Interview met Necrophagist

Interview met Necrophagist

Zo af en toe wordt je nog eens echt verrast door een metalband die iets toevoegt aan de heersende standaard. Zeker op (melodisch) death metal gebied is dit welkom, en een van die verrassingen voor mij van dit jaar is Necrophagist geweest met het album “Epitaph“. Muhammed Suicmez, brein achter de band, beantwoordde enkele vragen.

Je laat de wereld zien hoe een frisse wind door een gestrand genre eruit hoort te zien. Enig commentaar op dat statement?

Nou, bedankt als dat jouw mening is. We proberen onze eigen stijl te creëren, en ik vind dat ons dat tot op zekere hoogte ook lukt. Het is nutteloos om de stijlen van andere bands maar te blijven kopiëren.

Ben je compleet tevreden over het eindresultaat van “Epitaph”?

Ik denk dat we het maximaal mogelijke bereikt hebben in de ons geboden omstandigheden. Ik ben zeer tevreden met “Epitaph”. Ik bereid inmiddels al het volgende album voor. Dat zal iets anders zijn, je zult verrast zijn.

Naar mijn mening is Necrophagist een lichtpuntje in een stervend genre. Wat is jouw mening over de huidige death metal scene? Is die stervend, of springlevend?

Er zijn altijd bands geweest die andere bands kopieerden, en er zijn altijd originele bands geweest. Wat dat betreft is er niks veranderd, maar waarom zouden we zo doorgaan? Het is aan niemand om te beslissen of een band nou bestaansrecht heeft of niet, hoe slecht of goed een band ook is. Maar zolang labels winst moeten maken om te overleven, zullen ze alles releasen waar ze aan kunnen komen. Of tenminste, enkele labels doen dat. Vooral kleine underground labels, die hebben de winst nog het hardst nodig. Dat is zakendoen en tot op zekere hoogte begrijp ik dat wel, maar dit helpt de muziek niks verder.

Necrophagist logo

Welke invloed denk of hoop je dat Necrophagist zal hebben in de evolutie van death metal naar nieuwe grenzen en daaroverheen?

Ik weet niet of ik een grote invloed wil zijn. Ik doe Necrophagist vooral voor mezelf, maar natuurlijk is het een eer om te horen dat mensen beïnvloed worden door onze muziek. Maar we hebben laten zien dat de top nog niet bereikt is, en dat er altijd nieuwe dingen te ontdekken zijn. Ik stel dat wij niet als andere bands klinken, maar ik ga niet met reviewers in discussie die in onze muziek allemaal invloeden terug horen.

Welke bands of muzikanten hebben de muziek van Necrophagist sterk beïnvloed? Horen Mike Browning’s Nocturnus of power metal daar bijvoorbeeld ook bij?

Muzikaal liggen onze roots in het eerste era van death metal, zeker weten. Daarnaast staan we voor alle muziek wel open en luisteren we ook allemaal naar een vrij diverse collectie muziek. Ik kan alleen voor mezelf spreken, maar ik denk dat de soleerstijl van Malmsteen wel een flinke invloed gehad heeft. Nocturnus zie ik niet als invloed. Power metal wel, maar alleen tot op zekere hoogte. Naast Sonata Arctica kan ik niet zo snel nog een andere power metal band bedenken waar ik veel naar luister. Maar omdat we alles door elkaar luisteren, worden we ook vanuit verschillende hoeken beïnvloed. Wat telt is hoe onze muziek klinkt.