Interview met Sentient Horror

Het debuut van Sentient Horror werd onlangs besproken op Zware Metalen. Bandleider Matt Moliti nam de tijd om over de achtergronden van deze band en haar cd te praten.

Sentient Horror werd in 2014 opgericht nadat je uit Dark Empire stapte. Is die band nog actief?

Nee. Het lijkt me leuk om nog een Dark Empire album op te nemen maar dan alleen met de originele zanger Jens Carlsson en gitarist Andrew Wood. Andrew en ik hebben het er weleens over dat we een speed metal band willen beginnen in de stijl van de oude Running Wild, Rage, Blind Guardian etc. Ik heb al wat demo’s opgenomen maar hij heeft al twee bands: The Scourge en Helstar. Daarnaast ben ik natuurlijk gefocust op Sentient Horror. Dus of het ooit doorgaat… Misschien als we beiden wat meer tijd hebben wat op dit moment absoluut niet het geval is!

sentient-horror-logo

Wat is eigenlijk de reden dat je Sentient Horror bent begonnen?

Daar zijn een paar redenen voor. Ik raakte allereerst steeds meed geïnteresseerd in death metal en verloor mijn interesse juist in prog en power metal. Als je Lest Ye Be Judged van Dark Empire beluistert, hoor je dat ik probeer Dismember riffs te spelen. Dat paste niet echt bij de progressieve inslag en de cleane vocalen.Ik vind dat ik geen geweldige stem heb voor metal maar ik heb me verdiept in de death metal vocalen en ben er steeds beter in geworden. Het leek me daarom veel logischer als componist om een band op te richten waarin ik ook de vocalen doe in plaats van dat ik afhankelijk ben van een ander die mijn teksten zingt. Ik heb eerst wat demo’s opgenomen en de Zweedse death metal voelde het meest natuurlijk aan om te spelen. Daarnaast beleefde ik er meer plezier aan en dus besloot ik deze stijl te spelen.

Hoe ben je aan de andere muzikanten gekomen?

Ian (Jordan, basgitaar) en Ryan (Cordoza, drums) zijn beiden oud-studenten van me die ik al jaren ken. We houden allemaal van dezelfde muziek (ik ben er zeker van dat ik daar op zijn minst een klein beetje de hand in heb gehad) en het zijn beiden fantastische muzikanten. Ik hoefde dan ook niet lang na te denken wie ik in mijn band wilde hebben. Jon (Lopez, gitaar) ontmoette ik via een collega docent.

Heb jij Ungodly Forms geschreven of hebben je bandleden ook bijgedragen?

90% Procent van de muziek komt van mijn hand. De eerste gitarist (Tom Maher) heeft me hier en daar geholpen met de arrangementen.

Beschouw je Sentient Horror zelf als een band of een project van jou met live-muzikanten?

Nee, dit is echt een band. Ik betrek de bandleden bij beslissingen maar ik ben de kapitein op het schip. Maar we hebben allemaal dezelfde kijk op hoe de band moet klinken en wat we moeten doen.

sentient-horror-band

Waar en wanneer is Ungodly Forms opgenomen?

De gitaren, basgitaar en mijn vocalen zijn bij mij thuis opgenomen vanaf de herfst van 2015 tot januari of februari van 2016. De drums zijn gemaakt met behulp van het computerprogramma Toontrack. De drums zijn wel echt opgenomen maar met behulp van dit programma kon ik ze aanpassen aan de riffs. Toen we het album opnamen zaten we zonder drummer. Ik had geen idee op welke termijn we een nieuwe zouden vinden en ik wilde het album niet uitstellen. Toen Ryan erbij kwam, was er nog tijd genoeg om wat partijen op de cd aan te passen aan de manier waarop hij ze live speelde. Vooral in Die Decay Devour en A Host Of Worms had hij erg coole partijen. Ik heb die aan de hand van een live-video en met behulp van het computerprogramma handmatig ingevoerd. Een heidens karwei trouwens.

Welke verwachtingen heb je van Ungodly Forms?

Ik hoop dat het album zal bevallen! Misschien kunnen we ons hiermee in de kijker spelen en meer live spelen of toeren. Ik zou graag op een Europees festival willen staan.

Heb je alle muziek gebruikt voor jullie debuut of heb je nog materiaal over?

Nee, al het materiaal wat ik schreef is op Ungodly Forms terecht gekomen. Ik ben van mening dat als iets niet goed genoeg is  voor deze cd, het dat ook niet is voor toekomstige cd’s.

Jullie komen uit New Jersey. Volgens mij is daar geen grote metal scene. Lukt het jullie om lokale shows te krijgen of moeten jullie daarvoor uitwijken naar andere staten?

Er zijn hier wel wat death metalbands maar voor het grote deel maken zij slam/death. Er is hier ook een grindcore- en hardcorescene. Daar passen we beter tussen omdat veel van die bands Entombed steeds vaker als invloed gebruiken. Mijn favoriete plek om te spelen is trouwens Saint Vitus in Brooklyn. Elke show die we daar hebben gedaan was fantastisch!

sentient-horror

Sentient Horror is opgericht als eerbetoon aan de Zweedse death metalscene. Wat is je favoriete band?

Edge Of Sanity! Zij zijn mijn grootste invloed. Naar mijn mening waren zij het best wat het schrijven van nummers betreft. Ik vind het ook te gek dat zij progressieve invloeden toegevoegd hebben en tcoh trouw bleven aan de stijl. Vooral op Crimson, dat album was zijn tijd ver vooruit. Toen de oorspronkelijke gitarist nog in de band zat, schoof hij deze invloed altijd terzijde want hij hield meer van recht-toe-recht-aan. Ik sluit daarom niet uit dat we in de toekomst meer deze kant op gaan.

Hebben jullie ook overwogen een cover te doen?

Live doen we dat weleens ja. Van alle covers die we live gespeeld hebben is Within The Mind van Death de beste kandidaat om ooit eens op te nemen. De riffs in dat nummer komen erg goed tot zijn recht in combinatie met onze laaggestemde gitaren en het HM2 geluid.

Wat zijn jullie toekomstplannen?

Ik zou het liefst zo snel mogelijk nieuwe nummers willen schrijven zodat ons tweede album binnen achttien maanden uit kan komen. Daarnaast willen we veel live gaan spelen en dood en verderf zaaien!

Zoals altijd krijg jij namens de band het laatste woord:

Heel erg bedankt voor het steunen van onze muziek!

Links: