Interview met Vesen

Na een afwezigheid van vier jaar brachten de Noren van Vesen onlangs weer een cd uit. Reden voor Zware Metalen om de band eens aan de tand te voelen. Olav beantwoordt de vragen namens de band.

Vier jaar geleden verscheen jullie vorige album This Time It’s Personal en pas eind vorig jaar kwam Rorschach uit. Wat hebben jullie in de tussentijd zitten doen?

Allereerst wil ik je bedanken voor de interesse in onze band. Onze nieuwe cd is opgenomen in mijn nieuwe thuisstudio. Deze hebben we van de grond af aan op moeten bouwen en dat kostte uiteraard de nodige tijd. Voor ons was het een experiment om te kijken of we een cd in onze eigen studio op konden nemen. Als het niet mogelijk zou blijken om een goed klinkende cd op te nemen, dan hadden we in ieder geval een plek om onze demo’s in de toekomst op te kunnen nemen. Gelukkig voor ons pakte alles goed uit en vonden we het beste geluid tot nu toe op een Vesen-album. We zijn hierbij grote dank verschuldigd aan Stein Sund (die tegenwoordig ook de bas bespeelt in Vesen). Hij is verantwoordelijk voor alle techniek en heeft het nieuwe album ook gemixt en gemasterd.

Wie schreef de muziek dit keer?

Dat hebben we met zijn drieën gedaan: Ronny schreef drie nummers, Thomas schreef er ook drie en ikzelf schreef er vier. Daarnaast hebben we allemaal hier en daar wel een riffje toegevoegd op een nummer.

Hebben jullie de hulp van een producer ingeroepen?

Nee. Zoals altijd bij Vesen ben ik verantwoordelijk voor de productie.

Rorschach is een conceptalbum geworden. Wat kun je ons vertellen over de teksten?

De teksten gaan over psychische problemen. Daar slaat de titel van het album ook op. Hij verwijst naar een psychologische test. In het kort gaat het album over iemand die probeert aan het verleden te ontkomen, maar er uiteindelijk achterkomt dat de problemen al die tijd in zijn of haar hoofd zaten.

Waarom kozen jullie voor deze titel?

Het kiezen van een titel voor de cd was dit keer een moeilijk proces. Er was geen titel van een nummer of een deel van een tekst die zich leende voor een titel. Pas na een lange tijd, we naderden toen al het eind van het opnameproces, kwamen we op het woord Rorschach. Op een rare manier bleek deze titel te passen bij de nummers.

In de recensie die ik schreef vergeleek ik Vesen met Destruction. Zijn die Duitse thrashers een grote invloed?

Absoluut. Het is Ronny’s favoriete band en alle bandleden houden wel van Destruction. Maar we laten ons ook beïnvloeden door andere bands en genres. Zo zit er ook wel wat black metal en wat meer experimentelere invloeden in onze muziek. Maar de invloed van Destruction is overduidelijk aanwezig.

Hoe kom je als Noorse band op het Nederlandse Soulseller Records terecht?

Simpel, Ronny en Thomas zijn ook actief in de band Devil. Zij werden getekend door Soulseller en toen de baas daarvan (Jorn) lucht kreeg van het feit dat zij ook in Vesen actief zijn, heeft Jorn ook Vesen beluisterd. Wat hij hoorde beviel hem en hij bood ons ook een contract aan. We hebben nu twee albums voor Soulseller gemaakt en beide partijen zijn meer dan tevreden.

Rorschach is nu een paar maanden uit. Hoe wordt hij ontvangen?

Erg goed. We krijgen goede kritieken en dito cijfers.

Jullie spelen niet zo veel live. Waarom eigenlijk niet?

We hebben nog nooit buiten Scandinavië gespeeld. Ik heb eigenlijk geen idee waarom niet. We hebben in het verleden wel eens iets geprobeerd te organiseren buiten Scandinavië, maar dat ging telkens vanwege externe factoren niet door. In maart doen we nog wat losse optredens in Noorwegen. We spelen dan met Dead To This World en Dødheimsgard. Wat er daarna live gebeurt, weten we nog niet.

En wat de toekomst betreft: zeg me alsjeblief dat we niet weer vier jaar op een album hoeven te wachten.

Haha, hopelijk niet nee. We hebben aan het voorbereidingsproces van Rorschach nog wat ideeën overgehouden. Daaronder bevind zich een compleet nummer. De focus ligt op dit moment op de aankomende liveoptredens. Waarschijnlijk komen we daarna bij elkaar en gaan we ons bezinnen op nieuw materiaal. Onze eigen studio is volledig operationeel, dus de dingen zouden dit keer normaliter sneller moeten gaan. Je weet echter nooit…

Zware Metalen geeft de band altijd het laatste woord:

Bedankt voor de interesse in Vesen. Wij waarderen dit enorm. Cheers!

Links: