest worden, want in P60 werken ontzettend gastvrije, leuke en lieve mensen.

Jullie spelen ook een show in Dordrecht, dan in ieder geval de stad waar jullie repeteren. Staat er dan nog iets speciaals op het programma?

Dan is het pakjesavond hé? Ik kan in ieder geval zeggen dat de set die we hebben voorbereid de vetste en meest intensieve set is die we ooit hebben gespeeld. Maar geen zorgen, ik kom niet met een mijter en een staf het podium oplopen. We hebben wél heel wat cadeautjes voor iedereen in petto. Ook qua lichtshow zijn er heel wat verrassingen. Het wordt een avond die je als ware metalhead zeker niet mag missen! Daarnaast nemen we nieuwe, vette merchandise mee!

Wat wordt de volgende stap voor MagnaCult?

In januari hebben we een paar shows in Groot-Brittannië en de nieuwe plaat wordt de volgende stap. Een nieuw concept ook. We zijn aan het kijken hoe we het visueel gaan brengen. Dat kan ik nog niet zeggen, maar we gaan met een Amerikaanse producer werken van een grote naam en indrukwekkend CV. Nieuwsgierig? Sorry, dat is het enige dat ik kan vertellen. Maar het wordt een hele dikke sound. Als je kijkt naar Synoré, de eerste plaat. Dat was echt 35 minuten ‘in your face’. Bij Insua EnVenom zaten we iets meer richting groove. Infinitum” had het allebei. De nieuwe plaat, de vierde, gaat het ultieme meesterwerk worden met een mooie balans tussen die drie voorgaande platen.

Dan wil ik je graag bedanken dat je de tijd genomen hebt voor dit interview

Jij ook, Niek! Ik hoorde dat dit jouw eerste interview was? Well done! Dat er nog maar vele mogen volgen. Bedankt voor alle moeite die je erin hebt gestoken en tot donderdag in de Bibelot, right?! En voor de mensen die nieuwsgierig zijn naar onze avonturen tijdens de tour? Volg ons op Instagram en Facebook!

Voor het concert van Six Feet Under en MagnaCult in P60 op zondag 8 december, zijn nog kaartjes te koop.

Links: