Interview met START/OVER

Het uit Amsterdam afkomstig START/OVER is een jonge, maar hyperambitieuze band die momenteel een eigenhandig opgezette clubtour door Nederland afwerkt. En dat met alleen nog maar een EP op zak. En daarvoor wisten ze Zware Metalen ook nog eens te strikken als media-partner. Bassist Manuel Housen van het metalcore-gezelschap, licht een aantal dringende vragen toe.

Kun je wat vertellen over de ontstaansgeschiedenis van de band?

Het ontstaan van START/OVER is toevalligerwijs verlopen. De vorige bands waar wij in zaten hielden rond dezelfde tijd op met bestaan, maar onze behoefte naar muziek maken brandde nog even vurig.

Via Facebook zijn wij toen op zoek gegaan naar nieuwe bandleden, maar uiteindelijk besloten we dat we beter af waren door de handen ineen te slaan en samen een nieuw project te beginnen. Jeffrey (Dekker, gitaar -GW.) heeft toen weloverwogen de moeilijke keuze gemaakt om zich in plaats van vocalen te focussen op gitaarspel, zodat Rowan (Kraak -GW.) kon doorschuiven naar de positie van frontman. Vanaf dit moment waren we compleet en begon het pas écht!

Vorig jaar kwam met de EP Laments jullie debuut uit, maar aan ambitie geen gebrek. Jullie hebben je eigen headline-tour door Nederland opgezet. Hoe ging dat in zijn werk? Hoe krijg je dat voor elkaar als jonge band?

Wij hebben sinds de EP release erg hard aan de weg getimmerd, contacten opgedaan en shows gespeeld waardoor wij al enig aanzien hadden vergaard. We hebben eigenlijk nooit stil gezeten en wilden altijd misschien zelfs te veel. Door veel hooi op ons vork te nemen is het intern soms wel druk en stressvol, maar het heeft er wel voor gezorgd dat we altijd bezig waren met stappen maken. Op een gegeven moment hadden we een leuke portfolio opgebouwd voor de korte tijd die wij pas actief waren en zo konden wij met mooie aanbiedingen komen bij deze zalen die potentie zagen in de tour.

Het is zeker ook noemenswaardig wat we bijzonder talentvolle bands als support meenemen, die wij vooral hebben gekozen op hun presentie in de scene de laatste tijd. Dit was voor veel zalen en mediapartners ook een belangrijke factor om met ons in zee te gaan.

Jullie pakken de zaken gelijk goed aan met een mooie website, volop gebruik van social media, video’s… Is dat waarin START/OVER zich onderscheidt van andere beginnende bands?

Ja, wij denken zeker dat wij ons daarin onderscheiden. Wat zonde is, is dat sommige bands vaak vergeten dat internet een ontzettend krachtige tool is om jezelf te laten zien. Iedereen ter wereld gebruikt het, wat automatisch betekent dat je ook de kansen hebt om de hele wereld te bereiken als het goed doet. Aan de andere kant merken wij dat internet niet meer zo exclusief is als een paar jaar geleden. We zijn dus constant bezig met bedenken hoe wij als band er tussen al die duizenden bands uit kunnen springen en met het budget dat wij nu hebben vinden wij dat we dat best aardig doen! Dat we zo bijzonder prominent aanwezig zijn in de Nederlandse scene, zorgt er af en toe wel voor dat men ons “pushy” en “gretig” noemt, maar dat vinden wij helemaal niet erg als er tegenover die jammerlijke opmerkingen weer tientallen of honderden nieuwe fans zijn!

De leden van START/OVER hebben ervaring met andere bands. Welke zijn dit, zijn jullie hier nog lid van en op welke nemen jullie ervaringen met die bands mee met START/OVER?

Klopt, ieder bandlid heeft ervaring met voorgaande bands opgedaan. Het zijn geen noemenswaardige projecten met uitgebracht materiaal, maar het heeft er wel voor gezorgd dat we allemaal wisten hoe muziek maken moet en wat voor muziek we wilden maken. Dat Mark (Cappon, drums -GW.) en Rowan uit de melodische hardcore/metalcore kwamen, Jeffrey en Bas (Uitermark, gitaar -GW.) uit de djent/progressieve metal hoek en ik uit de alternatieve rock/metal-hoek, zorgde ervoor dat we een breed scala en een diverse mix aan muziek meenamen, wat pas écht goed tot uiting komt in Lucie, SOTF en The Confined. We hebben nog veel moeten leren over muziekproductie, promotie en marketingtechnieken, maar dat is gaandeweg steeds meer gaan ontwikkelen. We zijn echter nooit uitgeleerd, zal ik maar zeggen!

Wat is de werkwijze van START/OVER? Hoe komen de nummers tot stand?

Hoewel we het belangrijk vinden dat iedereen in de band van alles een beetje kan en we het altijd eerst met vijf man over een kwestie eens moeten zijn, hebben we een goed-werkend systeem ontwikkeld, waarin we het laatste jaar een sterk team zijn geworden. Veelal schrijft Rowan de instrumentale tracks digitaal en midi, waarna Mark een tekst schrijft en passend maakt. Vervolgens zorgt Jeffrey dat alle gitaarpartijen in noodvaart ingespeeld worden, waarmee Bas binnen noodvaart een demo van hoge kwaliteit klaar heeft. Ik ben vooral bezig met het imago van de band, het boeken van shows en het promo/marketing aspect van de band. Niemand is echter in staat om elke dag deze taken uit te voeren, maar we hebben veel mazzel dat iedereen elkaars taken kan overnemen en dat iedereen zo hard voor elkaar werkt.

Hoe doen jullie inspiratie op en zijn er bands die als voorbeeld gelden?

Hoewel we niet per se altijd bezig zijn met uniek proberen te zijn, proberen we wel altijd heel erg dicht bij onszelf te blijven. In al het moois wat er voorbij komt, zien wij ook gemiste kansen en dingen die beter kunnen. Dat soort gemiste kansen of verbeterpunten pakken wij graag om het voor ons wél mogelijk te maken. Het is ook heel mooi om te zien dat als wij iets willen, dat we ook alles doen om te zorgen dat het gebeurt. Zo waren wij helemaal ondersteboven van de liveshows van Northlane, Architects en Tame Impala door hun lichtshow en grafische visuals. Op dit niveau hebben wij het budget nog niet om elke show ons eigen lichtman mee te nemen, dus hebben we onze eigen lampenset en lichtshow ingeprogrammeerd en grafische visuals laten ontwerpen. Wat Architects en Northlane doen, kunnen wij op dit niveau ook, maar dan op kleinere schaal.

Naast START/OVER hebben jullie HEAVY/SOUNDS opgezet. Wat is dat?

Met HEAVY/SOUNDS focussen wij ons eigenlijk op de gemiste kansen in de Nederlandse scene. Er zijn veel talentvolle bands die het gewoon niet voor elkaar krijgen om zichzelf zichtbaar te maken. Wij kunnen door een uitgebreid netwerk en veel praktische ervaring met HEAVY/SOUNDS van begin tot eind voor een band zorgen, dus boekingen, promotie, marketing en naamsverspreiding. In principe zijn wij hiermee begonnen om het algemene niveau van de Nederlandse bands omhoog te tillen, want hier hebben wij als band zelf ook veel baat bij.

Wat vinden jullie van de staat van metal in Nederland tegenwoordig?

Hoewel we begrijpen dat de meeste metal nooit pop zal worden, zijn we het er niet mee eens dat metalbands zo achter de feiten aan moeten lopen. Er zijn genoeg goede metalbands in Nederland die meer aandacht verdienen! Het algemene niveau lijkt echter wel iets lager te liggen in vergelijking met dat van Australië, Amerika of zelfs buurlanden Duitsland en Groot-Britannië. Ik denk dat in Nederland de meeste bands een iets ontoegankelijker geluid hebben of zich veel vasthouden aan wat al jaren gedaan wordt. De bands die met de tijd en trends meebewegen, zijn vaak juist de bands die verder komen! Natuurlijk zijn er bands die volledig voor zichzelf muziek maken en die blijven dicht bij zichzelf, maar aan de andere kant wil iedere muzikant voor volle zalen spelen en als je dat kunt bereiken door tactisch over je muziek na te denken en met de trends mee te bewegen – of ze juist voor te zijn – dan lijkt mij dat een goede keuze.

Het barst van de jonge, beginnende bands in Nederland, maar het blijft lastig om écht door te breken. Gaan jullie daar verandering in brengen?

Wij proberen niet per se uitsluitend in Nederland door te breken. We zien nu al uit statistieken dat wij in Amerika, Duitsland en Australië meer dan tien keer zoveel beluisterd worden, dus we bewegen dan graag naar dat soort gebieden toe. Wij geloven er zeker in dat we een opkomende sensatie in Nederland zijn, maar we proberen wel op meerdere paarden te gokken.

Wat zijn de plannen voor de directe toekomst?

We hebben (op het moment van het interview -GW.)net de eerste show van onze eerste Nederlandse headline-tour achter de rug en de zaal was compleet afgeladen. Laten we hopen dat de rest van de shows net zo druk worden! Daarna gaan we tweemaal Europa in voor in totaal twee weken. We gaan hier nog niet veel over vertellen totdat het officieel naar buiten mag, maar we kunnen wel alvast verklappen dat we met een grotere band mee mogen. Na de zomer staat voor ons de Popronde te wachten, dus komen er opnieuw genoeg shows! En, niet geheel onbelangrijk: we zijn op dit moment officieel begonnen met werken aan ons debuutalbum, dus ook 2019 belooft veel goeds!

Waar hopen jullie over tien jaar te staan met START/OVER?

Zonder twijfel hopen wij die ene band te zijn die bovenaan elke flyer staat, maar dat is wel heel erg algemeen. Voor ons is het een groot doel om met muziek ons brood te kunnen verdienen. Veel van de bandleden zijn daarom naast de band bezig met het opzetten van opnamestudio’s, boekingskantoren en meer, maar we kunnen wel zeggen dat wanneer de band op zichzelf genoeg binnenhaalt om van te kunnen leven, wij vijf erg contente jongens zullen zijn!

Links: