Interview met Tortharry

Wanneer ik in de backstage van het Stonehenge festival wacht op het interview met Absu, word ik door de drummer van Bloodphemy (Edwin) getipt over een band uit Tsjechië: Tortharry. Edwin stelt me voor aan Dan en we besluiten spontaan en totaal onvoorbereid een interview te doen.

Oké Dan, stel jezelf en de band eens aan ons voor.

Ik ben dus Danny,  gitarist en zanger van de Tsjechische deathmetalband Tortharry. We bestaan al sinds 1994 en hebben acht albums uitgebracht. In januari van 2018 hopen we onze negende uit te kunnen brengen. Martin, de bassist, is het enige originele bandlid. Ik kwam er drie jaar nadat de band werd opgericht bij. Ik begon op mijn veertiende met gitaar spelen en op mijn achttiende kwam ik bij Tortharry. Ik heb ook nog een ander bandje waarin ik met onze huidige manager speel. Maar dat is iets lokaals.

Zijn jullie op tour?

Nee, we komen speciaal voor Stonehenge naar Nederland. Rene, de organisator, kennen we al een tijdje persoonlijk. Hij heeft ons gevraagd om hier te komen spelen.

Hoe vaak spelen jullie op jaarbasis?

Ik denk dat we aan zo’n veertig shows per jaar komen. Meestal spelen we in het weekend, want we hebben er allemaal een baan naast. Soms doen we een klein tourtje. We hebben dit jaar in Malta, Spanje en Portugal gespeeld en we deden een tiendaagse tour door Mexico.

Met welke bands hebben jullie live gespeeld?

Dat zijn er heel veel en met sommige bands zijn we goed bevriend geraakt: Cannibal Corpse, Sepultura en Suffocation, bijvoorbeeld. Uiteraard spelen we veel met deathmetalbands, maar ook vaak met grindcorebands. We spelen met enige regelmaat op Brutal Assault, we stonden daar al negen keer op het affiche, wee zijn bijna de huisband, haha. Wat daarin ook meespeelt, is dat we op nog geen 25 kilometer van de huidige locatie van het festival wonen.

Maar voor het optreden van vandaag moesten jullie dus een stukje verder rijden.

Ja, ruim duizend kilometer. We deden er ruim elf uur over.

En morgen dat hele stuk weer terug?

Sterker nog, we rijden vanavond terug. We willen onze vrienden van Krisiun nog graag zien spelen en Carcass uiteraard. Ik kijk ook uit naar de optredens van Marduk, Absu en onze vrienden van Hideous Divinity en Benighted. Maar daarna stappen we het busje weer in, ja. We hebben gelukkig een chauffeur, dus als bandleden kunnen we onderweg slapen. We gaan niet uitgebreid feesten als het festival voorbij is, rond middernacht vertrekken we, denk ik.

Jullie optreden duurde slechts dertig minuten.

Ja, meestal kunnen we op een festival wel drie kwartier spelen, maar ik snap dat we geen grote band zijn en dus iets minder speeltijd krijgen. Er was vandaag maar ruimte om acht nummers te spelen. Maar het was geweldig om hier te spelen, dus dat is oké. De organisatie is super, erg professioneel en het geluid ook. Ik wil er nog aan toevoegen dat ik het ongelooflijk vindt dat er een deathmetalfestival plaatsvindt midden in het centrum van een stad. Dat zou in Tsjechië echt onmogelijk zijn. Wij zijn mede-organisator van Czech Death Fest, een driedaags festival dat altijd plaatsvindt in de tweede week van juni. We hebben in de loop der jaren mooie headliners gehad: Dark Tranquility, Suffocation, Grave en Destruction. We hebben ieder jaar rond de 1400 bezoekers en de locatie is vlakbij een meer. Ver buiten de stad dus. We proberen elk jaar drie grote headliners neer te zetten en vullen dat aan met kwalitatief goede deathmetalbands uit alle windstreken. Verder is het een uitgelezen kans om de Tsjechische scene te promoten. We zetten elk jaar flink wat Tsjechische bands neer, zodat zij de kans krijgen om op een groter podium en voor dito publiek te staan.

Hoe staat het ervoor met de Tsjechische scene?

Erg goed! We hebben ook het Brutal Assault Festival en daar kom ik altijd veel Nederlanders tegen. Ze komen daar voor de goede bands, maar ook voor het eten en het goedkope bier. Een halve liter kost op Czech Death Fest maar €1,20. Voor veel mensen die er komen is het een korte vakantie, waarbij ze ook nog een hoop goede bands te zien krijgen.

Nog even over Tortharry, jullie zijn bezig met een nieuwe plaat?

Ja, in september en oktober gaan we de studio in. Op achttien januari moet hij uitkomen. Onze vorige plaat (Follow) kwam uit in 2013. Het wordt dus wel weer eens tijd… Eén van de redenen dat het zo lang duurt voor er nieuw werk uitkomt, is het feit dat we allemaal een reguliere baan hebben. Onze bassist werkt in een dierenspeciaalzaak die is gespecialiseerd in vissen. Zij moesten afgelopen jaar verhuizen. Dat betekende dat er ruim vierhonderd aquariums verplaatst moesten worden. Wij hebben daarbij geholpen en al onze weekenden gingen eraan. Maar zoals ik al zei: in januari moet er dus nieuw werk van Tortharry verschijnen.

Zijn de nummers al helemaal klaar?

Ja, er komen negen nummers op te staan. Ze zijn voor een groot deel klaar, maar we schaven hier en daar nog wat bij aan de arrangementen en vocalen.

Wat kunnen we verwachten?

Een goede portie death metal uiteraard! Op muzikaal gebied zijn we beïnvloed door Cannibal Corpse, Dying Fetus en onze bassist is vooral beïnvloed door Suffocation. Onze drummer is tien jaar jonger dan Martin en ik zijn. Hij luistert ook wel naar deathmetalbands, maar ook naar WhitechapelSlipknot en Hatebreed. Hij is meer beïnvloed door hardcorebands. We hopen dat we met onze nieuwe plaat nog verder kunnen groeien en bekender worden. We staan nu voor de tweede keer op Stonehenge, maar daarvoor hadden we twintig jaar niet in Nederland gespeeld. We proberen dus een nieuwe markt aan te boren hier en nieuwe fans te krijgen. Het optreden vandaag helpt daarbij, omdat we in een klap een hoop mensen bereiken.

Prima! Wil je nog iets toevoegen?

We zijn erg blij dat we hier vandaag op Stonehenge kunnen staan. Rene is een goede vriend geworden en we hopen dat we hier over een jaar of twee of drie nog eens kunnen spelen. Mocht dat niet lukken, dan komen we graag ergens anders in Nederland spelen. Duizend kilometer reizen is echt wel te overzien!

Links: