Pagina 2

Q: Gaan jullie vaker dingen met Victor doen in de toekomst, of wat het een eenmalig iets?

MZ: We weten het nog niet. We hebben een hele goede relatie met Victor. We hebben hem laatst nog gesproken toen we speelde in Duitsland. We hadden plannen om met Rage en Primal Fear op tour te gaan. Helaas was dat te duur en is dat niet door gegaan. Beide bands zullen alleen op tour gaan. Maar wie weet, misschien volgend jaar. We hebben wel plannen maar niets staat nog vast.

Q: Dat zou een leuke line-up worden jullie en RAGE.

MZ: Zeker, vooral voor mij want Rage is één van de eerste metalbands waar ik naar begon te luisteren. Ik was ongeveer 12 dat ik de eerste Rage elpee kocht. Dus het zou een droom zijn die uitkwam als we met Rage op tour konden.

Q: Wanneer kunnen we jullie eens in Nederland bekijken?

MZ: Ik weet het nog niet. We hopen zo snel mogelijk wat toursupport te krijgen, maar omdat de tour met Rage en Primal Fear niet door gaat is er nog niets geplanned tot nu toe. Ze proberen ons met een tour mee te krijgen, maar we moeten afwachten met welke band we naar de rest van Europa komen. Het moet wel aansluiten met de muziek die we maken natuurlijk. De naam Nevermore is genoemd, maar daar zullen waarschijnlijk wel een hoop andere bands ook mee willen touren. Dus we weten het niet en wachten af. We zullen zien wat de toekomst ons zal brengen.

Q: Op de hoes staat dat jullie muziek te vergelijken zijn met het vroegere werk van Metallica. Hebben jullie dat zelf bedacht of heeft de platenmaatschappij dat verzonnen?

MZ: Ja, het was AFM records die het bedacht heeft. Om eerlijk te zijn ben ik er niet zo… Weet je wat het is, iedereen ziet de CD en in elk interview vraagt men ernaar wat we ervan vinden. Daar zijn we inmiddels wel aan gewend. Natuurlijk spelen we dezelfde soort muziek, maar ik zie het als melodieuze trash metal met melodieuze zang. We zijn de band niet gestart om Metallica na te doen. Een hoop mensen willen graag horen dat we de band zijn gestart vanwege Metallica, dan zeggen we “Nee, dat is Bullshit. We spelen gewoon de muziek die we zelf het lekkerst vinden.” Het is een mix van oude trashmetal-bands als Anthrax en Testament, maar ook van moderne metal als Machine Head en Pantera. Al deze stijlen en invloeden vormen het geluid van Perzonal War. Ik ben het er mee eens dat we ergens een beetje als Metallica klinken. Dit komt voornamelijk door mijn stem denk ik.

Q: Ik kan me er wel wat bij voorstellen. Als muzikant wordt je niet graag vergeleken met een andere band omdat je altijd gewoon je eigen ding wilt doen.

MZ: Het grootste probleem is dat het gedrukt is op het boekje, ze hadden beter een sticker er op kunnen doen of zo. Nu staat het er als een gedrukte feit.

Q: Wat zijn andere bands waar je door geïnspireerd bent?

MZ: De eerste band waar ik door gegrepen werd was de band “Running Wild”. Je hoort daar waarschijnlijk niets van terug in onze muziek, maar zij waren wel de eigenlijke reden waarom ik gitaar ging spelen. Mijn favoriete band is “LeFay” ookwel “Morgana LeFay” genoemd. Een zweedse Power Metal band. Het is moeilijk uit te leggen, ze spelen een melodieuze soort power metal die ik nog nooit eerder gehoord heb.