Legion Of The Damned spreekt over het nieuwe album en roem (of het ontbreken daarvan)

Begin januari 2019 verschijnt het nieuwe album van Legion Of The Damned. Omdat er een gat van enkele jaren tussen dit album en het vorige zit, kijken fans reikhalzend uit naar nieuw werk van de band. In aanloop naar het verschijnen van het album praat Zware Metalen met zanger Maurice Swinckels over het album en de bijbehorende roem (of het ontbreken daarvan).

Hallo Maurice, hoe gaat het dezer dagen? De vorige keer dat ik een interview deed, was je net vader geworden. Is het spelen in een band te combineren met je gezinsleven en je werk?

Dat is nog moeilijk te zeggen op dit moment omdat we nog niet ‘‘fulltime‘’ weer aan het spelen zijn. Ik merk wel dat bij de laatste minitourtjes in Zuid-Amerika en Azië het voor mij anders weggaan is dan normaal natuurlijk, wat ook logisch is. De kleine wordt steeds ouder en heeft dan ook steeds meer besef van alles. Buiten dat is blijven spelen geen probleem, dat moet thuis wel goed geregeld worden maar is tot nu toe nog geen enkel probleem geweest.

Gefeliciteerd met de release van Slaves Of The Shadow Realm. De zevende alweer. Had je dat vooraf gedacht toen je met Legion Of The Damned begon?

Nee, eigenlijk niet natuurlijk. Toen we Occult veranderden in Legion Of The Damned was dat ook een gok en was dit ook maar kijken hoe dit zou uitpakken. Gelukkig is dat heel goed uitgepakt maar ik had in 2006 niet kunnen denken dat we in 2019 nog een plaat zouden doen natuurlijk. Daarbij ben ik geen persoon die echt over de toekomst van de band nadenkt. Wat komt komt, en anders niets. Dus een vraag over hoe ik Legion Of The Damned over vijf jaar zie? Totaal geen idee, haha.

Hoe lang duurde het schrijfproces deze keer?

Toch wel de vier tot vijf jaar die ervoor stonden sinds Ravenous Plague. We hebben niet continue aan de plaat gewerkt maar zijn na Ravenous Plague wel meteen begonnen met langzaam schrijven van de nieuwe plaat. Tussendoor hebben we een tournee gedaan met Sepultura en shows gedaan in Dubai en Beiroet, een mini tour in Latijns-Amerika en Azië maar toch steeds weer de draad opgepakt. De nummers waren eigenlijk pas begin dit jaar allemaal klaar waarna we in juli de studio in zijn gedoken!

Was het album helemaal klaar toen jullie de studio ingingen of zijn er in de studio nog dingen gewijzigd?

Legion Of The Damned gaat altijd full-prepared de studio in. Alle nummers en teksten zijn honderd procent af. Wat we dan nog in de studio doen is kijken of we en waar we melodie toevoegen en/of solo‘s of andere dingen en of we en welke teksten we tweestemmig doen of whatever. Voor de rest zijn de nummers allemaal af. Dat is ook de reden dat wij nooit lang nodig hebben in de studio. Tegenwoordig is dat een kleine drie weken maar weet dat we voor Feel The Blade en Malevolent Rapture maar tien dagen hadden, wat voor een plaat opnemen heel erg kort is.

Klopt het dat jij geen teksten schrijft? Kun je uitleggen hoe dat in zijn werk gaat?

Dat klopt ja! En dat is bij elke Legion Of The Damned plaat zo geweest. Het lijkt heel vreemd maar toch zijn er meer bands die dit doen. Zoals bijvoorbeeld Vader. Toch is het niet zo dat ik daar absoluut geen werk aan heb, soms zelfs nog veel meer werk. Als je zelf de teksten schrijft heb je meteen het ritme te pakken. Ik moet bij Tony ‘Skullcrusher’ Manero, die de teksten schrijft, ook alles meteen leren en oppakken: ritme, teksten, uitspraak en dergelijke. Het is dan ook een continue weerzien van mij en Tony om de teksten te doen, samen bespreken we wat weg moet, wat anders moet enzovoort. De reden waarom ik geen teksten schrijf heeft te maken met de drukte in 2002-2004 en een ommezwaai in mijn leven toen ik fulltime mijn eigen bedrijf begon. Ik had geen zin meer om teksten te schrijven. Voorheen voor Occult schreef ik ze altijd maar ik wilde eens mijn beste vriend vragen om dit te gaan doen en ik was ook benieuwd hoe iemand anders nu de teksten zou neerleggen. Dit is zo goed bevallen bij Feel The Blade (Elegy For The Weak), dat we Tony tot op heden zijn ‘gebruiken’.

Waarin verschilt Slaves Of The Shadow Realm van zijn voorganger Ravenous Plague?

Hij is een stuk agressiever en rouwer maar ook donkerder en bevat meer melodie dan Ravenous. De productie is een stuk ruwer.

Er zat een lange tijd (vijf jaar) tussen Slaves Of The Shadow Realm en de voorganger. Wat is daarvan de reden?

We hebben sinds 2005-2006 turbulente periodes gehad met veel druk elk jaar, we moesten presteren. We waren immers uit Occult gekomen en hadden ineens enorm succes met Legion Of The Damned, dat moest welk jaar ook wel gehandhaafd worden. Giarist Richard Ebisch vertrok uit de band waarna we heel snel Twan van Geel erbij namen. Door die snelle omwisseling waren er ook ups en downs en na Twan’s eerste plaat (Ravenous Plague) voelde ikzelf enorm de drang om even een plaats terug te nemen met de band, wat minder spelen in Europa en dan vooral Duitsland. Ik wilde dat de fans weer hongerig zouden worden om Legion Of The Damned te zien. Ook voor ons was het goed om even bij te tanken. Ik zie het nu zelf bij mijzelf en de rest van de band: we zijn flink gemotiveerd, zelfs meer dan eerst tevoren!

Is er een nummer op Slaves Of The Shadow Realm waarvan je zeker weet dat het live een kraker zal zijn?

Meerdere, zeker! Widows Breeds, Demonic Mind en Dark Coronation. Ik denk dat deze songs heel erg gaaf gaan werken live!

Eerdere release verschenen vaak met een bonus DVD. Komt Slaves Of The Shadow Realm ook weer met extra’s?

Ja! er zal een DVD bijkomen met wat optredens uit de oude doos, een stukje van Dubai live maar veel al nog oude optredens met good-old Richard.

Jullie toerden dit jaar in de Filipijnen. Hoe is deze tot stand gekomen? Hoe was het daar?

Ja, we deden een kleine tour in Azië: een show in Bangkok, Singapore, Vietnam en drie in de Filipijnen. Dat heeft mij ook een hoop werk en kopzorgen gekost. Uiteindelijk zouden daar ook nog India en China bijkomen. Maar uiteindelijk is het dat geworden wat we deden: een super gave ervaring. Ik was in januari zelf in Thailand op vakantie, na terugkomst drie weken later kon ik alweer die kant op met de band. Dat was super! Heel gaaf om daar te spelen! In Davao speelde we voor bijna vierhonderd uitzinnige Legion Of The Damned-fans, een grote chaos en gekkenhuis!

Legion Of The Damned maakte destijds (in 2006, na het verschijnen van het debuut Malevolent Rapture) een bliksemstart. Een prima debuut en mooie plekken op de bills met verschillende bands. Wat vind je van de status van Legion Of The Damned anno 2018 en wat hoop je dat 2019 in dat opzicht gaat brengen?

Ja… lastig. Ik zie de band nooit als een populaire band of één van de betere, we worden wel eens bestempeld als ‘een van de beste trash bands van Nederland‘ maar ik ben daar veel te nederig voor, wij allemaal trouwens. Ik zie mijzelf gewoon in een band spelen die lekker loopt en waar ik enorm plezier in heb. Dat het goed loopt is supertof maar ik voel mij niet beter dan een ander of andere band. Je moet ook een stukje geluk hebben en met populariteit van een band kan het ook zo weer afgelopen zijn. Op festivals ben ik nog altijd super verrast dat het volle bak is of dat de tent overvol is. Ik zie dit niet als iets vanzelfsprekend, dit was zo in 2006 en dat zal ik in 2019 ook weer hebben. Natuurlijk, als een plaat goed ontvangen wordt kun je rekenen op goeie en veel respons maar zoals ik al zei is het niet vanzelfsprekend. Ik hoop dat de nieuwe plaat goed wordt opgepikt en dat mensen hem gaaf vinden. Over de status kan ik wel zeggen dat ik denk en vind dat de status van Legion Of The Damned wel agressief is. De fans willen een agressieve plaat en die krijgen ze nu ook zeer zeker!!

Met zeven cd’s in de catalogus wordt het zeker steeds lastiger een setlist te maken? Wie beslist welke nummers er live worden gespeeld?

Eigenlijk allemaal maar uiteindelijk zijn het drummer Erik Fleuren en ik die de knopen doorhakken. Er zijn gewoon altijd tracks die je moet spelen, zoals Legion Of The Damned, Werewolf Corpse en Bleed For Me. Dat wordt ook steeds lastiger, zeker omdat je ook de nieuwe plaat moet promoten. Maar we komen daar altijd wel uit.

Bij Zware Metalen geven we de geïnterviewde altijd het laatste woord. Ga je gang:

Ik hoop dat iedereen de nieuwe plaat gaat checken en gaaf vindt. Geniet gewoon van zo’n productie en metalplaat. Tegenwoordig zijn er altijd veel mensen die meteen op internet zich negatief uiten over bepaalde dingen, bands en personen. Dat is erg jammer, vind ik.

Links: