Interview Paragon

Interview met Paragon


Paragon is een Duitse band die heerlijke old-school metal maakt. Na de review gedaan te hebben van hun eerste officiële studio album “Law of the Blade” kreeg ik vervolgens ook de kans om Jan Bünning (Bass, Backing Vocals) eens via een interview aan de tand te voelen.


Hoe is Paragon ontstaan ?


Hmm dat is een lang verhaal, ik zal het in het kort proberen te vertellen. We zijn ontstaan door onze gitarist Martin Christian, die rond 1990 de band met een andere formatie dan we nu hebben oprichtte. Nadat de we een van onze eerste demo cd’s opnamen “World of sin” in 1995, veranderde de line up weer. Hierna zijn we op toer geweest met “Big Amon Drums”, waarna de band geheel uit elkaar ging door eigen interesse naar andere muziek stijlen. Martin heeft band toen een op een laag vuur gezet, maar ging ondertussen door met het schrijven van songs en muziek. In ’96/’97 zocht Martin nieuwe band leden, vormde de band zoals hij nu is. Hij vroeg of ik interesse had om bij Paragon basgitaar te spelen, en of ik op achter grond mee wou zingen. Zodoende sloot ik me bij hem aan, en in 1997 namen we op eigen initiatief (zonder platenmaatschappij) de demo “Final Command” op. Toen we steun kregen van B.O. Records werd in 1998 “Final Command” officieel opgenomen, snel gevolgd door onze volgende demo “Chalice of Steel”. Omdat we niet blij waren met B.O. record veranderden we weer van platenmaatschappij. We hebben dat jaar toen afgesloten door op “Wacken”, “Bang Your Head”, en wat Engelse festivals te spelen.


Omdat Martin C. de muziek schrijft, ben ik benieuwd of de overige bandleden enig inspraak op de muziek en eventuele song texten hebben ?


Onze zanger (Andreas Babuschkin) schrijft bijna de meeste songs zelf, op een enkele nummers na dan die door Martin C. zijn geschreven. Andreas leest veel fantasy boeken, en haalt daar het meest zijn ideeën uit voor de nieuwe nummers. Ik weet niet precies welke boeken, maar onze nummers hebben wel enig concept op die fantasy verhalen. Omdat we al aardig op leeftijd zijn (ik ben 44),en zijn opgeroeid met de muziek van Judas Priest, Iron Maiden, de oude Accept, halen we ook daar grotendeels onze inspiratie vandaan.


Toen ik het album “Law of the Blade” hoor, was ik een beetje verbaasd over de verschillende invloeden in jullie muziek. Is daar een speciale reden voor, of wilt Paragon een brede doel groep bereiken ?


Je bedoelt dat we snelle en langzame nummers hebben met wat rock ballads ?


Ja,Waar ik me aan erger is, dat als ik een nieuwe cd opzet van een melodieuze speed/metal band, alle nummers bijna hetzelfde klinken.Voor mij is dit fucking saai, ik luister ze dan ook nooit helemaal af. We hebben altijd al anders willen zijn, snel, langzaam als er maar variatie in zit. Kijk nou maar naar de eerdere cd’s van Judas Priest, je kan niet zeggen van “die spelen alleen maar snel of traag”. Zo wilden wij dus ook Paragon opstellen, maar wel met onze eigen draai. Dus of je nou een langzaam of heavy nummer hoort, dat je dan kan zeggen “Hé dat is Paragon”.Paragon band fotoHoe was de ervaring toen Paragon voor het eerst optrad op de grote festivals, hoe reageerde het publiek ? (Wacken, Bang Your Head)


Het kwam als een totale verrassing voor ons dat we daar mochten spelen (1999). Tot nu toe waren we gewend om de kleine festivals af te gaan, en vervolgens stonden we op wacken. Die dag waren wij de eerste band die zou optreden, en waren verbaasd toen de hekken open gingen dat er zo veel mensen op ons podium af kwamen rennen.
Wat we niet hadden verwacht was dat er mensen van heel Europa aanwezig waren, Italianen, Spanjaarden en enkele Russen. Ik speelde dat optreden niet echt zoals het hoorde, maar de sfeer was zo goed dat niemand het door had. Dit was echt geweldig !!! Naar mijn mening hebben we het goed gedaan op wacken. Dat hele jaar was trouwens geweldig, we hebben samen met Saxon (voorprogramma) gespeeld. Die optredens werden steeds groter, en trokken ook steeds meer publiek. Ik kijk nu al uit naar de tour samen met Gamma ray, we verwachten daar een nog veel groter publiek.


Hoe zijn jullie in het voorprogramma gekomen van Gamma Ray ?


Dat is niet zo moeilijk, Gamma Ray komt namelijk ook uit Hamburg. Net als ons komen ze in dezelfde clubs, en regelmatig drinken we dan heel wat bier samen. We vroegen op een gegeven moment aan Gamma Ray, of wij als support band in hun voor programma mochten spelen voor hun komende toer. Toen ze ja zeiden, waren we zeer vereerd. Andere bands die daar ook interesse in hadden waren behoorlijk jaloers. Maar wij mochten mee ! }:)


Jullie hebben laatst ook een aantal optredens gehad met StormWarrior. Hoe zijn jullie met StormWarrior in contact gekomen, en wat is jullie relatie met hun ?


We hebben het zelfde platenlabel, en hangen rond in de zelfde clubs. Onze producer heeft de eerste demo van hun opgenomen,en wij hebben ze geholpen met sommige nummers als achtergrond zangers. Zo doende hebben we meerdere malen samen een concert gegeven. De groep StormWarrior bestaat uit een hoop gekke gasten, waar je gewoon veel lol mee kan hebben. De zanger is altijd makkelijk te herkennen op de festivals, want hij is de meest dronken persoon die er maar aanwezig is. Hij is soms wel wat moeilijk, maar als je hem beter kent is het echt een goede gozer.

Ik heb gelezen dat Paragon een concert voor een goed doel heeft gedaan, hoe is dat zo gekomen ?


We werden door een instantie gevraagd of we wilden spelen voor een goed doel (watersnoodramp), en gingen er mee akkoord. Het concert is uit gelopen tot een totale ramp ! Er werd ons verteld dat ze zo’n 5000 mensen verwachten, maar uit eindelijk kwamen er maar 200 opdagen. Achteraf bleek dat er 3 a 4 weken voor het concert pas iets was gedaan aan de promotie. Het concert was in het oude gedeelte van het voormalige oost Duitsland, en dit was een gebied waar we nog nooit waren geweest. We wisten dus totaal niet wat we konden verwachten van dit optreden. Doordat er bijna niemand kwam opdagen, was er dus ook niet genoeg geld om de bands en de organisatie te betalen (vaste lasten). Dit was zonde, want we wilden heel graag helpen.


Wanneer komt Paragon Nederland eens opzoeken ?


Tot nu toe heeft nog niemand uit Nederland contact gezocht met ons ! We willen heel graag wel eens die kant op gaan, en vragen niet veel voor een concert. Wat vergoeding voor het vervoer, en voor de resterende zaken. Het gaat ons er om dat we plezier hebben, en dat is onze motivatie. Dus mochten er mensen in Nederland zijn die Paragon willen uitnodigen, dan kunnen ze contact met mij opnemen.


Zijn er plannen om Paragon buiten Europa te brengen ?


We willen heel graag, maar ons nieuwe platenlabel houd ons nog tegen. Het label dat we nu hebben heeft geen goede distributie buiten Europa, en dat houd ons tegen. Zelfs met sommige landen binnen Europa, zoals Italië, en Frankrijk hebben we slecht contact. Dit terwijl we wel goede resultaten hadden met onze demo cd’s. Ons platenlabel doet z’n best, dus we hebben goede hoop voor de toekomst.


Dus dit label doet beter z’n werk dan de andere die jullie in het verleden hebben gehad ? (Dit vraag ik omdat het mij gewoon opvalt dat veel Duitse bands regelmatig van label veranderen)


Ja, zeker wel ! B.O. record was gewoon een slechte label, ze hadden wel geld voor als we ideeën hadden. Jammer genoeg hebben ze het niet voor elkaar gekregen, dat we een concert konden doen. Daarnaast deden ze heel weinig aan promotie van onze demo cd’s. Dit was zeer teleurstellend. Het label die we nu hebben, doet z’n best ons goed te promoten. Oké, ze hebben nog geen grote naam, maar doen meer als andere labels tot nu toe. (Jan, was verbaasd dat toen ik hem vertelde dat het album “Law of the Blade” of in de large popmerchandise heb zien staan.) Dit had ik niet verwacht. Ik weet niet zeker of ons label dit uit zichzelf heeft gedaan. Het klink in ieder geval heel positief om te horen.


Komen er nog video opnames van Paragon nummers ?


Er zijn plannen, maar er moet ook geld voor beschikbaar zijn. Ik heb onlangs nog contact gehad met een goede producer, die ook video’s maakt voor Rhapsody. Zodra ze tijd voor ons hebben komen ze naar Duitsland. Dan willen we dus opnamen laten maken van concerten die we dan geven. Ik weet niet hoe we dat dan gaan aanpakken, we kunnen ze moeilijk zomaar laten over komen en dan snel even wat filmen. Daar gaat nog een hoop tijd in zitten.


Wat kunnen we van Paragon in de toekomst verwachten ?


Als eerste willen we de toer met Gamma Ray overleven, en daarna zien we wel. We zijn wel al begonnen met het schrijven van nieuwe muziek, voor het volgende album. Meestal als we op toer gaan na een album of demo cd, hebben we meestal al nieuw werk klaar liggen. In dit geval hopen we ons 2e studio album af te hebben rond maart, zodat we klaar zijn voor het nieuwe festival seizoen. Al moeten we wel wachten tot ons platenlabel er de goed keuring voor geeft. Bovendien zullen we binnenkort een Manowar nummer gaan opnemen voor een tribute cd die word uitgegeven door “Nuclear Blast”. We hebben al eens eerder een tribute nummer gedaan van Helloween, en die is goed ontvangen door de fans.


Heb je nog een paar laatste woorden voor de fans ?

” Keep the METAL alive ”