Interview met Norther

Interview met Norther

Er wordt wel eens negatief gedaan over Norther. Geen inspiratie, puur plagiaat, Children Of Bodom wanna be’s, enzovoort. Als fan van het eerste uur was ik persoonlijk ook niet blij toen het tweede en derde uur aangebroken was. Met hun nieuwe album N wilde ik dan ook vragen wat Norther allemaal nog van plan is. Kristian deed zijn best om mijn vragen te beantwoorden.

norther

Hallo daar! Alles goed in Espoo, Finland?

Hallo! Ja alles goed hoor! We zijn momenteel in Zwitserland, op tournee met Turisas doorheen Europa. Espoo is dik ok. Petri en Tuomas wonen daar, ik en de rest wonen in Helsinki.


Zijn jullie tevreden met het nieuwe album? Het lijkt alsof de formule van Till Death Unites Us behouden is, alleen de cleane vocalen springen meer in het gehoor. Was dat een bewuste keuze voor jullie de studio introkken?

Of we tevreden zijn? Jazeker! We wilden verder op dezelfde weg, met een kleine wijziging. We willen ieder album een beetje anders laten klinken, zou het niet oersaai zijn om telkens met hetzelfde te komen? We wilden absoluut de cleane vocalen verder gebruiken, omdat we het gevoel hadden dat ze de laatste keer ook vrij goed lukten. Het was niet de bedoeling om ze zoveel te gebruiken als we hebben gedaan, het kwam als vanzelf. Maar we zijn echt tevreden met het resultaat.


Op het nieuwe album staan twee ballade-achtige songs. Is dat Norther die volwassen wordt, of hebben jullie geen remmingen meer om een emotionelere kant te tonen? Voor mij zijn het geweld en de dood-gerelateerde onderwerpen altijd de basis van Norther geweest, resulterend in memorabele songs als . Is dit het nieuwe imago van Norther, met een emotionele en kwetsbare kant?

We willen onze muziek liever niet definiëren. Als er tragere songs de revue passeren wanneer we in het schrijfproces zitten, en ze klinken goed, dan gebruiken we ze gewoon. Zijn het alleen snelle songs, dan zijn het enkel snelle songs. Deze keer, zoals je al vermeldde, is er minder up-tempo materiaal aanwezig. Denk nu niet dat we ons tempo steeds meer zullen gaan verlagen of zo! We zien wel wat er gebeurt. We staan er niet bij stil, we vertrouwen op de natuurlijke gang van zaken en we go on the flow.


Hoe viel het werken met Fredrik Nordström mee? Ik weet dat jullie een groot probleem hebben met verveling in de studio, zijn jullie nu braver gebleven bij Fredrik, of heeft Norther de boel weer op stelten gezet?

Fredrik is een krak! Een workaholic! En toch hebben we ons niet verveeld. Integendeel, het was een fijne periode. Hier en daar een wat feesten in Gothenburg en zo, saai is het niet geweest. We vonden altijd wel iets om ons bezig te houden.


Norther zullen ze dus in gans Europa leren kennen. Nu dus met het N-album. Wat is die N nu eigenlijk? Is het de I van Immortal en de E van Emperor?

YES! Je bent de eerste reporter die het bij het rechte eind heeft! N is ons symbool, en tegelijkertijd het embleem van onze nieuwe start. Europa zijn we nu aan het doorkruisen met Turisas, om ons nieuw album te promoten. Het verloopt vlotjes, alleen jammer van die verdomde griep die ons teistert.


Jullie zijn nu bij Century Media terecht gekomen. Is dat in jullie ogen een beloning of een logische stap in de carrière?

Zeker en vast een logische stap. We wilden enkele jaren geleden deze stap al zetten, maar toen waren er wat obstakels. Nu we de mogelijkheid hadden, zijn we er op gesprongen. En we zijn heel blij met Century Media. Ze weten hoe we zijn, hoe ze ons moeten promoten… eigenlijk weten ze muziek te promoten op de manier hoe het moet worden gedaan!

northerg


Nu je het daarover hebt. Till Death Unites Us was geen groot succes in de Benelux, in tegenstelling tot Death Unlimited. De reden daarvoor…

Ik weet het niet zeker, maar wat ik wel zeker weet is dat ons oude label Spinefarm nihil gedaan heeft om het album te promoten, terwijl dat voor Death Unlimited wel in kleine mate het geval was. Wat de andere redenen kunnen zijn, daar heb ik het raden naar.


Hoe dan ook, in Finland is Norther een hit. Binnengekomen in de nationale hitlijst op nummer vijf! Tokyo Hotel doet het in zijn broek, denk je niet?

Ik weet behoorlijk weinig van Tokyo Hotel maar wat dan ook… laat ze maar in hun broekjes doen. We hebben in Finland een grote fanbase waar we trots op zijn.


Er is een mooie speciale editie uitgekomen van het nieuwe album. Wiens idee was dat?

Deels van ons… deels Century Media. Ik vind het best leuk ja, esthetisch.


Zijn jullie vinylliefhebbers? Ik heb nog nooit Norther-releases gezien op het zwarte spul.

Ja, dat is vooral de schuld van Spinefarm, die wilden onze releases niet uitbrengen op plaat…


Nu, er is niet alleen de verandering van label. Jullie line-up is nu niet direct de meest stabiele uit de geschiedenis van metal. Denk je dat dat in de toekomst nog zal veranderen?

Wel, al bij al valt het nog mee. Voor 2000 is enkel drummer Toni Hallio vertrokken, getrouwd en zo, weet je wel… Nu is Heikke Saari er, en we zijn verdomd blij met die kerel! Daarbuiten zijn we allemaal nog stichtende bandleden!


Goed voor jullie! En jullie fans? Zijn die onderhevig aan verandering? Hoe ziet de gemiddelde Norther-fan er volgens jou uit? Beavis & Buttheads of postmodernistische kunstliefhebbers?

Das een goeie! Ik heb er al in alle soorten en vormen gezien. Beavis en Buttheads ontelbare keren, maar ook van die discodude’s die er compleet niet uitzien als metalheads en ons toch te gek vinden. En dan ook van die ouderlingen die Norther ‘cool’ vinden omdat hun kinderen dat ook doen… die zijn hilarisch!


Wie ze misschien ook ‘cool’ vinden is Children Of Bodom. Ben je het niet ongelooflijk beu om die naam te horen?

Nee, echt niet! We hebben indertijd beslist ons daar geen beetje van aan te trekken. Vergelijkingen gebeuren sowieso, we trekken het ons niet aan. En we kunnen er wel in komen dat Children of Bodom fans ons kunnen appreciëren


Wat vinden jullie eigenlijk van jullie oudere werk, Dreams Of Endless War bijvoorbeeld. Kijken jullie daarop terug met trots of schaamte?

Het is grappig om terug te luisteren naar de oudere titels. Maar ik zou niet het woord schaamte gebruiken. We spelen ook nog vaak oude nummers live.

norther


Wat is de laatste cd die je gekocht hebt?

Ik denk… de nieuwe Arch Enemy en Soilwork, en Johnny Cash een tijdje terug.


Jullie zijn waarschijnlijk al van school af. Zijn er nog constructieve activiteiten naast Norther in jullie leven?

Wel, de meeste van ons zijn nog studerend. Ik zit momenteel op unief, net als Tuomas en Jukka. Petri is fulltime Metal spelend en Heikki werkt overdag ook nog eens. Dus je kunt wel zeggen dat we een vrij ‘geleerde’ band zijn.


Nog een woordje voor de lezers van ZM?

Gegroet allen! Ik hoop dat jullie het nieuwe N-album goed vinden!

Biertje!

Kristian!

Links: