Interview met Sarke

Interview met Sarke

Naar aanleiding van het nieuwe album van Sarke was het tijd om de oprichter van de deze band, de gelijknamige Sarke, eens wat vragen te stellen.

Sarke Logo

Hallo Sarke, allereerst bedankt voor dit interview. Je hebt net een tweede album uit, Oldarhian. Voor mijn gevoel klinkt het geheel meer samenhangend als zijn voorganger Voranuh. Wat is jouw idee hierover?

Het eerste album was meer een soloalbum. Ik heb alles op mijn manier gedaan, een beetje zoals een demo, losjes en spontaan. Voor dit album hebben we als een band gewerkt en zulke goede muzikanten wilden het gewoon strak hebben. Mij maakt het niet uit als er nog wat foutjes in zitten zolang het maar cool klinkt. Dus deze keer is het strakker, beter geproduceerd en verder uitgewerkt.

Heeft het werken met een band verder het schrijf- en opnameproces nog beïnvloed?

Op het eerste album heeft Anders (toetsen) ook veel werk gedaan. Verder was het schrijven voor mij niet anders. Ik schrijf ze alleen, meestal thuis. Deze keer hebben de anderen ook wat geschreven en dat klinkt natuurlijk anders als wanneer ik dat doe. Wel hebben we geprobeerd om verder het opnameproces hetzelfde te houden. Daarom hebben we ditmaal dezelfde apparatuur gebruikt die ik op het vorige album ook gebruikt heb.

Sarke - Band

Bevalt de drijvende kracht zijn achter je band beter na het drummen in je vorige bands?

Op zich is het niet zo’n heel groot verschil omdat ik bij Khold en Thulus ook veel van de muziek schreef. Het grootste verschil is dat ik ditmaal meer op de voorgrond sta waar ik me eerder kon verschuilen achter het drumstel. Ik zie mezelf ook meer als songwriter. Als het op de instrumenten aankomt zie ik mezelf als drummer.

Wat betekent Sarke voor jou persoonlijk?

Het moet wel veel betekenen, het eerste album was tenslotte ook een solo-album. Ik kon alles doen wat ik wilde. Dat ik ook nog een platenlabel had waar ik kon tekenen en welke me steunde was geweldig. Ook was het een eer dat Nocturno Culto de vocalen wilde doen. Het album deed het uitstekend. Ditmaal heb ik een geweldige line up met stuk voor stuk geweldige mensen.

Bij Sarke trekt Nocturno Culto natuurlijk toch de meeste aandacht naar zich toe door zijn reputatie. Was dat ook de bedoeling op het moment dat je hem vroeg, zodat de aandacht van jouw werd afgeleid?

Zo denk ik er niet over. Ik ben al vanaf 1988 een groot fan van Darkthrone. Zijn stem, houding en hoe muziek zou moeten klinken. Hij was degene die ik wilde voor de vocalen op mijn album. Ik denk wel dat we met hem meer aandacht krijgen als zonder hem, ook als het op optredens aankomt.

Sarke - pic5

Hoe worden je teksten beïnvloed?

Ik schrijf korte duistere verhalen of beschrijf bepaalde situaties.

Er wordt gezegd dat je zwaar beïnvloed bent door de jaren zeventig, tachtig en negentig rock en metal. Zijn er daarin nog specifieke bands geweest waar je dan veel naar luistert tijdens het maken van een nieuw album?

Mijn inspiratie komt niet van het luisteren naar specifieke albums. Het gaat meer over de manier van opnemen, de houding, het denken en de natuur. Uiteraard zijn er wel bands die mij inspireren zoals Black Sabbath, Celtic Frost, Darkthrone, Mayhem, Kreator, Slayer en Candlemass, om er enkele te noemen. Maar liever luister ik helemaal niet naar muziek terwijl ik zelf bezig ben, naar afbeeldingen kijken werkt veel beter.

Wil je nu ook meer gaan doen met Sarke, zoals bijvoorbeeld een tour, nu je een band om je heen hebt verzameld?

Ja we willen zeker meer gaan doen en ook wat live-shows of misschien een tour in de toekomst.

Komen jullie dit jaar nog op bezoek in Nederland en/of België? Er zijn toch aardig wat mensen die er naar uitkijken om jullie live te zien.

Hopelijk wel. We staan ervoor open dus als iemand ons wil boeken voor één of meerdere optredens…

In Nederland en België is poker zeer populair. Is het nu ook zo dat jullie hier tijd mee doorbrengen?

Ik speel niet en denk dat Nocturno dat ook niet doet. Onze drummer, Asgeir is de man van het pokeren. Hij speelt heel vaak en vliegt elk jaar naar Vegas om te spelen.

Wil je nog iets delen met onze lezers wat ik niet gevraagd heb tijdens het interview?

Ja, ik hoop dat de mensen de tijd nemen om ons nieuwe album te beluisteren. Voor meer informatie en updates: Sarkehq.com

Bedankt voor dit interview!

Links: