Interview met System Overthrow

Interview met System Overthrow

Enige tijd terug werd de demo van het Nederlandse System Overthrow met open armen door ons ontvangen en dit jaar gebeurde dat opnieuw met het debuut. Thrashmetal, met heel wat energie gebracht en met een knallende productie. Gaan deze heren (en dame!) het genre terug op de kaart zetten in de Benelux? We vragen het even.

log

Heren, jullie debuutplaat is verschenen dus bij dezen is het van belang om jullie band onder de mensen te brengen. Eerst en vooral is dit niet jullie eerste band. Wat deden jullie hiervoor en hoe zijn jullie uiteindelijk overgegaan tot System Overthrow?

Het project System Overthrow loopt eigenlijk al sinds 2011. Voor deze band waren wij dus vier afzonderlijke muzikanten op zoek naar een band waarin we 100% van ons ei in kwijt konden. We komen vanuit verschillende richtingen, dat heeft ook te maken met onze leeftijd. Wij zien die verschillende invloeden zelfs als een voordeel.

Het valt me op dat jullie toch al redelijk wat drummers en bassisten versleten hebben. Wat waren de redenen en zit het nu volledig goed om uit de startblokken te schieten? Het valt me op dat jullie een dame aan de bas hebben, is dat om het mannelijke publiek te lokken of is ze écht goed?

Het is niet makkelijk om een band samen te stellen waarin er zowel een muzikale klik is en coherentie tussen de individuen heerst. Dat zal geen andere band ontkennen. Dat betekent dan ook dat de leden die nu in de band zitten, er deel van uitmaken omdat zij qua muzikale uitvoering en qua persoonlijkheid in de groep passen: alle neuzen wijzen in dezelfde richting.

Als er publiek gelokt wordt door een bepaald bandlid, is dat natuurlijk wel mooi meegenomen. En dat hoeft niet per se enkel door de aanwezigheid van de dame te zijn.

log

Mijn collega Clemens was twee jaar terug over jullie demo al erg te spreken en dit keer ben ik erg optimistisch over jullie debuut. Goede thrash dus. Wat bezit goede thrash volgens jullie? Wat moet er allemaal in?

Het is oprechte muziek die transparant is en waar de energie van af straalt. Anderzijds moet het ook een bepaalde spanning bevatten: het moet op de nekspieren inwerken!

En dat zit er duidelijk in. Hiervoor waren jullie een coverband van Testament en die invloed hoor ik ook duidelijk terug in jullie werk. Er zitten nog heel wat andere invloeden in en zeker vocaal klinkt het helemaal anders, maar toch doen namen van nummers als Pit Fighter en Raining Death me wat denken in die richting van de oude rotten in het vak. Blijft dit ergens een verdoken ode?


We zijn niet afkerig om toe te geven dat onze wortels in de rijke ondergrond van die “oude rotten” ontsproten zijn. We proberen zoveel mogelijk onze eigen twist eraan te geven.


Wat me ook opviel, was dat het geluid gewoon af is bij jullie. Gitaarpartijen die klinken als naderende helikopterwieken en een prima mix voor het genre. Hoe gingen jullie te werk dit keer?

Alles is gerealiseerd onder eigen beheer. Het standpunt voor het mixen was om het geheel zo coherent mogelijk te laten klinken, met een knipoog naar het verleden en een oog op het heden gericht.

Knap werk dan. Dan nog wat over de uitstraling. Als ik bij jullie muziek aan een band denk die evenveel uitstraling heeft en uit eigen bodem komt, dan is het zonder twijfel Evil Invaders. Zij vliegen naar Japan, tekenen bij Napalm Records en spelen Graspop twee keer plat. Wat mogen we van jullie verwachten?

Voorlopig blijft System Overthrow onder eigen beheer. We hebben uiteraard wel interesse om ons aan te sluiten bij een label.

We zijn momenteel nog in afwachting van hoe het publiek onze debuutplaat zal ontvangen. Het spreekt uiteraard voor zich dat we ons volledig inzetten om zo ver mogelijk te geraken.

log

De kaart van Europa op jullie hoes doet in elk geval vermoeden dat jullie Europa gaan veroveren. Wat zijn de plannen voor live-shows?

Geef ons een gig en wij zullen spelen! Uiteraard moet iedereen klein beginnen dus richten we ons vooral op de Benelux, Duitsland en Frankrijk. Als de kans zich voordoet willen we uiteraard ook op grotere podia spelen en op tour gaan.

We willen liefst zoveel mogelijk optredens doen, omdat dit muziek is waarvan het sfeeraspect ook belangrijk is. Onafhankelijk van het feit of dat nu op een straathoek is, of als headliner van een festival: wij geven ons 110%!

Gesproken als een echte thrashband. Wat kunnen we al meteen noteren in onze agenda? Wat zijn de eerste zaken die we van System Overthrow de eerstvolgende weken of maanden gewoon niet mogen missen.

Momenteel zijn we druk bezig met het regelen van en het zoeken naar shows. Hou dus zeker de concertagenda in de gaten. Een eerste gig staat vast op het festival Incubate in Tilburg op 19 september!

Links: