Interview met Perzonal War

Interview met Perzonal War

Men kent het gezegde wel van in het diepe te worden gegooid. Meteen na mijn eerste interview, deed ik al de tweede! Dit keer met een band die net zoals vele andere bands last heeft gehad van een wisseling van bandleden. Het deed ze muzikaal gezien niets. De band ontstond in 1996. Hun eerste platendeal kwam in 1997. Ik heb het over Perzonal War. De laatste CD, Bloodline, ligt al weer in de schappen! Hoog tijd om eens meer te weten te komen over deze band. Ik spreek met Matthias, een van de bandleden.

Perzonal War

Hoi! Ik ben Kirsten, van ZM. Kan je jezelf even voorstellen?

Hey! Ik ben Matthias, de zanger van Perzonal War!

Ik heb gehoord dat Sacha (de gitarist) vertrok, hij zat al enige tijd bij de band. Wat voor invloed heeft dit gehad op jullie?

Nou, de nummers waren al geschreven, natuurlijk vonden we het jammer dat Sacha besloot te stoppen. Hij gaf aan dat te doen vanwege persoonlijke redenen. De motivatie ontbrak simpelweg voor hem, om nog verder bij Perzonal War te blijven. We zijn overigens nog steeds wel goede vrienden!

Er stonden vele goede recensies over jullie geschreven, over het album Bloodline, blijven jullie daarom vasthouden aan het oude?

We geven alles als we een nieuw album maken. Maar het is zeker niet zo dat we niet vooruitstrevend zijn! We blijven vernieuwen, de fans verwachten dit ook van ons. Perzonal War zal in 2010 er anders uitzien dan nu.

1 minute

Dat brengt me op het volgende: vele oudere bands beïnvloeden jullie, zoals Sepultura en Death, hoe combineren jullie dit dan?

Het merendeel van wat we spelen is en blijft lekkere thrashmetal! Alleen door andere elementen toe te voegen en meerdere melodielijnen te maken, blijft het interessant voor de fans en ons. Dus kort gezegd: geen combinatie, wel vernieuwing!

Wat is het dan dat jullie precies uniek maakt?

De verschillen die we hebben met andere bands. We hebben old school thrashmetal gecombineerd met het hedendaagse nieuwere variant.

Sommigen zeggen namelijk dat jullie een Metallica achtige klank hebben gehad, wat vind je daarvan?

In het begin vonden we dit een erg fijn compliment, net zoals vele bands van nu wilden we in zekere zin wel op hen lijken. Nu proberen we die vergelijking te vermijden. Over de jaren hebben we onze stijl verbeterd en de pers overtuigd dat we toch anders zijn.

Ik denk ook dat de thrashmetal muziek die jullie maken, in Duitsland mischien wel wat ondersneeuwt door de powermetal. Gaat thrashmetal ten onder aan de powermetal?

Nee, dat geloof ik niet. Wel is het minder bekend geworden dan dat het was in de jaren ’80. Het zal ondergronds blijven. Jongeren van tegenwoordig groeien op met andere, nieuwe bands. Denk dan aan Fear Factory. Hooguit dat de scene wat verandert.

perzonal war

Heb je nog wat laatste woorden voor de fans in Nederland?

Jazeker! 23 mei is er een releaseparty in Helmond. We hopen veel van jullie daar te zien! Nederland betekent veel voor ons.

Links

Interview met Perzonal War

Interview met PERZONAL WAR

Via de mail kwam de aanvraag om een interview met de duitse band Perzonal War te doen. Aangezien ik de CD gerecenseerd had en toch wel enigzins te spreken was over de melodieuze power/trash metal die deze jongens maken, besloot ik me vrijwillig aan te melden. Nog nooit eerder een interview gedaan, maar wie niet waagt wie niet wint.


Perzonal War is zo’n zes jaar geleden door de huidige leden opgericht en heeft inmiddels haar derde album op de markt gebracht (zie recensie).

Na een mislukte poging, voor de tweede keer afgesproken en daar had ik ineens de frontman van Perzonal War, Matthias Zimmer (Metti), aan de lijn. Na een korte en plezierige kennismaking begon ik enigzins wat zenuwachtig mijn vragen op hem af te vuren.

Matthias ZimmerQ: Waarom de naam Perzonal War?

MZ: Natuurlijk vonden we de naam stoer klinken. Het klinkt lekker heavy metal maar is niet zo cliche als sommige namen die je hoort als “Dragon Fought” of zo. De naam is sinds kort ook veranderd van Personal War met een “S” naar Perzonal War met een “Z”. De voornaamste reden daarvoor was dat we van een oude platendeal bij Demon Records af moesten en de naam niet meer als zodanig mochten gebruiken.

Q: Ik heb de wat korte en statische biografie op de website gelezen, maar wat is het persoonlijke verhaal achter de vorming van de band?

MZ: Het was in eerste instantie een idee voor een project van Martin Buchwalter (de drummer) en mij, omdat we toen alle twee in andere bands speelden. We konden in die bands niet echt doen wat we wilden omdat de overige muzikanten niet het niveau hadden wat we wilden bereiken. We ontmoette elkaar en probeerde wat liedjes en namen een demo op. We waren toen nog niet van plan een echte band van Personal War te maken. De demo werd echter zo goed ontvangen dat we toch besloten om er een echte band van te maken. Na een korte tijd werd de line-up voltooid met Sascha en Frank en deze line-up is nu al zes jaar ongewijzigd.

Q: Victor Smolski van de band RAGE speeld mee op de CD. Wat is jullie relatie met Victor?

MZ: Victor is een goede vriend van de baas van Demon Records onze vorige platenmaatschappij. Op een dag kwamen we Victor tegen inn de studio waar we de CD aan het opnemen waren. Victor vond de muziek en de nummers erg goed en besloot twee solo’s te spelen. Een in het nummer “The urge for more” en de tweede in “Dragonsmouth”. Hij heeft ook het instrumentale deel van “The Progress” gedaan wat tevens de intro is van het nummer daarna “Open my World”. Victor is erg cool en aardig en we willen hem echt heel erg bedanken want hij ondersteunt ons waar hij maar kan. Als je Victor ziet spelen dan zou je denken dat hij 15 vingers heeft.