Interview met Souldrinker

Het Duitse Souldrinker kwam onlangs met een prima eerste cd War Is Coming. Zware Metalen vroeg de band naar het tot stand komen van de band en het debuut en er wordt kort vooruitgeblikt. Zangeres Iris Boanta doet namens de band het woord.

Hallo, hoe gaat het?

Hey, prima. Het gaat goed met Souldrinker. Het zijn enerverende tijden.

Souldrinker kwam in 2013 met een eerste EP en nu ligt jullie debuut er. Wanneer en onder welke omstandigheden is Souldrinker eigenlijk opgericht?

Markus, Steffen en Chris speelden voorheen samen in de band Watch Me Bleed. Dat was meer death- en thrashmetal. Ze wilden het muzikaal gezien over een andere boeg gooien en zochten een zanger in plaats van een screamer. Er kwam een aanbieding voor een toer door Europa en toen besloten zij hun plannen door te zetten en zo is Souldrinker ontstaan. Steffen vroeg of ik me bij hen wilde voegen en het klikte direct. De toer, die twee weken duurde, is uiteindelijk doorgegaan en in die periode is de band gesmeed en nader tot elkaar gekomen.

Jullie totaalsound doet me enigszins aan het oude Helloween denken.

Hoewel Helloween een te gekke band is, zijn zij niet van invloed voor ons. Ikzelf kom meer uit de hardrock-hoek en houd van bands als Skid Row en Foreigner. De rest van de band bestaat uit echte metalheads. We houden allemaal van Pantera en Disturbed en al deze invloeden komen samen in Souldrinker.

Wat betreft het gitaargeluid, en dan vooral in de solo’s, hoor ik Randy Rhoads terug. Correct?

Als er een gitarist van invloed is geweest op Markus dan is het Zakk Wylde. Hij is een fanatiek fan en staat bij concerten van Zakk het liefst vooraan alle nummers mee te brullen, haha. Maar je hebt ergens wel gelijk: Randy is de godfather van Zakk.

Hoe is War Is Coming tot stand gekomen?

Het album is geschreven en opgenomen over een periode van een jaar. We schreven eerst alle nummers en pas toen dat klaar was, zijn we de studio ingedoken. Ieder van ons heeft thuis een studiootje en daar konden we dus onze ideetjes en demo’s opnemen. Desondanks is het een lange weg geweest. We hebben erg veel tijd in het schrijven van de nummers gestoken. Ze komen recht uit het hart, elke noot en elk woord.

De drums zijn opgenomen in de Flatliner Studios door Tom Müller, die ook de eindmix deed. Markus en Chris hebben hun stukken in de thuisstudio opgenomen en mijn zang is in de Everon Studios opgenomen onder leiding van Oliver Philips. Eike Frees deed het masteren in de Chameleon Studios in Hamburg.

De titel van jullie debuut is War Is Coming. Toch staat er geen titeltrack op maar wel een nummer dat naar de band is vernoemd. Wat is het idee achter de titel en welke oorlog komt eraan?

Het gevoel dat er een oorlog aankomt is het centrale gevoel op de cd. Kijk maar naar het nieuws: er gaat van alles mis in deze wereld. Iedereen heeft het gevoel dat er iets verschrikkelijks aanstaande is, dat is de oorlog die eraan komt.

Niemand van ons houdt van het idee dat er een titelnummer op het album staat. Dat legt vaak teveel nadruk op één van de nummers. Mensen denken dan vaak dat het titelnummer ook het beste nummer van de cd is. De titel slaat op het algehele gevoel in de teksten en het album als geheel.

De nummers van voorgaande EP’s zijn niet op War Is Coming terechtgekomen. Zijn jullie qua schrijfproces van voren af aan begonnen?

Ja! De nummers van de EP’s waren oude nummers of overblijfselen van de vorige band van enkele Souldrinker-leden. In eerste instantie hebben we mijn vocalen aan deze nummers toegevoegd, vervolgens deden we veel shows en groeiden muzikaal naar elkaar toe. We leerden elkaar steeds beter kennen en wilden de band naar een hoger niveau tillen. We besloten daarom alleen maar nieuw materiaal voor dit album te schrijven. Ik heb de meeste zanglijnen zelf geschreven en was op die manier volledig ‘in control’.

Vat dit alsjeblieft niet verkeerd op maar de vocalen van Souldrinker klinken niet erg Duits. Je hebt geen accent en dat kan niet van al je landgenoten worden gezegd. Was je soms heel goed in Engels op school?

Ik beschouw dit als een compliment, dankjewel! Ik was inderdaad vrij goed in Engels op school en er woont familie van mij in Canada. Zij spreken bijna geen Duits meer en ik ben dus min of meer opgegroeid met de Engelse taal.

Hoe belangrijk is het gebruik van social media voor een band als Souldrinker? Jullie maken gebruik van Facebook, Bandcamp, Twitter en YouTube. Zijn dat belangrijke media om jullie muziek onder de aandacht te brengen?

Het is tegenwoordig belangrijk om op zoveel mogelijk social media actief te zijn. Het is een goede manier om met fans te communiceren en nieuws over je band te verspreiden. Daarnaast wordt het voor veel mensen een stuk gemakkelijker om naar onze muziek te luisteren. Van de andere kant kleven er ook nadelen aan Spotify en YouTube. We hebben soms een haat-liefde verhouding met deze media.

Staan er nog optredens op stapel?

Ja…! Er staan al wat optredens voor 2018 gepland. We spelen onder andere op het Female Metal Event in Eindhoven, echt te gek! We zijn bezig met meer optredens. Houd daarvoor onze website in de gaten.

Tenslotte, het laatste woord is aan jou:

Bedank voor dit interview. Het was me een genoegen. Voor alle metalheads: luister naar War Is Coming…. It will make your head bang!!!

Links: