Interview met Sublime Cadaveric Decomposition

Het Franse Sublime Cadaveric Decomposition gaat al heel wat jaartjes mee. In al die jaren werden er zes albums uitgebracht waarvan Raping Angels In Hell de meest recente is. Zanger Seb is de spreekbuis van de band en staat Zware Metalen te woord.

Sublime Cadaveric Decomposition bestaat al een lange tijd. Kun je haar toch introduceren aan onze lezer?

De band is in 1986 opgericht en we zijn vooral beïnvloed door bands uit de death-, grind- en crustscene. We hebben een porno en gore image opgebouwd door expliciete nummers, teksten en het artwork. We hebben inmiddels zes volledige albums op ons conto en we hebben veel gespeeld, van kleine undergroundoptredens tot aan grotere festivals. Bijna 22 jaar na het ontstaan van de band hebben we onlangs ons beste album tot nu toe uitgebracht. We doen nog steeds niet aan compromissen of valse beloften: In Gore We Fuck.

Ik was, op basis van jullie bandgeluid, in de veronderstelling dat jullie uit Amerika komen.

Voor ons is het erg belangrijk om een professioneel geluid te hebben. Ik weet niet of we een Amerikaans geluid hebben maar we konden voor Raping Angels In Hell wel beschikken over een geweldige geluidsman: Thibault Bernard, hij werkt in de Convulsound Studio in Frankrijk. Het was een fantastische ervaring om met hem te werken. In de jaren ’80 en begin jaren ’90 was het nog niet zo belangrijk om een goed geluid te hebben omdat de meeste bands goedkoop opnamen en het om underground bands ging. Daarnaast gaven de meeste bands er ook niet om want een mindere productie hoorde bij de identiteit van de muziek. Dat is tegenwoordig wel anders. Iedereen kan immers met behulp van een computer een professioneel klinkend album opnemen. En er zijn nu veel meer bands waarvan je de muziek gratis op internet kunt vinden. Dat zorgt er onder andere voor dat labels op een andere manier naar bands kijken. Als je dus wilt dat mensen meer dan vijf seconden naar je muziek luisteren, moet je een goed geluid hebben. Je kunt nog zulke goede composities schrijven maar als het geluid niet goed is, geeft niemand er wat om.

Waarom hebben jullie Raping Angels In Hell zelf geproduceerd?

We hebben in 1997 ook al een split-cassette gemaakt die we zelf produceerden. Het produceren van een album en het contract met het label zijn nu totaal anders dan 22 jaar geleden. Tussen 1998 en 2003 hebben we albums uitgebracht bij de Franse labels Bones Brigade en Osmose. Destijds betaalde het label de kosten van de studio en de contracten werden ondertekend voordat het album werd opgenomen. Tegenwoordig geldt voor de meeste bands dat ze het album zelf opnemen en het artwork aanleveren voordat er  een contract wordt getekend. Dat zorgt ervoor dat je als band zelf een album moet kunnen produceren. Wij hebben daarom de vocalen, gitaar en bas zelf opgenomen. Enkel de drums zijn in een professionele studio opgenomen. En het mixen en masteren gebeurde daar natuurlijk ook. Bijna al onze albums zijn bij via label uitgekomen maar we wilden wel altijd zo onafhankelijk mogelijk zijn. Misschien wel vanwege het feit dat veel bands waar we mee opgroeiden ook een do-it-yourself mentaliteit hadden.

We hebben in het verleden een 7”-split met Lymphatic Phlegm uitgebracht en produceerden deze ook zelf. Hetzelfde geldt voor ons album Sheep ‘N’ Guns uit 2011. Als je in de underground scene wilt overleven, moet je weten hoe je zelf een album kunt produceren. Niemand zal je helpen als je niet voor jezelf kunt zorgen. Maar op dit moment zijn we erg blij dat we met Animate Records een goede partner hebben gevonden waarmee we Raping Angels in Hell hebben uitgebracht.

De opnames vonden halverwege 2016 plaats en vervolgens duurde het tot september 2017 voordat het album uitkwam…

De vocalen werden tussen april en juli 2016 opgenomen, de gitaren en bas in de zomer van 2016  en de drums in september van dat jaar. Tegen het einde van 2016 begonnen we aan de mix, het masteren en met het artwork. In de eerste maanden van 2017 spraken we met een aantal labels wat uiteindelijk resulteerde in een deal met Animate Records. Het label had al enkele releases op stapel staan voordat de deal definitief werd beklonken en daarom werd besloten ons album op 15 september 2017 uit te brengen. We hebben de tussenliggende periode gebruikt voor de lay-out van de digipack, de vinyl-versie, de cassette, T-shirts en buttons. Het lijkt dus een lange tijd waarin er niets is gebeurd maar we hebben bepaald niet stil gezeten.

Jullie zitten dus nu bij Animate Records. Zou je niet liever bij een groter label hebben getekend?

In de afgelopen vijftien jaar zaten onder andere Napalm Death, Terrorozer, Lock Up, Master, Kataklysm, Grave, Unleashed, Samael en Cryptopsy bij Animate en het is voor ons een eer dat we ons aan dat rijtje mogen toevoegen. We hebben een erg goede samenwerking die is gebaseerd op de intenties om een, artistiek gezien, zo goed mogelijk album uit te brengen. Onze vorige albums kwamen uit bij andere labels waaronder Osmose Records, Relapse Records en Bizarre Lepros Productions. Elke keer was het een geweldige ervaring om bij een label onder contract te staan. We houden ons niet zo bezig met de grootte van het label waar we op dat moment bij zitten maar richten ons op datgene wat er op dat moment bij ons past. Het werken met een label is voor ons meer dan een commercieel proces. Het gaat ons niet zozeer om het verkopen van zoveel mogelijk albums maar meer om het creëren van een album. Het is niet altijd gebruikelijk om met een label te werken die dezelfde passie heeft en op dezelfde manier naar muziek kijkt. We zijn gezegend met Animate Records en we hopen dat we nog lang met hen samen kunnen werken.

Raping Angels In Hell komt uit op cd, vinyl en zelfs op cassette in een gelimiteerde oplage van duizend stuks!

Voor ons als band is het geweldig dat dit album uitkomt in een vinyl versie, als digipack cd en op cassette. Zoals ik eerder al aangaf: we zijn erg enthousiast dat we bij Animate Records zitten! Niet alleen vanwege de bands die eerder bij hen onder contract stonden maar veel meer vanwege de passie die het label heeft waarmee ze elk album uitbrengen.  Helaas zijn onze vorige twee albums (Inventory Of Fixtures en Sheep ‘n’ Guns) nooit op vinyl uitgekomen vanwege een op het laatste afgeketste deal dus het was voor ons belangrijk een label te vinden wat dit album ook op vinyl uit wilde brengen. Ik ben me ervan bewust dat het, anno 2018, ongebruikelijk is om een album op cassette uit te brengen maar ik ben blij dat het gebeurt! Sommige fans hebben al enkele albums op cassette en nu kinnen ze hun collectie uitbreiden met een nieuwe release.

Ik heb zelf bijvoorbeeld nog steeds enkele albums op cassette waaronder bijvoorbeeld Extreme Conditions Demand Extreme Responses van  Brutal Truth, ik schafte dat ding in 1992 aan. In de begintijd van Sublime Cadaveric Decomposition hebben we in 1992 een split-cassette uitgebracht (Infected Pussy) en dat was eigenlijk het begin van de band dus het is erg cool dat ons meest recente album 25 jaar later opnieuw op cassette wordt uitgebracht.

Wat vind jij zelf gave titels in het genre waarin je muziek maakt?

Het beste wat er in het prongrind-genre is uitgebracht is, in mijn ogen, Odour Of Torture van Gut uit 1995 en de demo van Catasexual Urge Motivation welke ook in 1995 is uitgebracht (Rape Trauma Syndrome). De demo’s van Gorefest en hun album Mindloss zijn ook van grote invloed op ons geweest maar dat is niet echt grindporn. Onlangs hebben we trouwens met Pungent Stench opgetreden in Tsjechië en ik moet zeggen dat zij echt fantastisch waren. Zij waren destijds, in ieder geval in tekstueel opzicht, een grote invloed!

Klopt het dat jullie pas in 2006 teksten schreven en daarvoor slechts screams op het album plaatsten?

In de periode van 1996 tot 2003 gebruikte ik nooit teksten. Destijds was dat onderdeel van ons extreme imago en de desbetreffende keuzes die we maakten. De nummers dienden slechts om het artwork van de albums te versterken en droegen enkel bij aan de sfeer van het album. Pas in 2007 begon ik met het schrijven van teksten. Dat was voor het album Inventory Of Fixtures. Ik moet er wel bij zeggen dat de meeste teksten pas werden geschreven nadat het album was opgenomen dus je hoort daarop slechts screams & growls, hier en daar aangevuld met wat woorden. Op de daaropvolgende albums wordt er wel “gezongen”. Ik daag hierbij iedereen uit de teksten te lezen bij het beluisteren van Raping Angels In Hell omdat ze in belangrijke mate bijdragen aan de inhoud van dit porngrind album en het meest vooruitstrevend zijn tot dusverre.

Sublime Cadaveric Decomposition stond vorig jaar op enkele festivals en jullie gaan spelen op Maryland Deathfest. Hoe hebben jullie dat geflikt en hoe was het om in de U.S.A. te spelen?

We stonden al op de eerste editie van Maryland Deathfest in 2003. Voor ons voelt het geweldig om er na vijftien jaar terug te keren. We kregen de kans om daar voor de tweede keer te spelen en we gaan ook voor de tweede keer op toer door de Verenigde Staten. We zouden ook door Canada gaan toeren maar dat is afgezegd vanwege problemen met de visa. De deal om te spelen op Maryland Deathfest was zo geregeld. Evan, die samen met Ryan het festival organiseert, stuurde ons een mail met de vraag of het niet weer eens tijd was dat Sublime Cadaveric Decomposition opnieuw op dit festival zou spelen? Een simpele “ja” van onze kant was genoeg en toen was het beklonken. Het blijft wel lastig om ook voor de Verenigde Staten een visum te krijgen. Het is erg duur en er moet een hoop papierwerk worden geregeld waar ook een advocaat aan te pas komt.

Er zijn veel festivals overal ter wereld en op veel daarvan hebben we nog niet gestaan. Spelen in sommige landen geeft je een extra speciaal gevoel en dat geldt zeker voor optreden in de Verenigde Staten Misschien heeft dat er iets mee te maken dat veel van onze muzikale invloeden daar vandaan komen.

Wat zijn de toekomstplannen?

We zijn bezig wat optredens te boeken op diverse plekken in Europa en Rusland. We staan op 7 april op Grindhoven waar onder andere Gut ook speelt. We zijn ook bezig met enkele festivals voor dit jaar. Ons album is net uit en het belangrijkste is op dit moment dat we onze nieuwe nummers zoveel mogelijk live spelen zodat de porngrind fans ervan kunnen genieten.

Heb je, tenslotte, nog een laatste woord voor ons?

Bedankt Clemens voor dit interview. We hopen jullie allemaal snel live te zien! We hopen dat alle porngrind fans van ons nieuwe album genieten. Cheers, Seb

Links: