Interview met Your Highness

”Aan ons moet je niet vragen hoe je succesvol wordt”

Na een geweldige passage op Antwerp Metal Fest en kort voor hun optreden op Willrock kreeg ik de kans om samen te zitten met de Antwerpse stoner-trots Your Highness. Het gaat goed met dit vijftal, het bracht vorig jaar een bier op de markt en is hard aan het werk aan een nieuwe plaat. Er staat een (Zuid-)Europese tour gepland en tijdens het gesprek wordt heel duidelijk dat dit een band is met een smoel en een gezonde dosis ambitie. Aangezien Jean (gitaar), Barry (gitaar), Jo (drum), Ben (zang) en Jorn (bas) uit één mond lijken te spreken, laat ik voor dit interview de vragen beantwoorden door Your Highness.

Aborted2014-1

Heren, hoe gaat het met Your Highness?

Heel goed. Hoewel we deze zomer wel enkele shows spelen zijn we vooral achter de schermen heel hard aan het werk. Op 31 januari 2015 brengen we onze nieuwe langspeler uit (releaseshow: Hangar 27 in Edegem) en op dit moment zijn we volop aan het schrijven en repeteren. We hebben nu negen nummers, op de uiteindelijke plaat komen er waarschijnlijk tien of elf. We spelen natuurlijk wel nog op Desertfest in Antwerpen (10-11-12 oktober in Trix), zonder twijfel het beste optreden voor fans van stoner metal in de lage landen.

En wat mogen we verwachten van de nieuwe plaat?

We hebben voor deze plaat heel wat nieuwe dingen geprobeerd. Er is geëxperimenteerd met nieuwe ritmes, nieuwe patronen en nieuwe instrumenten. Onze fans kunnen we wel geruststellen, het blijft absoluut en 100% Your Highness. Er is wel meer variatie te vinden, we hebben alle vijf een heel brede muzieksmaak en daarom zijn er veel verschillende invloeden terug te vinden, zonder dat onze eigen sound verloren gaat natuurlijk. Als je aan een nieuwe plaat werkt, houd je natuurlijk in je achterhoofd wat je fans van je verwachten. Voor zo’n 20% van het nieuwe album hebben we deze bedenking even achterwege gelaten en gewoon echt voor onszelf muziek gemaakt. Noem het gerust ‘plaatnummers’, dingen die je niet meteen live zal spelen maar binnen de context van de plaat wel uitstekend tot hun recht komen. De overige 80% zal wie ons al lange tijd volgt bekender in de oren klinken.

Hoe komt een nummer bij Your Highness tot stand? Schrijven jullie als groep of hebben jullie een vaste componist?

Gewoonlijk gaat het gitaar – drum/bas – zang. We vertrekken meestal van een riff of een idee waarop we dan al jammend voortbouwen. Soms is ons vertrekpunt zo geniaal dat het halve nummer er al staat, andere keren is er meer werk nodig. De gitaren zijn doorgaans het vertrekpunt, maar heel de band timmert mee aan het eindresultaat. Op dat vlak zitten we ook vaak op dezelfde lijn, we zijn geen band die ruzie maakt tijdens het schrijven van nummers, zeker niet.

Aborted2014-1

Hebben jullie met Your Highness, na vijf jaar en enkele succesvolle releases, al wat meer financiële ruimte?

Op zich kan je stellen dat de band op dit moment min of meer break even draait. Het is vooral ook een zaak van ervaring, een kwestie van efficiënter met de middelen om te springen. Zo plannen we vier dagen pre-productie alvorens we acht dagen de studio induiken. Zo zorgen we ervoor dat we enerzijds de tijd in de studio -altijd een grote investering- kunnen beperken en anderzijds een veel beter resultaat krijgen, omdat alles op voorhand op punt staat. We hebben met Your Highness het geluk dat we redelijk goed verkopen op onze optredens, en als we er in slagen al ons bier te verkopen.

Laten we het anders eens over ‘Hoogheid’ hebben. Dat AC/DC eigen bier heeft wisten de meesten wel, maar jullie dus ook!

Ja, inderdaad. Hoogheid is nu al enkele maanden verkrijgbaar, maar het grote publiek kon er kennis mee maken op Antwerp Metal Fest. Daar werden toch een vijfhonderdtal Hoogheden geconsumeerd en we hoorden van verschillende vrienden dat je er fameus scheef van kan gaan. Ondertussen vind je het ook al in enkele cafés in en rond Antwerpen, onder meer de Cantaloop in Berchem, de Kalifornia in Boechout of Venue 219 op ’t Zuid. Allemaal cafés waar we toch een zekere band mee hebben en ook al de nodige uren en nachten hebben doorgebracht. Je kan het bier natuurlijk ook gewoon bestellen bij één van ons of via onze Facebook-pagina.

Waar komt het idee vandaan om je eigen bier op de markt te brengen?

Het zal niemand verbazen dat we alle vijf liefhebbers zijn van een lekker biertje. Een maat van ons is hobby-brouwer en zo is het idee gegroeid om zelf een bier te ontwikkelen. Hoewel we het natuurlijk niet zelf brouwen hebben we wel heel wat inspraak gehad in het recept. Het derde brouwsel was het goede en is uiteindelijk Hoogheid geworden. Je mag je verwachten aan een fris maar wel een zwaar bier -een persoonlijke voorkeur-, met een duidelijke hopsmaak. Logischerwijs gingen we geen pils brouwen, maar hebben we voor het sterkere werk gekozen. Er is in dat bier wel meer tijd gekropen dan we hadden voorzien, door een fout hebben we zelf 5.000 etiketten moeten plakken, niet heel metal natuurlijk. Maar we krijgen goede feedback en nodigen iedereen uit om ook eens een Hoogheid te proeven!

Jullie zeiden het al, in november spelen jullie op Desertfest, kijken jullie er naar uit?

Absoluut, Desertfest wordt het beste op het vlak van stonermetal dat er dit jaar in België te vinden is. Het is ook een soort thuismatch, omdat het publiek echt komt voor het soort muziek dat wij spelen. Heel anders dan op een affiche staan met hardcore- of punkbands, waarbij het publiek niet meteen zit te wachten op Your Highness. Daarom was het ook zo leuk om op Antwerp Metal Fest te spelen, waar je alle genres naast elkaar vindt, op het podium en in het publiek.

Aborted2014-1

Hoe staat de Antwerpse metalscene er tegenwoordig voor?

Na enkele moeilijke jaren, waarin er heel wat kleine zaaltjes verdwenen, is er terug heel wat leven in de underground te vinden. Hierbij is de verdienste van Antwerp Music City niet te onderschatten. Ze bieden een podium aan heel uiteenlopende genres, kunnen rekenen op een vast en enthousiast publiek en hebben heel wat bands de nodige kansen gegeven. Veel bands hangen daarom ook nauw aan elkaar, kijk maar naar de Antwerp Metal Fest All Star Band die het festival afsloot: leden van onder andere Toxic Shock, Bliksem en Black Swarm die samen het podium delen, heel mooi dat.

Kijken jullie met Your Highness intussen ook verder dan Antwerpen en Vlaanderen

Natuurlijk, Na de release van onze plaat trekken we voor de derde keer naar Spanje en Frankrijk. We hebben er een dikke week met shows gepland, dus dat wordt weer een geweldig avontuur. We worden daar steeds heel enthousiast onthaald. In Nederland, als je dat het buitenland wil noemen komen we natuurlijk ook regelmatig. Vooral Engeland is heel moeilijk, daar zijn de mensen blijkbaar enkel geïnteresseerd in Europese DJ’s en schreeuwerige hardcorebands, van die skinny jeans toestanden. Neen, we moeten onze pijlen eens dringend op Duitsland gaan richten, als je daar regelmatig in het weekend twee shows kan gaan spelen, kom je al heel ver.

Een nieuwe plaat, een eigen bier, optredens in binnen- en buitenland, valt het allemaal nog wel te bolwerken met jullie privéleven?

Bij Your Highness zitten we allemaal op één lijn: ieder van ons is bereid enorm hard te werken voor deze band en weet dat daar offers voor gemaakt moeten worden. Het is altijd puzzelen met onze jobs en het gezin van Ben, maar we gaan er alles aandoen om met Your Highness zo ver mogelijk te geraken. Op dit moment zijn we ook nog een echte DIY-band, enkel voor de distributie kunnen we rekenen op de hulp van Roughtrade. Een klein label is voor ons op dit moment waarschijnlijk geen meerwaarde, maar als de grote namen komen kloppen zullen we uiteraard luisteren, we willen uiteraard de kansen grijpen als ze zich voordoen.

Hebben jullie, als afsluiter, nog wijze raad voor beginnende bands die het grote succes ambieert?

Bij deze vraag kwam er geen eensgezind antwoord, de band had heel uiteenlopende meningen, maar weinig concrete raad. Hier volgt een korte samenvatting van het antwoord.

Jean: Wij zijn niet de juiste band om aan te vragen hoe je groot en succesvol moet worden.

Jorn: Dat vind ik niet, wij zijn aan het groeien zonder toegevingen te doen op onze sound en onze smoel.

Barry: Het is vooral een zaak om het voor uzelf plezant te houden, dan zal het publiek zich ook amuseren, en dat is heel belangrijk.

Ben: Je moet je als jonge band ook gewoon aan de regels houden: houd je aan de tijdslimiet van je set en ruim je fucking gerief op voor de volgende band aan de beurt is.

Jo: En vergeet niet hard te werken, niets gaat vanzelf.

Heren, bedankt voor dit gesprek!

Links: