Interview met XIV Dark Centuries

Interview XIV Dark Centuries

XIV Dark Centuries bracht deze maand haar nieuwe plaat uit en dat deden ze in stijl: zonder al te grote financiële steun staken deze jongens een prachtplaatje in elkaar. Ik kreeg toetsenist Tobi te pakken en mocht hem enkele vragen stellen.

Hallo! Allereerst wil ik jullie nog een laat maar oprecht gelukkig nieuwjaar wensen en jullie feliciteren met de nieuwe plaat Gizet Dar Faida. Hoe gaat het nu met jullie?

Dank je! Wij wensen jou ook een gelukkig nieuwjaar. Het is zeer leuk om te horen dat je het nieuwe album goed vind! De laatste dagen hebben we eindelijk wat kunnen uitrusten. Het is zeer belangrijk om wat tijd voor jezelf te maken in deze drukke wereld.

Hoe verliepen de opnames van jullie nieuwe ‘kindje’?

De opnames verliepen eigenlijk heel gewoon, er waren niet echt veel verschillen met vorige keren. We namen de plaat op in de studio van onze zanger Michel. We hebben nooit echt een groot budget gehad om onze albums op te nemen dus de keuze was snel gemaakt als het op de studio aankwam. Onze manier om een plaat op te nemen? Plug and Play! We hebben de instrumenten opgenomen zoals we het 14 jaar geleden hebben gedaan. Gewoon puur en met veel plezier. Als het op mixen en masteren aankomt moet je natuurlijk wel vertrouwen op moderne snufjes, maar voor ons is de belevenis van het opnemen natuurlijk het belangrijkst. Ik vind persoonlijk dat Michel heel goed werk heeft geleverd. We wilden geen perfecte plaat maken, mensen moeten kunnen horen dat er niet al te veel aan geknoeid wordt. Als de drums een beetje achter liepen op de rest of de gitaar wat te lawaaierig was maar het liedje en de sfeer er rond zaten goed, dan was het voor ons een goede opname. Het voelt gewoon beter aan, maar dat komt ook omdat we al wat ouder zijn en niet bij een verschrikkelijk groot label zitten.

XIV4

Wat gebeurde er zoal? Enkele grappige of toffe dingen die je ons kan vertellen over het opnemen?

Wel, iedere dag was natuurlijk vermoeiend maar het was het waard. We werkten aan het album nadat we thuis kwamen van ons werk en dat ging dan vaak door tot laat in de avond. Echt specifieke grappige dingen zijn er niet gebeurd, maar ik kan je wel vertellen dat we ons iedere dag kostelijk geamuseerd hebben.

Dit is jullie derde album, hoe zou je het proces omschrijven dat jullie doorgemaakt hebben als band? Wat veranderde er zoal doorheen de jaren?

Wel, ik denk dat dit een zeer typisch proces is in het geval van XIV Dark Centuries. We spelen al bijna vijftien jaar samen en voor we ons eerste album uitbrachten speelden we enkel zeer kleine optredens. Vandaag spelen we voor een groter publiek. Maar dat is maar één voorbeeld. We hebben veel meegemaakt doorheen de jaren: mensen kwamen en gingen, persoonlijke veranderingen et cetera. Iedereen maakt persoonlijke dingen mee en dat proberen de in onze muziek te verwerken, dat is ook waarom deze muziek klinkt zoals wij zijn.

Als je iets zou kunnen zeggen tegen de jij in 1998, wat zou dat dan zijn?

Ik zou zeggen: luister niet naar wat mensen uit de toekomst tegen je zeggen! Neen, serieus? Ik denk niet dat we spijt moeten hebben over wat we in het verleden hebben gedaan. Iedere belevenis, goed of slecht, heeft ons geholpen wat wijzer te worden dan ervoor. Wie weet wat er anders was gebeurd?

Als je het album een score mocht geven, hoe hoog zou die dan zijn?

Dit is een moeilijke vraag. Allereerst moeten we uitmaken naar welke criteria het album geëvalueerd moet worden. Ik zou hier eigenlijk liever niet op willen antwoorden… maar ik zal het toch proberen. Ik zou het album een acht op tien geven. Er staan goede nummers op en je kan het album enkele keren beluisteren en altijd nieuwe dingen ontdekken. De productie is goed, zeker voor een band van onze grootte. Natuurlijk kunnen we deze plaat niet vergelijken met een productie van enkele tonnen. Ik laat twee punten achterwege omdat bijna geen enkel album een 10 waard is, er zijn altijd imperfecties, en we moeten natuurlijk iets te verbeteren hebben op ons volgende album!

Jullie bandnaam staat voor de eeuwen waarin het christendom de heidense (en andere) cultuur verdrong. Is het momenteel anders of is dit nog altijd niet veranderd? Hoe denken jullie hierover?

We willen deze dingen in onze teksten niet constant aanduiden. Veel mensen voelen zich persoonlijk aangevallen wanneer we het over deze dingen hebben. We respecteren dan ook iedere vorm van religie. Als we wat aanhalen, dan bekritiseren we vooral de menselijke acties in de naam van religie, niet de godsdienst zelf. We vertellen enkel verhalen uit het verleden en sommige liedjes drukken ook onze mening uit over de huidige situatie: de afbraak van de natuur, de ontwikkelingen afkomstig van de mensheid enzovoorts. Dat doen we dan ook in de vorm die het best past bij onze muziek.

XIV5

Pagan metal is ‘hot’ momenteel. Je mag zelfs rustig zeggen dat het genre overbevolkt is. Hoe voel jij je hierbij?

Je slaat nagels met koppen! Momenteel zijn er verschrikkelijk veel bands binnen dit genre. Maar dit is evolutionair gezien normaal. Op een bepaald punt hebben fans genoeg van één genre en zakken ze massaal af naar het volgende. En dan begint het natuurlijk weer helemaal opnieuw. Dit is een tragisch effect van het vooruitzicht op grote festivals en grote verkoopcijfers binnen de moderne muziekwereld. En ja, wij zijn hier ook deel van.

2011 is voorbij. Het was best een goed metal jaar met enkele zéér goede platen. Wat zijn jouw favoriete werkjes van het voorbije jaar?

2011? Goh, laat me denken… Gizit Dar Faida! (lacht) nee, ik lach maar wat. In dit geval kan ik natuurlijk enkel maar voor mezelf spreken. Ik denk dat ik vooral van Amon Amarth – Surtur Rising en Suidakra – Book Of Dowth heb genoten. We hebben met Suidakra op Black Trolls Over Europe gestaan vorig jaar. We kennen ze al sinds 2000 en ik ben zeer verrast over de verandering die deze band onderging.

XIV3

Festivals belonen de trouwe fans nu al met wat verse namen. Waar mogen we jullie verwachten deze zomer? Hebben jullie misschien een lijstje met festivals waar jullie graag zouden staan?

Je vindt ons niet zo vaak op festivals. We kunnen je wel al een hint geven: we spelen op het Ragnarök festival. We onderhandelen met andere festivals zoals Rock For Roots (Berlijn), Fimbul-Festival (Fürth), Summer Breeze en Rock Harz. Er is wel nog niets beslist. Een wishlist? Nee, die hebben we niet echt, ik hoop gewoon dat we nog eens op Summer Breeze mogen spelen en misschien volgend jaar op Party.San of ooit hopelijk eens op Metalcamp.

Hebben jullie nog laatste woorden?

Dank je voor dit interview! Ik hoop dat jullie allemaal van het nieuwe album hebben kunnen genieten en misschien komen we jullie wel tegen op één van onze optredens!

Links: