Pagina 3

Q: Achter op het boekje staat dat alle nummers door Perzonal War geschreven zijn. Er is geen krediet voor één schrijver. Is het echt zulk sterk teamwork wat betreft het schrijven van de nummers?

MZ: Niet echt. Drie nummers van de CD komen van Martin en mij. De rest is geschreven door mij alleen. Maar ik vindt dat je op een podium moet staan als een band en niet als vier individuele personen. Vandaar dat de credits naar de hele band gaan en niet naar maar een paar personen.
In deze tijden vindt ik het bandgevoel erg belangrijk. Je hoort veel dat bands van line-up veranderen. Ik ben er van overtuigd dat als je de line-up vast houdt en je de kwaliteit van de muziek hoog blijft houden mensen je zullen onthouden. In deze tijden van muziek branden en het downloaden van CD’s van het internet is het voor muziek die minder populair is erg moeilijk het hoofd boven water te houden. Maar als je het voor elkaar weet te krijgen om constant dezelfde band te blijven en steeds goede CD’s afleverd, dan zullen de mensen zich realiseren dat je een echte volwaardige band bent.

Q: Er staan een paar sterke teksten op het album. Gezien het feit jullie duitse jongens zijn vondt ik ze tekstueel erg goed. Heb je toevallig een engelse achtergrond?

MZ: Nee, helemaal niet. Maar ik moet toegeven dat ikzelf een hekel heb aan Duitse bands waaraan je direct hoort dat ze uit Duitsland komen. Een hoop Duitse bands hoef je maar drie seconden naar te luisteren en je hoort het meteen. Ik probeer zo veel mogelijk Amerikaans te klinken.

Q: In het nummer “Blinder” daar wordt je echt toegesproken. Wat is de boodschap van dat nummer.

MZ: Blinder gaat over politici. Je kan bijna geen topmensen of politici meer vertrouwen. Er zit zoveel geld daar. Ze zijn vergeten wat ze moeten doen, het oplossen van de dagelijkse problemen en luisteren naar de mensen. Het is eigenlijk heel triest maar ik vertrouw gewoon geen enkele politici meer. Meeste teksten van me zijn erg persoonlijk, het is best wel moeilijk om ze om te zetten naar woorden. Als ik begin te schrijven weet ik vaak niet eens waar het verhaal eindigt.
Ik begin gewoon en na een tijd onstaat de boodschap vanzelf. Songteksten zijn een goede manier om je gedachten of mening als kleine plaatjes te etaleren.

Q: Waar is de CD allemaal gereleased?

MZ: De CD is wereldwijd gereleased, behalve in Japan. Helaas.

Q: De titel van het album “Different but the Same” kun je deze verder uitleggen?

MZ: Een reden is natuurlijk het veranderen van de naam. Een andere reden is het artwork van de album. Je ziet twee gezichten die op het eerste gezicht er hetzelfde uit zien. Maar als je verder kijkt zie je verschillende kleine afbeeldingen in de gezichten. Deze plaatjes stellen gedachten, wensen en zo voor. We zijn eigenlijk allemaal hetzelfde maar hebben ieder andere gedachtes en levens. Zo kwam de titel eigenlijk tot stand.

Q: Wat me verbaasde is dat het artwork ook van jouw hand komt?

MZ: Dat klopt, ik doe een grafische opleiding. Ik heb de hoes voor dit album en het vorige album gedaan. Het is een mix van foto’s, geschilderde plaatjes en dit is allemaal in de computer gestopt en bewerkt.