Interview – Skyfire

Interview – Skyfire

Het Zweedse Skyfire is een rijzende ster aan het Metal-firmament. De eigenzinnige neo-klassieke, folk-geörienteerde Black Metal wordt door fans en critici warm onthaald. Met het nieuwe Mind Revolution heeft de band wederom een sterke troef in handen, en het album wordt dan ook bedolven onder loftuitingen en goede recensies. Tijd om eens contact te leggen met drummer Joakim Johnsson.

Ten eerste, gefeliciteerd met Skyfire´s magnifieke tweede album, Mind Revolution.

Dank je, we zijn er zelf ook meer dan gelukkig mee.

Dit is jullie tweede volledige album na Timeless Departure uit 2000; voelden jullie dit keer extra druk tijdens het schrijfproces?

Natuurlijk was er wel wat meer druk, maar ik denk niet dat één van ons daar iets van gemerkt heeft bij het schrijven van de nummers. Er zit bij het schrijven van nieuw materiaal altijd iets in je wat denkt: “wat zullen de oude fans hier van vinden?” maar uiteindelijk weten we vrij zeker wat we moeten schrijven.

Skyfire is opgericht in 1995; vertel ons eens wat meer over jullie vroege historie, en hoe jullie in contact zijn gekomen met Hammerheart Records.

Zoals je al zegt is Skyfire in 1995 opgericht toen songwriters/gitaristen/keyboardspelers Andreas Edlund en Martin Hanner elkaar ontmoetten en muziek begonnen te schrijven. Wat later kwamen drummer Tobias Björk en bassist Jonas Sjögren erbij, en hadden we alleen nog maar een zanger nodig.
Onze eerste demo hebben we opgenomen met Mattias Holmgren, die toendertijd in Naglfar zat, als zanger. Die demo hebben we echter nooit uitgegeven. Voor de tweede demo vroegen we Mornaland-zanger Henrik Wenngren, en zijn stem bleek perfect bij onze muziek te passen. Wat later werden we dan ook benaderd door Hammerheart, die ons een contract voor twee cd’s aanboden. Na wat contractuele wijzigingen tekenden we het en voor we het wisten zaten we de zomer daarop in de befaamde Abyss studio.
Timeless Departure werd uitgegeven, en werd uitstekend onthaald. Toen Tobias Björk de band verliet ben ik tot Skyfire toegetreden. We begonnen veel te oefenen, en speelden ons eerste concert in Västerås, in Zweden.
In september van 2002 gingen we weer de studio in om het materiaal van Mind Revolution op te nemen, en nu maken we ons op voor de Generation Armageddon-tour, waar Skyfire totale vernietiging zal brengen!!

Jullie muziek is vrij divers; wat zijn jullie grootste invloeden?

De verschillende stijlen die als invloed dienen zijn legio: death, black, trash, power, jazz, klassiek, te veel om op te noemen. We luisteren allemaal naar verschillende bands en genres, en combineren die dan in Skyfire, wat onze muziek vrij breed maakt qua stijl. Zo luistert Martin naar metal – en wat bands die ik hier niet eens zal noemen!! – en luistert Jonas naar Rush, Kansas en Meshuggah, om er maar een paar te noemen. Andreas luistert met name naar Skyfire en wat klassieke bands, terwijl Henrik veel black metal hoort. Ik zelf luister vooral naar grindcore, jazz en fusion.

Zie jij Skyfire als een authentieke Black Metal band, of is het meer dan dat?

Nee, ik denk niet dat Skyfire een echte Black Metal band is, maar het is natuurlijk altijd lastig om een je eigen muziek te labelen en in een hokje te stoppen. Ik denk dat de term Melodic black/death/power metal de lading aardig zou dekken. Maar wat weet ik nou helemaal; ik ben maar de drummer!

SkyFire band

De line-up op mijn promo-exemplaar van Mind Revolution zegt mij dat jij zelf, naast Martin Hanner en Andreas Edlund, ook nog wat gitaar speelt op het album. Wie speelt precies wat bij jullie?

Ik speel wat stukken op Shapes of Insanity en Caged, en misschien nog wat stukken die ik mij niet meer kan herinneren. Andreas en Martin spelen de rest.

Wie is er binnen Skyfire verantwoordelijk voor de muzikale stijl, en wie schrijft de teksten?

Henrik en Jonas schrijven tegenwoordig de teksten, waarbij ze beiden ongeveer de helft van het materiaal verzorgen – de teksten zijn overigens uitermate sterk. Voor het geluid van Skyfire zijn vooral Andreas en Martin verantwoordelijk, gecombineerd met de invloed van de rest van de leden.

Jullie gaan binnenkort op tour als support van Thyrfing en Ancient Rites tijdens het Generation Armageddon festival. Wat zijn de gevoelens binnen de band hierover, en wat kan het publiek van jullie verwachten?

The tour wordt “fucking amazing!!!” Alle bands zijn zeer sterk en erg gevarieerd qua stijl. Het publiek kan een uitstekende avond verwachten! We zullen drie nummers van Mind Revolution spelen, aangevuld met wat ouder materiaal. Het is alleen zonde dat we maar dertig minuten hebben om te spelen. Hopelijk komen we snel terug om een volledige set te doen!

Tot slot: wat verwachten jullie zelf van dit album, en wat zijn de plannen voor de toekomst?

Hopelijk kunnen we nu de mensen bereiken die het eerste album niet hebben gehoord, en met wat geluk vinden de oude fans het nieuwe album ook goed J
Wat betreft de toekomstplannen: meer optredens doen dit jaar en alvast voorbereiden op het nieuwe album. Koop ook de gelimiteerde versie van de Haunted by Shadows MCD en Mind Revolution! Daarnaast kan het natuurlijk ook geen kwaad een extra exemplaar van Timeless Departure te bezitten, haha!!
Cheers!