Interview met Satanic Slaughter

Interview met Satanic Slaughter

Vanwege een klapband op de Duitse Autobahn kon Satanic Slaughter helaas niet spelen op het ZM Fest II, 11 mei jl. in de Baroeg, Rotterdam. Het geplande interview werd uitgesteld en via e-mail toch gedaan. Ztephan Dark, de gitarist en oprichter van de band, boog zich over de vragen, en het resultaat is beneden te lezen.

Hoe is Satanic Slaughter tot stand gekomen? Hoe begon het allemaal?

Toen ik Venom, Bathory, Kreator en Destruction had leren kennen besloot ik in 1985 een band op te richten. In december 1989 heb ik de band te ruste gelegd. In 1994 werd ik door Necropolis Records benaderd en ze vroegen me of ik interesse had in het heruitbrengen van oude demo’s of live-recordings. Maar ik vond deze oude releases niet goed genoeg klinken om uit te brengen. In juli 1995 heb ik met oude en enkele nieuwe bandleden in de Unisound studio onze debuut cd opgenomen, 10 jaar na de oprichting van de band. Door de jaren heen hebben we meerdere line-up wisselingen gehad, we hebben totaal 30 verschillende leden gehad. In april 1997 hebben de leden van de eerste twee cd’s de band verlaten, zij spelen nu in Witchery. Zij zijn vervangen door Andreas (vocals, Morgue), Kecke (guitar), Fille (bass, Corporation 187) en Robban (drums). In 1998 hebben Kecke en Robban de band verlaten, zij werden vervangen door Martin Axe (drums, Nifelheim, N.C.O., Morgue) en Stefan Johansson (guitar).

In de eerste maand heette de band “Evil Cunt”. Zitten er verhalen of gedachten achter de 2 bandnamen?

Toen we begonnen met de band waren onze drummer en gitarist into punk, grind en hardcore. Hardcore is door de jaren heen flink veranderd. De drummer speelde bij ons omdat hij erg snel kon spelen. De andere gitarist kwam met de naam “Evil Cunt” aanzetten, maar we wilden de naam veranderen naar iets dat beter bij onze muziek paste. Toen hij uit de band stapte veranderden we de naam naar “Satanic Slaughter”. Ik las een artikel in Kerrang over Slayer. Er stond “Slaytanic Slaughter” en daar kwam de inspiratie voor de bandnaam vandaan. Ik vond dat wel een toffe naam voor de band, en destijds was dat ook heel provocatief.

Zijn jullie “satanisch”, gezien jullie bandnaam?

Dat hangt ervan af wat je onder “satanisch” verstaat. We zijn geen slaven van een religie of leden van een of andere sekte. We rennen niet al schreeuwend om Satan in het bos rond of zo. We protesteren tegen het Christendom, de Islam en de het Jodendom met onze muziek. We geloven dat mensen niet allemaal gelijk zijn, en dat alleen de sterksten overleven. Zorg voor de mensen waar je van houdt en voor jezelf, en negeer de rest. Keer niet de andere wang toe, maar wraak is de juiste manier! Je kunt veel oplossen met geweld. We weten allemaal dat het einde van de wereld nabij is, dus leef je leven NU en maak je niet druk over het hiernamaals. Leef in zonde. If we are satanic, judge for yourself.

Kun je de eerste jaren van Satanic Slaughter beschrijven, vóór de 5-jarige pauze die je de band gegeven hebt?

De Zweedse metalscene was erg klein, en het was moeilijk om bandleden te vinden en concerten te regelen. Veel bands speelden de “milk-metal” stijl, zoals Bon Jovi en shit. We hebben een paar keer opgetreden in jongerencentra in die tijd.

Wat is de rol van elk bandlid in het schrijven van muziek en teksten?

Alle bandleden leveren een bijdrage aan het schrijfproces. Het voelt als een natuurlijke ontwikkeling, de nieuwe cd heeft meer variatie in elk nummer. Dat bereik je als alle bandleden meewerken.

Je bent geïnspireerd door bands als Venom, Bathory, Destruction/Kreator/Sodom. Zijn er in de 18 jaren dat Satanic Slaughter bestaat, nog nieuwe bands bij gekomen die je geïnspireerd hebben? Zijn er bepaalde gebeurtenissen geweest die je aan het schrijven gezet hebben?

Ik leer constant nieuwe bands kennen. Natuurlijk word ik daardoor geïnspireerd. Muziek is mijn leven. Als ik niet naar nieuwere bands zou luisteren zouden we nog hetzelfde klinken als in de jaren ’80. The teksten worden al altijd door alle bandleden meegeschreven. We schrijven over traditionele thema’s als de hel, Satan, horror, bloed, het onbekende, de duistere zijde van het leven… Het is cliché maar ik vind dat het bij metal hoort om over deze zaken te schrijven. We schrijven over onze eigen ervaringen en onze eigen gedachten over de dood en destructie. En natuurlijk ook antichristelijke teksten, over onze haat jegens het christendom en de kerk.

Hoe zou je de muziek van Satanic Slaughter beschrijven aan iemand die nog nooit van de band gehoord heeft?

Een mix tussen black, thrash en death metal. We worden door meerdere genres geïnspireerd en combineren dus meerdere genres. We maken geen muziek binnen een zeker frame. Het is erg moeilijk om onze muziek te beschrijven. Koop de cd en oordeel zelf!

Na het opnemen van de 3-track demo en een aantal optredens, heeft Satanic Slaughter van december 1989 tot 1995 stil gelegen. Waren er speciale redenen voor deze pauze? Was je toen van plan om later verder te gaan met Satanic Slaughter?

Na alle problemen met line-up veranderingen wilde ik iets nieuws beginnen. Ik richtte de death metal band Morgue op. We hebben 2 demo’s opgenomen: “Gospel of Gore” en “In Articulo Mortis”. Toen benaderde Necropolis me met de vraag of ik oude demo’s of live-recordings van Satanic Slaughter wilde re-releasen. Morgue had geen platendeal, en ik wilde graag een cd uitbrengen, maar ik vond de oude opnamen niet goed genoeg klinken om te re-releasen. Dus hebben we toen onze debuut-cd opgenomen in de Unisound studio. Het was echter niet gepland om ooit verder te gaan met Satanic Slaughter.

Hoe zou je de muziek van de band Morgue beschrijven? Komt er een nieuwe Morgue cd?

Morgue klinkt als Florida death metal, een beetje als Malevolent Creation. Het zou geweldig zijn als Morgue een platendeal kan krijgen. We hebben genoeg goede nummers voor een cd.

Martin speelt in de band Nifelheim. Hoe zit het met deze band? Nemen zij een pauze of zijn ze bezig aan nieuw materiaal?

Ik weet dat Tyrant en Hellbutcher bezig zijn met nieuw materiaal. Ik denk dat ze binnenkort een nieuwe cd gaan opnemen.

Door de jaren heen heeft Satanic Slaughter 30 leden gehad. Stel jij zulke hoge eisen aan je muzikanten, of zijn er andere redenen geweest voor hen om te vertrekken? Zijn er ex-leden met een apart verhaal?

In de jaren ’80 was het moeilijk om muzikanten te vinden. De extreme-metal scene was toen erg klein. Onze eerste drummer was een punkrocker, maar hij kon erg snel spelen. Sommige leden ontwikkelden zich in verschillende richtingen. Veel ex-leden waren eigenlijk totaal niet into metal, maar wel goede muzikanten. Sommigen stichtten een gezin, anderen vonden hun eigen muziekstijl en verlieten de band. Ik heb nooit bandleden uit de band gezet, behalve de Witchery gays… eh… guys. Niemand is uit de band gezet vanwege te weinig muzikaal vermogen. Onze eerste basspeler had wat drugsproblemen. Hij is ook een pyromaan, hij probeerde ons lokale ziekenhuis enkele jaren geleden in brand te steken.

Over Witchery: zie je deze mensen nog wel eens? Wat is jouw (muzikale) mening over Witchery?

Witchery’s music sucks! Dat is de reden waarom onze paden gescheiden zijn in 1997. Het was, zoals altijd, een muzikaal conflict. Ik heb geen persoonlijke problemen met Witchery behalve met Richard Corpse en Jensen. Jensen heeft me bezeikt en Richard kan het succes met Witchery niet aan. He thinks he’s a fucking rockstar! Ik kan hem niet uitstaan. Een jaar geleden is dat uitgelopen op een gevecht. hij was aan het opscheppen over het succes van Witchery en ik moest hem wel zijn mond snoeren. Zonder mij zou hij niet in Witchery zitten. Toxine, Sharlee, Mique (ex-drummer) en Martin zijn toffe mensen.

Witchery is erg succesvol en het lijkt alsof ze Satanic Slaughter moeiteloos voorbij gestreefd zijn. Benijd je hun succes en hun tour met een band als Kreator, wat een van jouw inspirerende bands is?

Nee. De reden waarom zij de tour met Kreator konden doen is omdat hun label geld heeft. Wij kunnen ook met Kreator op tour als we een label hebben dat daarvoor kan betalen. Alles draait om geld, niet hoe goed een band is. Als je een label met geld hebt is het gemakkelijk om als support act mee te gaan op een tour. Hetzelfde geldt voor grote magazines: als het label geld heeft en in het magazine adverteert krijgt de band een kans voor een interview. Veel idioten die bands in de grote magazines zien staan denken dat die bands succesvol zijn en kopen hun albums. Het draait altijd alleen maar om geld.

Na Satanic Slaughter’s tweede album, “Land of the unholy souls”, hebben jullie Necropolis Records verlaten. Witchery heeft al zijn cd’s door Necropolis uit laten brengen en is rond diezelfde tijd gevormd. Bestaat er een verband tussen deze twee feiten?

Nee, eigenlijk niet. Wij wilden $2500 van Necropolis Records om Afterlife Kingdom op te nemen: $1000 voor eten, gas, snaren, drumsticks, drumskins en een hoop andere dingen die komen kijken als je een album opneemt. De studio kostte maar $1500. Ze wilden ons niet betalen omdat Jensen Necropolis over de studiokosten verteld had. We hebben 8 maanden op het geld gewacht en het kwam maar niet, dus hebben we Loud ’n Proud gevraagd of zij geïnteresseerd waren om Afterlife Kingdom te releasen.

Witchery heeft hun laatste cd aan Music for Nations verkocht voor $45000 geloof ik, en ik denk niet dat het hun zoveel geld gekost heeft om Symphony for the devil op te nemen. Ze hebben nu flinke geldproblemen, hun Amerikaanse tour met The Haunted heeft netto $25000 gekost. Ik weet niet of je dat succes kunt noemen.

Jullie derde album, “Afterlife kingdom”, is uitgebracht door Loud ’n Proud. Hoe zijn jullie daar terecht gekomen?

Loud ’n Proud is een lokaal label in onze thuisstad. We hebben ze gewoon gevraagd of ze geinteresseerd waren. In 2001 zijn ze failliet gegaan.

De nieuwste cd, “Banished to the underworld”, is uitgebracht door Black Sun Records. Waarom vond hier een label-switch plaats?

We zochten een nieuw label toen Loud ’n Proud failliet was gegaan. We kregen een aantal interessante deals aangeboden. We vroegen Nifelheim wat zij van Black Sun vonden: zij hadden daar goede ervaringen mee, dus hebben we bij Black Sun getekend. We zijn tevreden met wat ze voor onze band in Zweden doen, maar ze hebben wat distributieproblemen in het buitenland. Daar proberen ze momenteel wat aan te veranderen, en ik hoop dat dat hen lukt. Het is een klein label maar ze werken hard. Hun budget is maar klein.

Waar zie je de grootste vooruitgang in je muziek, als je oud en nieuw materiaal vergelijkt?

Deze cd is melodischer. Alle bandleden hebben een bijdrage geleverd aan het songwriting op de nieuwste cd. Het voelt als een natuurlijke ontwikkeling. De nieuwe cd is gevarieerder in elk nummer: het resultaat als iedereen meewerkt. We combineren allerlei genres, we maken geen muziek binnen een bepaald frame. Natuurlijk houden wel alle bandleden van black/thrash/death metal, en het resultaat is een mix van deze genres.

Wil je een boodschap brengen met je muziek? Zijn er veel voorkomende thema’s in je teksten?

Als je metal speelt gaan je teksten vaak over traditionele thema’s als de Hel, Satan, horror, bloed, het onbekende, de duistere zijde van het leven. Het is erg cliché maar ik vind dat het hoort bij metal om over deze onderwerpen te schrijven. We schrijven over onze eigen ervaringen en onze eigen gedachten over de dood en satanisme. Satanisme is erg persoonlijk. We rennen niet schreeuwend om Satan in het bos rond. Onze zanger was betrokken bij wat satanische acties enkele jaren geleden, maar hij heeft zijn tijd daarvoor uitgezeten. Zweden is een Christelijk land en wij protesteren tegen de kerk en zijn volgelingen. We protesteren tegen de Islam en de Joden en alle andere religies. Voor mij is satanisme persoonlijk, het is een filosofie, een levensstijl. Het is een spirituele kracht die je sterker maakt in hart en ziel. Ik ben geen satanist in de zin van rituelen en zo. Ik ben geheel antichristelijk en dat maakt me een satanist in de ogen van Christenen.

Wat zijn de toekomstplannen van Satanic Slaughter? Komt er een nieuwe cd, en zo ja, kun je daar iets over vertellen?

Ik hoop dat we in de komende herfst een nieuw album op kunnen nemen. Het kan problemen opleveren als Martin aan het touren is met Nifelheim of Witchery, het hangt dus van hem af. Hij speelt in zoveel bands tegelijk. Momenteel kan ik niet meer vertellen.

Hoe belangrijk is het voor jou dat Satanic Slaughter een underground band blijft?

Dat vind ik niet belangrijk. Het zou geweldig zijn als we een stapje hoger kunnen komen. Ik moet wat geld verdienen, anders kan ik niet verder gaan met muziek maken. Het is erg inspannend om steeds op het randje te leven en steeds niets ervoor terug te krijgen. Als je jong bent is dat gemakkelijker, maar nu heb ik een gezin. We kiezen er niet voor om underground te zijn, maar het is een natuurlijke ontwikkeling als je weigert een sell-out te zijn. We hebben nooit trends gevolgd, maar altijd de muziek gespeeld die we zelf leuk vonden. We refuse to lick someone’s ass to take the band further. We hebben altijd muziek gemaakt waar we zelf in geloven, en hopen dat andere mensen die ook leuk vinden. Er zijn momenteel teveel mensen in de scene die “fucking rockstars” willen zijn. Zij hebben geen hart voor muziek. Wij hebben nooit iets op een presenteerblaadje gekregen, maar altijd hard gewerkt en nooit geld ermee verdiend. Het zou geweldig zijn om iets terug te krijgen voor al die jaren. Misschien hebben we er zelf schuld aan. “We are banished to the underground”.

Zijn er onbekende bands die je goed vindt die (nog) niet de aandacht krijgen die ze verdienen?

Ja, N.C.O. is een geweldige nieuwe band uit Zweden, met ex-leden van Nephenzy, Pain en Hypocrisy. Zij zullen zeer binnenkort hun debuut-cd uitbrengen. Check them out!

Satanic Slaughter heeft al eerder in Nederland gespeeld, zelfs in de Baroeg, met Ragnarok. Wat vind je van het Nederlandse metal publiek? Zijn er Nederlandse bands die je erg goed vindt?

Ik hou van het Nederlandse publiek, dat erg toegewijd lijkt aan de muziek. Zij drinken bier, hebben het gezellig op een concert. In Zweden is dat heel anders, alle mensen staan daar met de armen over elkaar “evil” te zijn, behalve de jongere metalheads. Teveel mensen spelen in bands en zij vinden allemaal hun eigen band beter dan de band on stage. Ik denk dat er onderling tussen de Zweedse bands teveel jaloezie speelt.

Ik let er nooit zo op uit welk land een band komt. Enthroned is een geweldige band, maar zij komen uit België. Fuck, ik weet het niet… Asphyx en het oude Pestilence zijn erg goed. Gorefest… Fuck they suck! Ik weet niet of die uit Nederland of Belgie komen.

Waar staat Satanic Slaughter in de Zweedse metalscene? Zijn jullie zo bekend als bijvoorbeeld Marduk of Dark Funeral in jullie thuisland?

Ik denk dat we wel bekend zijn onder de death en black metal fans, maar niet in de Zweedse mainstream-metal scene.

Lord Belial kon helaas ook niet spelen op ZM Fest II. Satanic Slaughter heeft al vaker met deze band getourd. Wordt dit een solide tourpartner?

Dit was de laatste keer dat we met ze getourd hebben. Ze zijn geweldig, maar we hebben dit nu al drie keer gedaan, en deze keer hebben ze in de laatste minuut afgezegd. Ik heb de tour geregeld en zo’n bericht op de dag voordat we vertrokken is dan niet prettig.

Speelt Satanic Slaughter op zomerfestivals deze zomer?

Ja, op “Bands battle” en “Up from the ground” in Duitsland, en “Open Hell” in Tsjechië.

Laatste vraag: heb je een boodschap voor de metalfans die dit interview lezen?

Een cliché misschien wel, maar “stay faithful to the underground!”. En koop onze nieuwe cd zodat ik rijk en beroemd wordt, hehehehe.

Links:
Official homepage: http://hem.passagen.se/ztefdark/index2.htm
Morgue homepage: http://home.swipnet.se/morgue/
N.C.O. homepage: http://www.oblivioncreations.com/~nco/