Interview met Ombre Obscure

Er zijn in Nederland weinig doombands. En er zijn nog minder doombands met twee zangers. Onlangs kon u hier al lezen wat het resultaat daarvan is. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt en op een mistige vrijdagavond reed ik naar de binnenlanden van Overijssel waar Herrie, een van de zangers van Ombre Obscure, een oefenruimte/studio van zijn schuurtje heeft gemaakt. Hier repeteert hij met een van zijn bands en vanavond is dat Ombre Obscure. Met uitzondering van gitarist Sieto is de voltallige band aanwezig en omdat het bier al rijkelijk vloeit, levert het bij tijd en wijle een hilarisch interview op.

Herrie, is Ombre Obscure een van je nieuwe projecten?

Herrie: nee, dit is niet een van mijn nieuwe projecten. Waardeloos antwoord, niet? De waarheid is dat ik “slechts” de zanger ben van deze band. In mijn andere bands (Grindbashers en Menschwalsch) heb ik een veel grotere rol. Misschien kan Henk iets vertellen over de achtergronden van Ombre Obscure.

Henk: ik was thuis bas aan het spelen. Ik kwam niet echt verder en dacht dat het veel leuker is om in een band te spelen. Ik ben ook geen heel goede bassist, dus werd het doom. (Iedereen in de oefenruimte begint daarop hard te lachen).

Wel opvallend dat niemand hier je tegenspreekt….

Henk: klopt. Hoe dan ook, ik ben toen met Mathieu gaan jammen en destijds zat Willem van Tuijl (oud-redacteur van Zware Metalen) er ook nog bij. Toen Willem ging verhuizen lag het even op zijn gat. Maar toen kwam David en begonnen we te jammen en daar is dit uit ontstaan. Vanaf september 2016 zijn we er serieus voor gegaan. Toen hebben we Sieto uit de mottenballen getrokken en kwam Seine erbij. We hadden toen nog een andere drummer. Vanwege minder belangstelling van zijn kant is hij eruit gegaan en konden we gelukkig Pascal strikken.

En nu, is deze line-up naar jullie gevoel stabiel?

Henk: nou… met Herrie erbij is het nooit stabiel, haha.

Ik snap dat je niet op zijn persoonlijkheid doelt?

Herrie (die voor het interview begon al een paar keer flink in de zeik is genomen door zijn bandleden): is het nationale-Herrie-bitch-avond? I love it!

Henk vervolgt serieus: ik denk dat we nu wel een line-up hebben waar we hele leuke dingen mee kunnen maken.

Kenden jullie elkaar al voordat jullie muziek gingen maken?

Henk: ik ken Herrie al heel lang en Matthieu nog veel langer. Via-via kenden we elkaar wel maar we hadden elkaar nog nooit ontmoet. Maar de meeste bandleden kende ik niet.

Herrie: en nog steeds niet hè?

Henk: bij sommigen wilde ik daar geen verandering in brengen, haha.

Herrie: waarom kijk je naar mij als je dat zegt…

De stemming zit er al lekker in heren!

Mathieu: klopt, we stemmen in B. Ultra-laag!

Ik probeer nog maar een serieuze vraag te stellen: jullie hebben vrij snel een E.P. opgenomen.

Mathieu: toen we na de zomervakantie van 2017 weer voor het eerst gingen oefenen, namen we (zoals altijd) de boel op en dat klonk eigenlijk best goed. Een week later hebben we toen de zang van Herrie en Seine opgenomen. Henk heeft daarna thuis de baspartijen opgenomen want hij “klipte” als een gek. De gitaarpartijen zijn vervolgens hier en daar wat aangepast en onder het mom “waarom-ook-niet” is er een E.P. van gemaakt. En die wordt erg goed ontvangen!

Doen jullie veel aan promotie?

Mathieu: nou, we worden heel veel gevraagd. Ik zit natuurlijk in de grindcore- en death metalwereld maar bij doom werkt het weer heel anders. De E.P. is verspreid van Oekraïne tot Rusland en van Hongarije tot Peru. Vanuit alle delen krijgen we bestellingen.

En er zijn al T-shirts gemaakt.

Henk: ja, we gaan als een gek. De shirts waren er zelfs eerder dan de E.P.

Mathieu: we hebben nu een optreden gedaan in Marktzicht, hier in Dedemsvaart. Een leuke en gezellige plek om een try-out te doen. We speelden maar een half uur maar ik wilde nog wel veel langer spelen.

Allebei de nummers nog een keer? Of lange aankondigingen?

Mathieu: haha, nee… we speelden vier nummers. Wel veel dronken aankondigingen van een bepaald iemand hier….

Herrie: ik was niet dronken!

Waarom schiet je dan gelijk in de verdediging?

Herrie: omdat ik die aantijgingen wel een keer zat ben. Ik kap ermee als het zo moet!! Gaan jullie de rest van het interview maar in Marktzicht doen. Daar is het toch zo gezellig? Haha.

Mathieu: Seine zit in een rolstoel en hij was in ieder geval lam die avond. Haha.

Seine: wat een dijenkletsers weer. Hoe gaat ‘ie Seine? Op rolletjes zeker?

Seine. Je zit aan het bier. Mag je wel drinken als je nog moet rijden?

Seine: volgens de wegen- en verkeerswet niet nee. Maar een hele goede rechter die me daarop weet te veroordelen.

Herrie: nou, ik ken er nog wel een….

Ik probeer het nog maar een keer: wat zijn jullie ambities?

Mathieu: ambities… niet echt. In 2018 willen we wel een volledig album gaan maken. Ook weer gewoon in dit hok. En dan zien we wel wat er verder komt.

 

 

Gaan jullie de nummers van de E.P. opnieuw opnemen of worden het nieuwe nummers?

Mathieu: we twijfelen nog. Misschien gaan we een paar nummers opnieuw opnemen maar misschien maken we ook gewoon allemaal nieuwe nummers.

Henk: we hoeven ook niet ieder weekend op te treden maar zoeken gewoon de krenten uit de pap.

Mathieu: we hoeven sowieso niet achter optredens aan. We hebben aardig wat connecties en dan kijk ik jou even aan Pascal. Je ben aardig stil tot nu toe. Normaal heb je de hele dag de bek los….

Pascal: ik heb vanavond ook mijn beoordelingsgesprek in deze band, ik zeg dus iets minder. Haha.

Mathieu: het is trouwens wel een leuk verhaal hoe Pascal erbij is gekomen. Hij heeft behoorlijk wat ervaring. Jaren geleden drumde hij in Whispering Gallery. Hij is sowieso een enorme doomfanaat. Toen we een drummer zochten voor Ombre Obscure heb ik een oproep op Facebook gedaan. Ik kende Pascal al maar was in de veronderstelling dat hij wilde gaan zingen. Afijn, ik kreeg op die oproep een bericht van Pascal waarin stond: “hey lul, waarom denk je niet aan mij?” We hebben toen een keer afgesproken en het was vanaf de eerste seconde alsof ik al twintig jaar muziek met hem maakte. Dus dat was wel leuk.

Pascal: het was leuk inderdaad. De glans is er inmiddels wel vanaf… Ik blijf nu gewoon voor Herrie komen, haha.

Het lijkt wel een huwelijk.

Pascal: ja, maar we hebben de eerste drie maanden erop zitten.

Herrie: wij wel schat. Je komt niet voor niets iedere bandrepetitie een kwartiertje eerder.

Is de E.P. trouwens weer uitgebracht op Herrie Records?

Mathieu: ja, dat moest van Herrie…

Pistool tegen je hoofd gehad?

Mathieu: was het maar een pistool. Dit stonk iets meer. Gezwaffeld worden is echt niet leuk hoor. Maar ja, we hebben Herrie Records nu eenmaal dus waarom zou je het daar niet op uitbrengen?

Komt de volledige album waar je het net over had ook op Herrie Records uit?

Mathieu: dat kan. Als mensen zich aanbieden zijn we altijd bereid om in gesprek te gaan. Maar wij kunnen hier alles zelf opnemen en hebben zelfs een eigen CD-fabriekje. We kunnen dus zelf onze CD’s drukken. Maar mensen vinden het vaak interessanter als het bij een label wordt uitgebracht dan in eigen beheer.

Hoe gaat het met Herrie Records?

Herrie: goed. Ik denk dat er volgend jaar wel weer wat zal worden uitgebracht. Sowieso iets van Grindbashers. Ombre Obscure is dus de vraag zoals Mathieu al zei. En mogelijk iets van Menschwalsch. Dat is die andere band van Mathieu. Misschien dient er zich een ander label aan en dan moeten ze dat vooral doen. Maar we hebben dus onze eigen CD-perserij. Ik ben van plan om wat aparte dingen uit te brengen. Kleine oplages of iets met een andere lay-out. Ik heb al een heleboel vrienden en bands benaderd met de vraag of, als ze iets uit willen brengen voor weinig geld en (niet onbelangrijk) met een goede kwaliteit, dat het dan hier kan. Degene van wie ik de CD-perserij heb gekocht heeft me laten weten dat er in januari al twee bands iets willen laten persen. Dat hoeft niet via Herrie Records worden uitgebracht trouwens. Het voordeel van een eigen CD-perserij is dat als een band tachtig CD’s wil hebben, we er precies zoveel kunnen maken. Bij grote bedrijven heb je altijd dat geklooi dat je er minimaal x-aantal af moet nemen. Dat hoeft bij mij dus niet. Ik hoef met Herrie Records ook geen winst te maken. Als we maar uit de kosten raken, vind ik het al best. Alles wat extra binnenkomt is meegenomen.

Staan er voor Ombre Obscure meer optredens gepland?

Herrie: ja, op 6 april staan we in Eindhoven op de Grindhoven pre-party. Fantastisch toch dat we daar als doomband staan. Vorig jaar hebben we daar ook gestaan. Veel gedoe gehad met parkeerboetes, dus volgend jaar komen we weer! Nu met Grindbashers, Revok, Ombre Obscure, en Facializer of zoiets, een band uit Mexico in ieder geval. We zouden ook in Geleen spelen maar die tent (de Meister) is dicht.

Matthieu: nee, ze zijn weer open hoor.

Herrie: breaking news, ze zijn weer open. Daar gaan we dus ook spelen. En zo hebben we nog wel meer in de planning. De CD-presentatie zal wel in Hedon zijn. De meeste optredens gaan via connecties en soms is het vaste prik dat we ergens spelen. In sommige kroegen of zalen komen we al jaren, wel met een andere band – maar toch. Zodra die zalen horen dat Mathieu of ik een nieuwe band heeft, vragen ze wanneer we kunnen komen spelen.

Mathieu: als je het zo zegt, voel ik me best een muzikale hoer.

Herrie: dat ben je ook. Je bent de grootste slet die hier aan tafel zit.

In mijn recensie vergeleek ik jullie met Paradise Lost. Terecht?

Mathieu: daar wilde ik het inderdaad nog even met je over hebben. Ik was daar een beetje boos over.

Pascal: ik ben namelijk de enige die dat een goede band vind, haha.

Mathieu: de oude Paradise Lost vind ik wel gaaf.

Dat schreef ik ook hè: raakvlakken met de oude Paradise Lost.

Mathieu: ja, weet ik. Ik was ook niet echt boos. Ergens vond ik het wel cool. In andere recensies worden we vergeleken met Winter of Beyond Belief. Ook erg gaaf.

Sieto: ik heb ook al eens gehoord dat we een mix zijn tussen Obituary en Black Sabbath.

Mathieu: je lijkt ook wel op John Tardy.

Sieto: maar dan minder lelijk, haha.

Pascal: terugkomend op je vraag, wij komen bij elkaar en maken gewoon onze muziek. Op die momenten zijn we met veel bezig behalve met de vraag waar we muzikaal op willen lijken. We gaan het oefenhok in en dit komt eruit. Dat we dan met goede bands vergeleken worden vinden we te gek natuurlijk. Maar daar zijn we niet mee bezig.

Mathieu: we proberen een bepaald gevoel in onze nummers te krijgen. Maar we zijn niet bezig op een bepaalde manier te willen klinken. Het enige wat we willen is dat het old-school klinkt. Het moet wel lekker rauw klinken. Negen van de tien keer is het zo dat ik in het oefenhok ga staan met Henk en Pascal en dan verzin ik ter plekke een riff. Soms is dat een gave riff en soms lukt het niet. Vorige week bijvoorbeeld. Toen pakten we een nummer wat we nog niet met Pascal hadden gespeeld en we besloten het een stuk trager te spelen en ineens werkte het wel. We klinken zoals we klinken en originaliteit is daarbij absoluut geen doel. Als wij het maar gaaf vinden.

Sieto: het belangrijkste is dat we plezier met elkaar hebben.

Mathieu: ja dat zeg je nou wel maar het moet voor iedereen leuk zijn… wat je vorige week bij me deed was ook best pijnlijk, haha.

Pascal gaat serieus verder: we hoeven onszelf muzikaal ook niet echt te bewijzen. We weten allemaal hoe ons instrument werkt en we weten als collectief wat we willen en dat doen we dan ook.

Dat klinkt alsof het redelijk spontaan gebeurt.

Ombre Obscure in koor: jaaa!

Mathieu: zeker, het is ook niet zo dat ik thuis riffs bedenk, alles ontstaat hier. Iemand gooit een idee of riff in de groep en vervolgens kijken we wat we ermee kunnen. Soms loopt het en soms loopt het even vast. Dan leggen we het idee even op de plank maar is het idee wel opgenomen. En dat is ook de gein, want we nemen altijd alles op in deze oefenruimte die ook studio is.

Pascal: iedereen denkt en doet vervolgens mee. Soms vult Henk een idee aan of komt de tweede gitarist met een aanvullend idee. Herrie wil dan altijd dat er geblast wordt en dat gebeurt dan niet, haha.

Daar heeft hij wel een puntje, het blijft doom natuurlijk. Ik zal het maar even voor hem opnemen want hij heeft het al aardig te verduren gehad.

Herrie: ik vind het heerlijk gaan tot nu toe. Eindelijk eens een band waar ik mijn band niet open hoef te trekken. En als ik het wel doe, word ik ook genadeloos afgestraft, haha. Een ander verschil is dat ik nu niet de enige zanger ben. Er zijn volgens mij weinig of geen doombands die twee zangers hebben. Er zijn wel doombands waarbij er een vrouw omheen loopt te gillen, maar twee zangers in dit genre is redelijk uniek. We werken ook op een afwijkende manier. De muziek wordt hier ingespeeld en geoefend en Seine en ik gaan vervolgens, zoals wij het noemen, tegen de computer schreeuwen. We spelen de nummers bij hem thuis op de computer af en dan ontstaan de ideeën voor de zanglijnen en wie van ons die zanglijn pakt. Die zanglijnen sturen we vervolgens weer naar de rest van de band door. Ik kom sowieso niet in het oefenhok als er gerepeteerd wordt omdat de drummer loeihard drumt en de rest dus ook erg hard staat. We komen er als zangers dan nauwelijks bovenuit.

Pascal: ik ben er enorm trots op dat dit de eerste band van Mathieu is waarin hij, door mij, oordoppen draagt.

Herrie en Seine, spreken jullie af op welk punt in een nummer een zanglijn voor zijn rekening neemt?

Herrie: ja, maar daar zijn we nog wel op aan het oefenen. We kunnen nog veel meer doen samen. Seine heeft veel meer frequenties in zijn zang. Hij kan een vette krijs neerzetten, ik niet. Maar hij heeft ook een goede putrochel in huis. Ik kan wel aardig grunten maar als we dat tegelijkertijd doen dan zitten we samen op dezelfde frequentie en dan hoor je een van ons tweeën niet. Daar zijn we nog steeds mee aan het spelen.

Schrijven jullie als zangers samen de teksten of alleen voor je eigen zanglijnen?

Herrie: Iedereen in de band schrijft mee aan de teksten. Meestal wordt er eerst muziek gemaakt, meestal op een jam-achtige manier. Vervolgens wordt de muziek gefinetuned en op dat moment komen Seine en ik invliegen. Op dat moment wordt ook bepaald op welke stukken muziek er wel en waar geen tekst kan komen. Het is dus redelijk doordacht allemaal.

Seine: we werken vanuit het grote geheel en gaan dan de details inkleuren. Als het instrumentale gedeelte ver genoeg is ingekleurd, kijken we onder welke riffs er een zanglijn past. Ik heb toevallig afgelopen zondag nog gewerkt aan de zanglijnen van een nieuw nummer.  Dat doe ik thuis door tegen de computer te schreeuwen. Of dat fijn voor de buren is? Beide buren hebben hun huis in de verkoop gedaan. Dat zegt misschien wel genoeg…

Waar gaan jullie teksten over?

Herrie: over ellende.

Ah, autobiografische teksten dus!

Herrie: jaaa!!! Hahahaha.

Pascal: tja, je kan er veel van zeggen en de teksten voldoen aan alle clichés maar we maken niet-vriendelijke doom en dan moet je wel teksten hebben die daarbij passen. Ze gaan over de donkere kanten van het bestaan en de minder leukere dingen. Dat is inherent aan de muziek die je maakt en de sfeer die het op moet roepen.

Herrie: we delen meestal een zak uien uit vlak voor we optreden zodat mensen gaan huilen, er mag natuurlijk niet gelachen worden in de doomwereld, haha.

Over lachen gesproken: hoe vieren jullie kerst?

(Er valt een doodse stilte waarna er opnieuw een lachsalvo klinkt.) Mathieu doorbreekt de stilte: met veel drank. Seine: en een bult vlees erbij.

Herrie: niemand mag met kerst alleen zijn dus ik vier het altijd bij het Leger des Heils, vind ik gaaf.

Mathieu: het schiet me net te binnen en ik gooi het gewoon in de groep: zullen we volgend jaar met kerst een kerstdoomnummer maken?

De rest in koor: Gadverredamme!!!

Pascal: de pest is dat dit zo meteen op een website te lezen is, hè? Als het eenmaal op internet staat, komt het er niet meer vanaf.

Volgend jaar in december gaan mensen dan bellen met de vraag waar dat kerstnummer van jullie blijft….

Mathieu: we kunnen de opbrengst aan Serious Request geven.

Ik denk dat dit wel een goed moment is om een eind te maken aan het interview. Willen jullie nog ergens op terugkomen, iets toevoegen of ben ik iets vergeten te vragen?

Mathieu: ik wil wel terugkomen op dat kerstnummer. Blijkbaar is er binnen deze band geen draagvlak voor.

Pascal: het is zaak dat Ombre Obscure eerst een volledig album gaat maken Er zijn weinig doombands in Nederland en de markt is niet zo groot. Het is zaak dat we ons in de scene gaan vestigen en dat is onze missie voor 2018.

Herrie: Ombre Obsucre is geen project maar een band. We zijn niet al te serieus begonnen maar we oefenen wel op regelmatige basis.

Pascal: ik vind het wel leuk om hier te vermelden dat ik binnenkort de drums voor het nieuwe Sethnefer album in ga spelen. Die band speelt, zoals de bandleden het zelf omschrijven, doom ‘n’ roll.

Mathieu kan het blijkbaar niet laten en sluit af door te zeggen: dat maken wij ook, we hebben Seine in de band, haha.

Links: