Interview met Revel In Flesh

Onlangs bracht de Duitse band Revel In Flesh zijn vierde volledige cd uit. Het geluid daarvan valt in positieve zin erg op. Tijd dus om de band hierover nader te ondervragen. Vocalist Haubersson is de spreekbuis van de band en geeft antwoord op de vragen die Zware Metalen hem stelt.

Het schrijven en opnemen van Emissary of All Plagues duurde twee jaar. Een lange periode…. Waren jullie niet bang dat de fans van Revel In Flesh jullie uit het oog waren verloren?

Ik wil je allereerst bedanken voor dit interview en een dikke “cheerz” aan Nederland. Twee jaar is eigenlijk niet zo lang. Je moet het ook wat in perspectief zien: In 2015 waren we erg druk met de promotie van ons derde album Death Kult Legions. Tussendoor schreven we alvast wat nummers en werkten we aan demo-opnames. We waren dus afwisselend bezig met optreden en opnemen in onze eigen studio. In augustus 2016 waren we klaar met het hele productieproces van Emissary of All Plagues. Daarna begonnen we met de promotie en daar ging veel tijd in zitten! Wij zijn een band die vrijwel constant een nieuwe release of merchandise uitbrengt. Onze fans kunnen ons dus bijna niet uit het oog verliezen. Van de andere kant is een rustige periode ook weleens goed om de batterijen op te laden en je te verdiepen in het creatieve proces. Daarbij komt ook dat we allemaal ook nog normaal werk hebben en te maken hebben met het alledaagse leven. Het is altijd een strijd om alles enigszins vloeiend samen te laten vallen.

revel-in-flesh-800

Emissary of All Plagues is gemasterd door Dan Swanö, die jullie een van de beste bands noemt van de afgelopen twintig jaar. Dat is nogal een compliment.

Ja, het is zeker een mooi compliment. Maar we zijn een realistische band en proberen kritisch op onszelf te blijven. Je moet jezelf constant nieuwe uitdagingen stellen om een hoger niveau te bereiken. Wanneer iemand je de beste noemt, kun je daar eigenlijk niet meer overheen. Ik zie echter nog wel groeimogelijkheden voor Revel In Flesh. Natuurlijk is het productieproces van Emissary of All Plagues een gigantische stap voorwaarts geweest. Hij klinkt veel dynamischer, ademt meer en is minder klinisch. De gitaren zijn warm maar knetteren nog wel. We hebben voor het eerst gewerkt met re-amping, dat heeft enorm geholpen. Dan Swanö heeft geweldig werk afgeleverd. Hij heeft het album trouwens ook gemixt.

Ik kan me voorstellen dat jullie goede kritieken krijgen op Emissary of All Plagues. Heeft dit effect op hoe jullie in de toekomst nummers gaan schrijven? Legt het jullie ook een bepaalde druk op?

NEE! Ten eerste moeten we blijven doen wat goed voelt voor ons. Als de pers ons goed vindt, is dat mooi! Zo niet, dan blijven we gewoon ons eigen ding doen! Wij zullen trouw blijven aan onze roots en die liggen in de negentiger jaren death metal. Wij zijn allemaal fans van de death metal uit die periode. Onze muziek ademt dezelfde doodse sfeer uit, haha!

Wat ligt er aan de basis van jullie gitaargeluid? Klopt het dat ik een HM-2 pedaal hoor?

Ja, we zijn verslaafd aan het klassieke HM-2 pedaal van Boss. We gebruiken het al vanaf de start van Revel In Flesh. Bij het opnemen heeft Maggesson ook een oude Marshall versterker gebruikt. Live spelen we trouwens op Engl-versterkers. Maar ik ben slechts de zanger en weet weinig van die technische shit.

revel-in-flesh-band

De gitaristen van Revel In Flesh, Herrmannsgard and Maggesson, spelen beiden op Serpent King Guitars die worden gebouwd door “onze” Henri Sattler. Hoe zijn jullie met hem in contact gekomen en hebben jullie een endorsement?

We treden regelmatig op met een Nederlandse band. We hebben al gespeeld met Thanatos, Soulburn, Grand Supreme Bloodcourt en Hail Of Bullets. Hierdoor kregen we vrij snel contact met Satler. Maggesson heeft contact met Satler opgenomen nadat hij een informatieve mail van hem ontving. Het is een soort endorsement deal. Ik kan je vertellen dat onze gitaristen erg blij zijn met hun gitaren. Maar zoals ik al zei ben ik slechts de zanger en weet ik geen donder van deze technische shit. Wat ik je wel kan vertellen, is dat die gitaren verrekte veel pijn doet als je er tijdens het headbangen mee in aanraking komt, haha!

Gaan jullie touren ter promotie van Emissary of All Plagues? Hopelijk komen jullie naar Nederland!

We gaan niet op een lange tour, maar zullen enkele weekendtours doen en ja, daar zijn ook twee optredens in Nederland bij. De eerste daarvan is op 3 februari in Arnhem. We spelen dan samen met Rotten Casket en Caedere. De plannen zijn om in september 2017 te spelen met Fleshcrawl, Lifeless en Grond op een klein indoor festival. We hopen jullie dan te zien, samen bier te drinken en dronken te worden!

Is er eigenlijk een video voor een van de nieuwe nummers geschoten?

We hebben inderdaad een video gemaakt voor het titelnummer en een voor Fortress Of Gloom. Hoogstwaarschijnlijk nemen we in januari een video op voor het nummer Casket Ride.

Docter Docter is een verrassende cover van UFO. Wie kwam er op het idee en waarom hebben jullie voor dit nummer gekozen?

We houden, naast alcohol, allemaal van klassieke rock en hardrock. De combinatie van deze dingen leidt nog weleens tot een goed idee en dit was er een van. Er zijn niet veel deathmetalbands die de ballen hebben om een dergelijk experiment aan te gaan. Ik denk dat we erin zijn geslaagd om er een Revel In Flesh-sausje overheen te gieten. Luister maar eens naar onze versie en beslis dan of wij daarin zijn geslaagd.

Als band krijg je het laatste woord:

Bedankt voor een leuk gesprek! Zet de Heineken maar vast klaar voor ons eerste optreden in Nederland. Arnhem opgepast, de Deathcult komt er aan. Cheerz en ik hoop dat we elkaar in levenden lijve kunnen ontmoeten. Kijk voor meer info op onze Facebook pagina. HAIL THE DEATHKULT!!!

Links: